Hvordan komme seg etter et emosjonelt tilbakeslag

Livet er ikke alltid en dans på roser. Hvordan kan man komme seg etter å ha opplevd et kraftig emosjonelt tilbakeslag? Når du er i en fase hvor du ikke ser noe håp og alt du kan tenke på er destruktive tanker som bare forsterker følelsene av smerte?

De fleste har gått gjennom en periode i livet hvor man føler seg tråkket på og emosjonelt knust. Den følelsesmessige smerten kan ofte være sterkere enn noen form for fysisk smerte man kan tenke seg. Det å finne noe å være glad for, selv et lite sandkorn av glede kan være vanskelig. Spesielt hvis du har lav selvtillit eller føler deg generelt maktesløs.

Jeg har satt sammen en liste over ting man kan gjøre i en sånn situasjon. Det kan hende du vil sende denne artikkelen til en venn som gjennomgår en krise, eller printe den ut for senere bruk.

  • Finn positive tanker. Det er aldri vanskelig å finne positive tanker. Det som er vanskelig er å tillate dem å ha en positiv effekt på humøret, hvis man allerede er langt nede fra før. Men uavhengig av hvor fjern den positive tanken kan virke, tillat den å la deg føle bare lite grann bedre. «Vel, jeg har fortsatt et tak over hodet» eller «Jeg har i det minste familien min». Prøv å ikke la deg overvelde av de negative følelsene – ellers vil du bare grave deg en dypere grav som det vil være vanskelig å komme seg opp av. Fortsett å tilegne deg tankene som får deg til å føle deg bare ørlite grann bedre. Skriv en liste over ting som fortsatt er viktig for deg.
  • Se ting i perspektiv. Prøv å sett ting i perspektiv. Det finnes garantert mange tristere skjebner der ute enn din. Vær bevisst på at dette bare er en periode du går gjennom akkurat nå, som du til slutt vil komme ut av som en forsterket og smartere person. Hvor lang tid det tar er opp til deg selv. Kanskje er det ikke så ille som du tenker deg. Kanskje du mistet jobben men fortsatt har en fantastisk kone og 2 barn. Eller kanskje samboeren vil flytte fra deg, men du fortsatt har gode venner og en flott karriere.
  • Snakk med dine nærmeste. Snakk med noen som bryr seg om deg. Venner og familie er flinke til å få deg til å skjønne at du ikke er alene, og få deg til å tenke positivt.
  • Hjelp andre. En av de beste og smarteste måtene å gjenopprette energinivået på, er å hjelpe andre som føler seg nedfor eller deprimert. Ved å tilby din hjelp og støtte til andre, vil du føle deg bedre med deg selv fordi du ser at du er i stand til å hjelpe noen. Dette er en vinn-vinn-situasjon fordi den andre personen får noe som hjelper ham, mens du selv begynner å føle deg bedre og sterkere innvendig.
  • Føl takknemlighet. Når du innser at du har mye å være takknemlig over, og føler deg takknemlig for det, så vil du garantert heve energinivået og begynne å føle deg bedre. Klikk her for en utfyllende liste med forslag over ting du kan være takknemlig for.
  • Tilgi. «Forgive and forget» er et vanlig uttrykk på engelsk. Ikke bær nag til de du mener kan ha forårsaket de negative følelsene dine. Ikke dvel ved fortiden. Ha evnen til å tilgi og legge bak deg ting som ikke får deg til å føle noe bedre, og se fremover. Tilgi deg selv for at du tiltrakk deg situasjonen som førte til det emosjonelle tilbakeslaget i utgangspunktet.
  • Lær av situasjonen. En ting er å tiltrekke seg en horribel situasjon. Det er enda verre å tiltrekke seg den flere ganger. Ikke gå i samme fellen igjen. Hvis du akkurat har fått sparken, se på det som en mulighet til å finne ut hva du virkelig vil drive med, og finn noe bedre. Hvis du tror at din lave selvtillit fikk deg inn i situasjonen, jobb med å forbedre selvtilliten.
  • Ikke anklag deg selv. Det kommer ingenting godt av å mørbanke seg selv ytterligere etter at noen andre allerede har gjort det. Begynner du å tenke tanker som «Jeg er talentløs» eller «Jeg er en råtten person som ingen kan elske» eller «Ingen gidder vel å ansette meg nå», stopp med en gang! Det er frykten som snakker. Ikke tillat deg selv å tenke negative tanker. Klarer du ikke å tenke positive tanker, la i det minste ikke negative tanker slippe til heller.
  • Ta vare på deg selv. Ta deg tid til å gjøre noe oppmuntrende. Se en film, gå en tur, snakk med en venn, unn deg en spabehandling. Skjem deg litt bort. Du trenger ikke gjøre noe destruktivt som å stappe i seg 10 poser potetgull og 17 skåler iskrem, men gjør noe for å vise at du fortsatt bryr deg. :)

Dumme ting skjer. Hvordan du håndterer det avgjør din videre kurs i livet. Vil du komme deg gjennom det eller la det begrave deg? Noen ganger kaster livet oss ut i en strømmende elv. Om vi synker eller svømmer er opp til oss. Hvis du «ikke kan svømme», lar du denne artikkelen hjelpe deg til å lære deg det. Hold haken over vannet sånn at du kan finne tilbake til land. Se etter hjelp på veien. Det kan komme fra mange steder.

Legg igjen en kommentar