Hvordan lykkes…

Hvis tittelen på dette innlegget virker noe amputert er det bare fordi jeg ikke skal skrive om «hvordan lykkes innen et spesielt felt». Jeg skal derimot skrive om et universelt prinsipp om hvordan «lykkes» innen hva som helst. Samme hva du driver med. Og jeg skal gå rett på sak:

Keep doing what you’re doing!

Eller, som Ole Ingolf Brundtland Nordmann ville sagt: Fortsett med det du driver med!

Du vet den «kjedelige» kommentaren du får når du gjør noe bra: «Keep up the good work». Den er kanskje kjedelig, men den sier alle de rette tingene. Du har levert noe bra, du har levert verdi (for andre enn deg selv), du holder et høyt nivå og du oppfordres til å fortsette i samme bane. Og hvis du tar dette til hjertet, vil du bare bli bedre og bedre.

Har du noengang fått en slik kommentar? Har du gjort noe du elsket å gjøre, for så å bli rost opp i skyene for det? Er dette noe du fortsatt driver med den dag i dag? Hvis ikke: Hvorfor ikke?

Ikke si meg at du har vært på rett spor tidligere i livet, men at du nå har tatt til takke med en A4-jobb. Hvis du sier det, slår jeg deg!

Jeg vet… Det er en trist, men sann, faktor, at de fleste «innser realiteten» før de rekker å skinne. De fleste gir seg kanskje like før de var i ferd med å oppnå noe stort. Og det riktige ille er jo at da må man ofte begynne litt på nytt igjen, hvis man senere får lyst til å gjenoppta den gamle interessen.

Penger er den største grunnen til avsporing… Kanskje med unntak av kjærlighet og «blinded by love»-prinsippet. Hvis du er hemningsløst forelsket i noen når du leser dette; vær på vakt. Du tenker ikke klart. ;)

Men som sagt; penger og økonomiske motiv er som regel grunnen til at folk gir seg med det de virkelig elsker. Folk lar seg styre av penger.

Dette er hvorfor 95% av mennesker aldri lykkes med å gjøre det de virkelig vil her i livet. De kjører seg som regel inn på den «sikreste» stien, som er å ta en jobb, og følge i sidemannens fotspor. De rettferdiggjør sin situasjon med de merkeligste ting, som f.eks. «alt som høres for godt ut til å være sant, er som regel det». På denne måten sikrer de seg kanskje mot svindlere, men sier samtidig ubevisst «nei takk» til å f.eks. leve av det de en gang brant for. Selv om de ser andre i verden som klarer det, tror de at det hører sjeldenhetene til. De tror kanskje at de andre har et større talent, hadde kontakter, har ligget seg til topps, etc.

Tilgi meg når jeg sier dette (og «don’t kill the messenger» *kremt*)… Alt jeg tilbyr deg er sannheten: Nei! De lå seg ikke til topps. De hadde ikke nødvendigvis større talent. Det er ikke noe mer unikt med dem enn det kunne vært med deg… Hadde du bare fortsatt å gjøre det du gjorde.

Unngå snarveier

Jeg har valgt å gå internettveien til «suksess». Og det finnes utallige veier til rikdom på internett. Selv om «rikdom» ikke er et mål, kanskje du bare vil «leve av» noe, så ender det fort opp med å bli mye penger av å lykkes på internett. Mer enn du ville fått i A4-jobben. Se på det som en bonus. ;)

Men nettgründere må hanskes med mange potensielle avsporinger. Man blir gjerne medlem på en rekke nyhetsbrev, og plutselig blir man til daglig bombardert av all verdens utrolige muligheter for å tjene haugevis med penger. Nye produkter, videoer av folk som bekrefter at det virker, testimonials, hypnotiserende nyhetsbrev, klikke på linker, bla bla bla… Når målet er å «leve av internett» kan man fort bli dradd i alle retninger her også.

Ved flere anledninger har sånne ting klart å ta betydelig mye av fokuset mitt bort fra blogging. Jeg har prøvd en del andre ting i det siste, bl.a. å annonsere for produkter på Facebook og Google AdWords. Alt for å tjene penger. Jeg ga meg selvfølgelig selv før jeg rakk å skinne. Men det jeg fant ut, var at dette var et kjedelig felt å «skinne» i uansett. Det var ikke givende for meg å lage annonser og prøve å tjene penger. Klart at det kan være en enkel måte til en bedre økonomi for de som får det til (og de finnes…) men – det var ikke noe for meg.

