Hvordan automatisk oppdatere Twitter hver gang du blogger

Så mye som jeg elsker blogging, medfører det likevel noen mindre gøye, rutinepregede oppgaver som må utføres hvis man vil ha nye lesere: Markedsføring. Jeg blir derfor veldig glad for hver eneste nye funksjon som gjør denne delen av jobben lettere. Derfor tenkte jeg å dele dette hendige lille tipset med mine medbloggere.

Hvis du ikke allerede bruker Twitter til å markedsføre dine innlegg, går du potensielt glipp av mye enkel og gratis trafikk. Spesielt effektivt blir det hvis du kobler sammen Twitter og Facebook. Jo flere følgere og venner du har, jo flere besøk kan du potensielt få når du har oppdatert bloggen.

Inntil nylig gjorde jeg dette manuelt hver gang jeg hadde skrevet et nytt innlegg. Jeg gikk på Twitter og skrev noe sånt som:

Ny på Glabladet: Et supergenialt innlegg http://link.com/ab34f

Det er ikke det at dette tok så lang tid, men kombinert med all den andre markedsføringen, stjeler det sammenlagt litt tid likevel.

Men hva hvis det var mulig å få dette til å gå på automatikk, uten å løfte en finger? Det hadde vært ganske kjekt, eller hva? Vel, med Twitterfeed kan du gjøre nettopp det.

Jeg fant ut om Twitterfeed etter en kjapp researchrunde på nettet. Dette er et nettsted som rett og slett linker din Twitterkonto til din RSS-feed. Her er hva jeg gjorde for å sette det opp:

(PS. Dette kan se litt overveldende ut ved første øyekast, men det tok meg ikke mer enn 15 minutter, og følger du denne bruksanvisningen steg for steg, klarer du det uten problemer.)

Oppskriften

 1. Jeg gikk til Twitterfeed og trykket på login-knappen. Jeg brukte min Googlekonto til å logge inn med. Siden støtter noe som heter OpenID, så du trenger ingen ny ID hvis du allerede har en Googlekonto eller en annen OpenID-konto.
 2. Da jeg logget inn, trykket jeg på «my feeds» oppe i høyre hjørne av skjermen, og deretter klikket jeg på «Create new feed».
 3. Dette tok meg til neste side hvor man oppretter selve forbindelsen mellom RSS-feeden og Twitterkontoen. Her trykket jeg på en stor blå link som sa «Authenticate at Twitter«. Jeg ble tatt til Twitter hvor jeg ble spurt om jeg ville tillate tilgang til denne applikasjonen. Jeg trykket på «Allow».
 4. Deretter ble jeg tatt tilbake til forrige side igjen. Her skal du fylle ut en del felter i en stor, gul firkant på skjermen. Her er spesifikasjonene jeg fylte inn:
  RSS Feed URL: http://feeds.feedburner.com/glabladet
  Update frequency: Every 30 mins
  Post up to 1 new updates each time.
  Include … [
   title only ] Include item link: [ På ] Shorten link through: [ bit.ly ]  (Se punkt 5 for detaljer)
  Post new items based on: [
   pubDate ] Prefix each tweet with: [ Ny på Glabladet: ] Active: [ På ] Trykket på «Create».
 5. Okey, la oss snakke litt om «bit.ly«. Hva i all verden er egentlig «bit.ly«? Det er en URL-forkorter, noe du vil trenge med Twitter, da du kun kan bruke 140 tegn pr. Tweet. Det er dermed svært upraktisk å poste lange blogg-URL’er på Twitter.Den konverterer altså lange blogg-URL’er som dette:
  https://www.glabladet.no/2009/05/carboncopypro-ferdig-hjemmebusiness-paa-1-2-3/

  Til dette:
  http://bit.ly/rvLhY

  Ser du hvor liten og elegant URL’en ble nå, i forhold til den lange ovenfor? Vel, dette er bare én av styrkene til bit.ly, men den virkelige fordelen i forhold til andre URL-forkortere som TinyURL, er at bit.ly gir deg statistikk over URL’ene.

 6. Registrerte meg en brukerkonto hos bit.ly og trykket på «Account«-knappen oppe i høyre hjørne. Der ble jeg vist min API Key, som ser omtrent sånn ut: R_h3m6c8a75p9m96534v782q1rdf10469d3
 7. Så gikk jeg tilbake til min Twitterfeed-konto og trykket på linken «I have a bit.ly account» i «Create new feed»-bildet fra punkt 3. Hvis du allerede har laget feeden, kan du redigere (edit) den i stedet. Når du trykker på «I have a bit.ly account»-linken, vil det sprette opp to nye tekstfelt du skal fylle ut: API Login og API Key. Din API Login er ganske enkelt brukernavnet ditt fra bit.ly-kontoen. Så trykket jeg «Update» på bunnen av skjermen for å lagre det hele.

Hva som skjer når du har satt dette opp

Jeg skjønner at dette kan ha virket komplisert for noen, men så snart du har satt det opp er det ganske så hendig hvordan det hele fungerer. Dette er hva som skjer:

 1. Du poster et innlegg på bloggen.
 2. Twitterfeed sjekker etter nye innlegg på din RSS-feed hvert 30. minutt.
 3. Så snart den finner et nytt innlegg, sender den URL’en for innlegget til bit.ly, og bit.ly lager en forkortet versjon av URL’en som den sender tilbake til Twitterfeed.
 4. Twitterfeed tar så den forkortede URL’en og poster den som en ny Tweet på Twitter som forteller om at et nytt innlegg er postet på bloggen.
 5. Når dine Twitterfølgere (og eventuelt Facebookvenner) klikker på linken, registrerer bit.ly dette og gir deg statistikken.

Bit.ly gir deg så spesifikk statistikk at du kan se hvor folk som har klikket på linken din befant seg. Dette er dog mest interessant hvis du driver en internasjonal blogg.

Så ved å kombinere Twitter, Twitterfeed og bit.ly er jeg i stand til å sende automatiske Tweets hver gang jeg poster et nytt innlegg, og jeg får også oversikt over hvilke innlegg som klikkes mest på. Det er ganske kult!

Dette er selvsagt bare én måte å bruke Twitter for å holde din leserskare oppdatert, men så snart du har satt dette opp, kreves det ikke noe ekstra arbeid fra din side for å utnytte disse redskapene når du skriver dine innlegg, så hvorfor ikke benytte seg av det?

Legg igjen en kommentar