Hvordan fylle ut momsoppgaven

Momsoppgaven min ble i natt fylt ut og sendt inn via Altinn, men hvis du tror det var en regnskapsfører som gjorde det, tar du feil. Det var selvfølgelig han som er for gniten… eh, nysgjerrig til å ansette noen til det han mener han kan gjøre selv; nemlig underskrevne. 😎

Ja, jeg har hatt lyst på regnskapsfører en stund, og jeg vil skaffe meg en så snart jeg ikke orker å gjøre alt selv lenger. Men jeg liker i alle fall å ha vært gjennom prosessene først, sånn at jeg får muligheten til å blogge om mine erfaringer, og forhåpentligvis hjelpe andre i samme gründerbåt. Og inntil bilagene dine er like overveldende som for stakkaren på bildet, er sjansen stor for at du kan klare dette selv, uten problemer.

For de som ikke vet: Frist for innsending av omsetningsoppgave er 10. mars, altså to dager til i skrivende øyeblikk. Dette angår bare dem som ble MVA-pliktig i fjoråret eller tidligere. (Og vi som (enda) ikke omsetter for 1 million eller mer, kan sende inn oppgaven en gang i året, men tjener man mer enn 1 mill må man sende inn annenhver måned.) Selv ble jeg momsregistrert i fjor så dette var min første innsendelse av denne typen.

Og før du begynner å hyle av panikk hvis du er en av de som ble registrert i fjor, som ikke tror du har husket å søke om å sende inn årlig: Slapp av, mest sannsynlig valgte du dette da du ble MVA-pliktig, men du har bare glemt det. Dette var i hvert fall det som skjedde meg, samt en annen jeg snakket med.. Men altså, med et lite forbehold om at du faktisk klarte å klikke på «annenhver måned»-alternativet… (n00b!)

For å gjøre denne gjennomgangen enda mer pedagogisk og skøyeraktig, henter jeg frem vår gamle, udødelige venn, Blogge Bloggstad, tidligere nevnt i innlegget om hvordan levere selvangivelse og næringsoppgave via Altinn (en prosess som er betydelig mye mer omfattende enn det vi skal gjennom nå!)

Utgangspunktet

Blogge Bloggstad driver en relativt populær …blogg(!) hvor han tjener penger på annonsører, kundeoppdrag, affiliateinntekter og den slags. Inntektene kommer både fra inn- og utland.

Han fakturerte sine norske kunder kr. 60.000 ekskl. MVA. I tillegg fikk han tilsammen kr. 40.000 fra utenlandske aktører som pågående casinotekstlink-kjøpere, affiliateselskaper og Google AdSense.

Alt i alt tjente han 100.000 ekskl. MVA. Han var flink til å tjene runde tall, godeste Blogge. Men dessverre var ikke alt fortjeneste; han hadde nemlig også hatt noen utgifter til utenlandske leverandører. Nærmere bestemt kr. 20.000. Samt kr. 1.000 i utgifter til norske leverandører.

Slik fyller Blogge ut momsoppgaven (se eksempel nedenfor)

  • Post 1: Her føres samlet omsetning fra alle kilder, altså kr. 100.000.
  • Post 2: Her føres den delen av inntekten som er innenfor MVA-loven, altså de 60.000 fra de norske kundene.
  • Post 3: Selv om Blogge er en slu jævel som har prøvd å finne alle smutthull, må han bare bite i det sure eplet og innse at han ikke har noen inntekt som er fritatt for MVA. Dette feltet blir dermed stående blankt.
  • Post 4: Her føres inntekter med standardsatsen (25%), altså kr. 60.000 i Blogges tilfelle. For de fleste av oss nettgründere er det bare denne satsen som gjelder, og vi kan derfor se bort fra Post 5 og 6 (men driver du andre virksomheter må du se an om noe av inntekten inngår under postene med lavere MVA-sats). MVA av disse 60.000 blir 15000 og fylles inn i celle 2. Ved elektronisk innlevering via Altinn, fylles momsen automatisk inn etter du har fylt inn hovedbeløpet. Hvis du leverer på den gammeldagse måten, må du selv fylle inn momsen. 😛
  • Post 7: Her føres utgiftene til utlandet. I Blogges tilfelle hadde han utgifter på 20.000 til utlandet, så dette tallet fylles inn her. Blogge må selv beregne MVA av utgiftene og fylle den ut i celle 2. 25% av 20.000 er 5.000.
  • Post 8: Hurra, her kan Blogge trekke fra igjen de 5.000 med én gang. Dette skal alltid gå i null. Dermed slipper du å faktisk betale MVA for tjenester kjøpt fra utlandet. Hvis du i tillegg hadde utgifter innenlands, skal MVA-beløpet av disse legges til i celle 2. I Blogges tilfelle blir dette kr. 250 (25% av 1.000). Totalt beløp i celle 2 blir dermed kr. 5.250.
  • Post 11: I dette feltet regnes det hele sammen, og vi ser at Blogge skylder Satan… eh, Staten kr. 14.750.

Blogges detaljer in action

Håper dette var til hjelp! :)

Legg igjen en kommentar