Hvordan medias vinkling påvirker oss

Jeg observerer at det i dag har skjedd en tragisk flyulykke i Spania, med et fly som skulle til Las Palmas, hvor jeg selv ferierte for under 2 år siden. Men det er egentlig ikke poenget. Poenget er hvordan denne saken blir fremstilt i media, og hvordan dette påvirker oss. En observant leser ved navn Adrian tipset meg om forskjellen på overskriften hos henholdsvis BT.no og VG.no – på akkurat samme sak.

Screenshot fra BT.no (trykk for stor versjon):

 

Screenshot fra VG.no (trykk for stor versjon):

 

Kan du se forskjellen? Ser du hvordan BT fokuserer på død og fordervelse, mens VG derimot fokuserer på hvor mange som er reddet? Hvilke følelser får du av å lese disse overskriftene? Seriøst, ta deg noen sekunder til å tenke over hvordan disse overskriftene påvirker deg og hvilket inntrykk de forskjellige gir.

Det er utrolig hvordan medias måte å omtale saker på virker inn på hvordan vi selv reagerer på en sak. I dette tilfellet gjør BT som media alltid gjør, og spiller på frykt og dårlige nyheter. Dette appellerer stort sett mer til leserne. Mens derimot VG faktisk velger å fokusere på den positive siden oppi alt faenskapet. Gratulerer VG.

VG vs. BT: 1-0.

Dette var en av de grunnleggende tankene jeg hadde for Glabladet før jeg startet. Derav navnet. Ettersom mine positive vinklinger av henholdsvis husraset i Ålesund og overgriperen Josef Fritzl skapte blest uten sidestykke, valgte jeg derimot å ligge litt lavt i terrenget med positiv vinkling av nyheter. Men nå som jeg, for første gang jeg kan huske, ser at en storaktør i media som VG har skjønt det, så ser jeg jo hvordan dette virket positivt inn på meg selv.

Adrian sa det samme. Sitat:

Har ofte tenkt på hvordan massemedie bidrar til LoA. De setter jo tanker i
alle mennesker over alt.

Med VG sin artikkel tenkte jeg:
«*Fantastisk *at så mange *overlevde*, jeg håper det går bra med dem og at
de *ikke *har varige skader.»

Med BT sin tenkte jeg:
«Ånei , det var jo *trist*. Det er *farlig *å fly. Fly kan *styrte *hvor som
helst. Det er sikkert *mange skadde, *og de *dør *sikkert etterhvert.»

Definitivt noe å tenke på, og være bevisst på.

Legg igjen en kommentar