Jeg liker tilfeldigvis blogging. Jeg liker å bidra med noe kreativt, selv om jeg må ta til takke med en tregere vei til de store summene. Men det er den veien jeg har valgt å gå, og nå gjelder det egentlig bare for meg å holde meg til den. Som følge av denne åpenbaringen har jeg slettet nesten alle nyhetsbrevene mine i det siste.

Internettmarkedsføringsfolk er egentlig litt creepy. Jeg vil ikke bli en av dem. Mange av dem bruker sleipe, psykologiske triks for å tjene mest mulig penger på folk. Selv om jeg syns mange av dem virket hyggelige og fornuftige, er de alle en del av det samme sirkuset, som promoterer hverandres produkter i håp om å tjene en slant. Jeg er smålei hele gjengen.

Ikke skift fil

Så lenge du har valgt en yrkesvei som gir mening og tilfredsstillelse for deg, er det bare å fortsette med det du driver med. Du tjener kanskje ikke de store pengene enda. Men ikke fortvil. Ha fokuset der det skal være: På å skape verdi. Gjør det du elsker, bli god til det, finn måter å spre det til så mange som mulig på, gjenta denne prosessen om igjen og om igjen, og pengene vil følge. Ikke på første forsøk. Ikke nødvendigvis på de første 20 engang. Men til slutt.

Det sier seg selv at jo lenger du holder på med det du driver med, og du har et visst talent/evne til å skape verdi, jo flere og flere vil høre om deg. Du vil få et rykte på deg, som til slutt kan ende opp med å nå ganske langt. Plutselig snapper media deg opp, og derfra kan det bare gå en vei.

Hvis du er en artist og har gitt ut noen album med middelmådig suksess; kanskje ditt neste album vil inneholde låtene som gir deg radiospilling, anerkjennelse, mediaoppmerksomhet og suksess. Du kan ikke gi opp, så lenge du gjør det du elsker å gjøre. Hvis det er  lett for deg å gi opp, betyr det sannsynligvis at du var på feil spor i utgangspunktet.

Hvis du føler at musikkarrieren er mislykket etter et par dårlige salgstall og du bestemmer deg for å satse på en skuespillerkarriere istedetfor, vil du samtidig si takk og farvel til muligheten om å få det neste potensielle suksessalbumet med de populære hitsinglene. Nå må du derimot bygge deg opp fra scratch som skuespiller. Om noen år finner du kanskje ut at heller ikke dette var noe for deg, og prøver deg som noe nytt enda en gang.

Det er svært vanskelig å lykkes med denne framgangsmåten. Man kan alltids være heldig, men det er dumt å basere seg på flaks. Hold deg til det du liker aller best, og opplev den deilige følelsen av å (til slutt) få lønn for ditt eget strev. Med den rette innstillingen og attituden vil det uansett ikke føles som «strev», men det kan oppfattes vanskelig i perioder, når økonomien tross alt ikke er optimal. Men hvis pengene uteblir, er det som regel bare et tegn på at verdien må jobbes med.

Så, på samme måte som det kan funke å mase på en arbeidsgiver til du blir ansatt, kan det funke å levere verdi innen ditt felt til du blir «oppdaget». Heng rundt lenge nok, gjør det du kan for å promotere deg selv (uten at det blir «spam»), og du vil lykkes. Hvis du er på rett spor med det du driver med akkurat nå, er du allerede suksessfull. Men hvis du også klarer leve av det og tjene greit med penger på det, har du lykkes. Men det betyr ikke at du nå skal gi opp og kan slappe av. Helvete heller, nå har du akkurat begynt. ;)

Når flere av Stortingets politikere begynner å starte dagene sine med å sjekke siste oppdatering på Glabladet, vil jeg muligens føle at jeg har «lykkes» – til en viss grad. Hvis Jens himself prioriterer en del av statsbudsjettet til å gå direkte til Sindres donasjonsfunksjon, sier jeg meg svært fornøyd.

Og guess what… Selv da er jeg bare så vidt i gang. :)

Legg igjen en kommentar