Hvordan ha en givende og meningsfull samtale med folk

Noen gang følt at du snakker med noen som egentlig ikke bryr seg en døyt om hva du sier? De nikker og smiler som om det er det eneste de har lært å gjøre, og så snur de seg til «gjengen» sin og har plutselig mye mer å snakke om? Og så sitter du igjen og føler deg en smule utenfor?

Jeg tror ikke at slike mennesker mener å være uhøflig, og jeg tror heller ikke det er deg det er noe galt med. Når sant skal sies er de sannsynligvis ikke i stand til å «oppfatte» hva du sier, eller bry seg særlig om det, fordi deres egen oppfatning av virkeligheten og tro er ganske så annerledes enn din.

De fleste kan gjenkjenne og være enig om ting man kan være glad for, ting man kan bli trist for og ting man kan bli provosert av. Men ofte er det bare de ekstreme ytterkantene som ser ut til å være noe man har tilfelles (og selv her er det unntak). Foruten dette kan det føles som om vi mennesker bor på hver våre planeter.

Grunnen er at folk har forskjellig tro og verdier – og det kan være ganske interessant å se hvordan folk dømmer og diskuterer ut fra verdiene deres. For å ha en meningsfull og givende samtale med noen, er det vesentlig å vite hva slags verdier de har, så du kan kommunisere med dem på deres «språk».

Mange mennesker knytter hele sin identitet rundt deres tro og verdier. Hvis du sier noe som utfordrer deres tro og verdier kan de gå i forsvarsmodus fordi de føler det som et personlig angrep på deres identitet. Dette kan i mange tilfeller gå innunder det offeret ville kalt «ærekrenkelse».

Det krever mye modenhet å komme seg til et stadie hvor man innser at man ikke er sin tro og sine verdier, og at det er helt i orden at andre kan tro og verdsette sine egne ting, som kan være helt annerledes enn dine. Det vil bli lettere å komme gjennom livet på den måten, fordi nesten alle du møter vil ha andre verdier og ting de tror på enn deg.

Hvis den eneste måten du kan ha en meningsfull samtale med noen på er at de tror på, og verdsetter det samme som deg, kommer du ikke til å ha mange venner, og du kommer heller ikke til å lære mye om mennesker med forskjellige bakgrunner.

Hvis du ignorerer en annen persons verdier når du prøver å ha en effektiv og meningsfull samtale med vedkommende, vil det som oftest være oppskriften på en katastrofe. Hvis du ser på den siste krangelen du hadde med noen, kan jeg vedde på at årsaken til krangelen var at dere hadde totalt forskjellige verdier.

Lær deg å stille spørsmål, så vil du lære mye om andre mennesker. Jeg mener ikke at du skal spørre: «Hei du! Ja, DU ja! Hva tror du på? Hvilke verdier har du?!?!?» …Da tror jeg like godt du kan la være å snakke med samtaleobjektet i utgangspunktet. ;)

Gjør i stedet følgende:

  1. Still spørsmål og prøv å tyde hvilke verdier personen du snakker med har
  2. Uavhengig av om du er enig med vedkommende eller ei, tilnærm deg dem som om du skulle hatt de samme verdiene som dem
  3. Ha en meningsfull samtale og lær fra deres unike ståsted
  4. Ta en ny titt på dine egne verdier og finn ut om du har lært noe i løpet av samtalen som gjør at du må forandre noe av det du selv verdsetter eller tror på

Vet du hva du selv tror og hvilken verdier du har?

Prøv dette eksperimentet, om enn bare for et øyeblikk: Prøv å adopter tankesettet, verdiene og det den du snakker med tror på. Kanskje vil du oppleve å ha en av de mest meningsfulle samtalene du noensinne har hatt med en person.

Legg igjen en kommentar