Hvordan lage et arkiv for stikkord (tags) på bloggen din

Denne guiden gjelder for folk med WordPress-blogger.

Forleden var jeg på utkikk etter en måte å fremheve mine stikkord på Glabladet litt tydeligere. Jeg har aktivt lagt til stikkord for nesten hvert innlegg i over et år nå, men jeg innså at jeg bare hadde oversikt over dem på «baksiden» av bloggen (Kontrollpanelet), og at det dermed ikke kommer leserne noe særlig til nytte. Dette har jeg nå gjort noe med. Men først:

Hva er tags (stikkord) i bloggsammenheng?

Tags (stikkord) har blitt en populær måte å surfe seg gjennom innhold på nettet. Man velger et nøkkelord man er ute etter, og får opp et sett med innlegg relatert til det emnet. Dette er ideelt for bloggere fordi et innlegg kan bli tagget med flere stikkord, og det er veldig lett å gjøre.

Å legge til en såkalt «tag cloud» i sidebar eller footer er enkelt, men kan ofte se rotete ut i forhold til resten av designet, i tillegg til at det bare viser en liten del av stikkordene. Derfor følte jeg det ville vært bedre å ha en «arkivside» med full oversikt over alle tags jeg noensinne har brukt.

Det viste seg å være lett å få til. :)

Steg 1: Sett opp en ny sidemal

Det første jeg gjorde var å logge meg inn på serveren min via FTP, hvor jeg lastet ned en kopi av min sitemap.php. Har du ikke sitemap.php kan du laste ned page.php.

Lagre kopien av php-filen som stikkord.php.

Øverst i filen limer du inn følgende:

/*
Template Name: Stikkord
*/
?>

Steg 2: Gjør malen om til en stikkordarkiv-side

Deretter fant jeg den delen av koden som genererer innholdet for akkurat denne filen. (Koden som gjør sitemap til sitemap). Den eksakte koden vil variere avhengig av theme. De viktigste linjene å se etter er starten og slutten på koden.

Når du har funnet koden, sletter du den. (Ta en ekstra kopi av filen før du begir deg ut på dette hvis du er usikker.)

Der koden sto, limer du inn følgende:

Stikkordarkiv

 

 

Den første linjen i koden er ment som overskriften/tittelen på siden. Du kan kalle siden din hva du vil, og det kan hende du vil forandre på

til f.eks.

hvis det var sånn det var i koden du slettet.

 

Den andre linjen bruker wp_tag_cloud-malen for å generere stikkordene. Som du ser i koden, står det «number=0″ midt inni der. Når tallet er «0″ betyr det at den er stilt inn til å vise alle stikkordene du har. Hvis du vil vise færre, kan du bytte ut «0″ med det antall stikkord du vil vise.

Det kan hende du vil redigere visningen av stikkordene ytterligere. For mer informasjon om forskjellige muligheter du har, kan du besøke informasjonssiden til wp_tag_cloud.

Steg 3: Lag en ny Side i WordPress

Last opp stikkord.php-filen til theme-mappen på serveren din. Deretter logger du inn på Kontrollpanelet, klikker på Sider > Legg til ny. I tittelfeltet skriver du «Stikkord». Deretter finner du boksen «Sideattributter» (Attributes) og velger «Stikkord» fra nedtrekksmenyen under «Mal» (Template).

Dett var dett. Nå kan du publisere siden og sjekke ut hvordan det hele ser ut. Egentlig bør du benytte forhåndsvisningen før du publiserer, just in case, men det skjønner du sikkert. Hvis du vil forandre mer på stikkordvisningen din, går du tilbake til stikkord.php-filen og redigerer wp_tag_cloud-koden.

Hvis du har problemer, si fra i kommentarfeltet. Hvis du har opprettet ditt eget stikkordarkiv, del det gjerne med oss andre så vi kan se hvordan du fikk det til å se ut!

Her er mitt resultat.

Men vent…! En ting til!

I tillegg til alt dette, gjorde jeg enda en ting for å fremheve stikkordene mine på Glabladet: Jeg gjorde de søkbare fra den interne søkeboksen øverst til høyre.

Jeg oppdaget nemlig at det ikke var mulig å søke på individuelle stikkord. Jeg testet det med et stikkord jeg visste jeg ikke hadde noe annet sted på bloggen, og resultatet ble «ingen resultater». Det viser seg at WordPress ikke inkluderer tags i søkefunksjonen sin, men kun selve innholdet i innlegg og sider på bloggen. Selv ikke kommentarene inkluderes i søkeresultatet…

Vel, alt dette kan ordnes med følgende plugin: Search Everything.

Og vips, nå er mine stikkord søkbare. Jeg har ikke valgt å inkludere kommentarer i søkefunksjonen, fordi jeg har en Google-søkeboks på søkeresultat-siden, som inkluderer kommentarene også. Så da vet du det, hvis det noen gang skulle være nødvendig.

Legg igjen en kommentar