Hvordan bli kvitt tvangstanker

Innlegget er delvis sponset.

Relativt mange lider av tvangstanker og tvangshandlinger, også kjent som OCD (Obsessive Compulsive Disorder), eller tvangslidelser. Dette er en psykisk lidelse som kan bli et stort problem for mange av de som rammes.

Ofte får man en idé ut av det blå om å gjøre noe på en bestemt måte, for å unngå at noe fryktelig skal skje. Alt er selvfølgelig bare en fantasi i hodet, men det hjelper ikke å si dette til de som har blitt besatt av tankene. Disse vil ofte la sine tvangstanker få utløp i tvangshandlinger, noe som på sikt kan ta over livene deres totalt, hvis de ikke får hjelp.

Her er noen eksempler på typiske tvangstanker/handlinger:

  • Konstant vasking av hendene for å unngå bakterier
  • Bruke lang tid på å sjekke at ALT er slått av før man forlater huset, av frykt for brann, etc.
  • Tvangsmessig gruppering, telling, oppstilling og organisering i perfekte rekker, rette vinkler, etc.
  • Overdreven forsiktighet i frykt av å pådra seg skader
  • Skumle tanker om å skade eller drepe noen, som oftest de man er mest glad i

Enhver kan tenke seg at å bli besatt av tanker som dette kan bli til et levende mareritt. Så, hva er løsningen for å bli frisk? Det går mye på det som jeg har skrevet om i flere andre sammenhenger:

Face your fears

Løsningen er å få profesjonell behandling og bli utsatt for akkurat det man frykter, for å endelig innse at det ikke fører til noen skade og at ingenting fryktelig faktisk vil skje. For de som virkelig lider av dette vil det ikke hjelpe noe særlig å bare lese om det. Langt mer effektivt er det å bli utsatt for et gjennomført opplegg over tid.

TV3 begynner snart å sende en serie som heter «Psyk forandring», hvor vi følger 8 mennesker med sterke tvangslidelser. Her får vi et innblikk diagnosen og de sterke konsekvensene av tvangen de opplever. Gjennom et behandlingsopplegg ved behandlingssenteret Østmarka utenfor Trondheim blir de eksponert for sin verste frykt, kombinert med at de ikke får utføre tvangshandlingene.

Klikk Play nedenfor, for å se traileren.

 

Jeg håper serien kan fungere som inspirasjon for mennesker som lider av dette, og innse at det finnes behandlingsmetoder som faktisk virker.

Psyk forandring har premiere onsdag 18. januar kl. 20.30 på TV3.

Legg igjen en kommentar