Hvordan sette målsettinger som virker

Mye kan sies om å sette målsettinger. Min erfaring rundt å sette målsettinger som virker, er å tenke at man kun har makt i dette øyeblikket. Du kan kun foreta deg noe akkurat nå. Fortiden er overstått. Fremtiden eksisterer bare i fantasien din. Det lønner seg derfor ikke å fokusere på noe annet enn nåtiden. Da gjør man seg selv maktesløs, fordi man fokuserer på en illusjon.

I realiteten befinner du deg aldri i fortiden eller fremtiden. Selv når du husker fortiden eller ser for deg fremtiden, tenker du de tankene i dette øyeblikket. Alt du har er nuet, og det er alt du noensinne kommer til å ha. Tiden går uansett – den kan du ikke kontrollere, men du kan kontrollere fokuset ditt.

Du kan ikke oppnå eller oppleve noe i fortiden eller fremtiden fordi du aldri er der. Når folk lærer om målsettinger, setter de ofte mål som trosser dette faktumet. Og det er ikke lett å oppnå noe som bygger på en illusjon.

Når folk tenker på målsettinger, tenker de ofte «frem i tid». Egentlig burde de heller tenkt på det som en måte å forbedre kvaliteten på sin nåværende realitet. Når du setter deg et mål, spør alltid deg selv: «Hvordan forbedrer dette målet min nåværende realitet?» Dersom det ikke forbedrer noe her og nå, kan du like godt dumpe målet. Hvis du derimot får en pirrende følelse av motivasjon når du tenker på det, beholder du det.

Hvis du tenker at veien til å nå dine mål er smertefull og ser på det som et stort tiltak, kommer du til å feile. Sett mål som får deg til å føle motivert, inspirert og fokusert, lenge før målet i seg selv er oppnådd. Unngå mål som føles som en kamp å oppnå. Hvis du føler deg svak eller stresset av å tenke på et mål, dumper du det.

La oss si at du setter deg et mål om å starte for deg selv. Du ser for deg at du på et fremtidig punkt vil nyte å være din egen sjef, gjøre det du elsker og tjene en formidabel inntekt. Men så tenker du på hvor mye arbeid det vil bli, risikoen du tar og andre demotiverende tanker. Du har forlatt nåtiden og dveler ved din fremtidsillusjon. Få fokuset tilbake til nåtiden igjen og innse at ingen av de tingene har skjedd. Du bare dikter dem opp! Du trenger ikke dvele ved en fremtidig illusjon du ikke engang ønsker.

Prøv heller å tenke på å starte for deg selv og se for deg hvor flott det blir når alt går på skinner. Så flytter du fokuset tilbake til nåtiden og vurderer hvordan dette målet kan forbedre din livskvalitet i dette øyeblikket. Hva gjør målsettingen om å starte noe eget med deg akkurat nå? Gir det deg håp? Gjør det deg inspirert?

Når du setter et mål som forbedrer din nåværende realitet, vil du innse at det ikke spiller noen rolle om det tar fem uker eller ti år å oppnå det. Hvorfor? Fordi du har det bedre akkurat nå, takket være målet.

Hvis du innfører denne tankegangen vil du oppleve at noen mål inspirerer deg, mens andre ikke gjør det. Det underliggende mønsteret på de målene som inspirerer deg er ditt livsformål. Hvis du ikke har definert et livsformål til deg selv, vil målene som inspirerer deg kunne gi deg et hint. Studér dem og tenk bevisst over hva det er med disse målene som resonerer så godt med deg. Dette vil gi deg ledetråder som hjelper deg å finne ut hva du virkelig var ment til å gjøre.

Mer om å finne sitt livsformål i en fremtidig artikkel. :)

Edit 09.01.09: Jeg bare tuller. Fremtiden er jo en illusjon. Så her har du artikkelen om hvordan finne sitt livsformål, akkurat nå!! :D Hvis ikke det beviser at fremtiden er en illusjon, så vet ikke jeg!

Legg igjen en kommentar