Hvordan skal jeg forholde meg til aksjemarkedet?

I år 2000, for 11 år siden, satte min mor inn 20.000 av mine penger i et aksjefond i Postbanken (som nå har blitt DnB Nor). Siden den gang har jeg aldri hatt de 20.000 kronene lenger. Jeg har hatt 18.000, 15.000 og 12.000… Men aldri 20.000 eller mer. De pengene har bare gått i minus.

De siste årene har det dog lagt relativt jevnt på rundt 14-15.000, noe jeg var fornøyd med, tatt i betraktning at jeg tidligere hadde vært hele 8.000 i minus. På den månedlige oversikten jeg får i posten, hadde jeg forrige måned like over 15.000 kroner. På oversikten jeg fikk i posten i dag hadde det sunket med nesten 2.000 kroner, til 13.300. Det er første gang det har sunket så drastisk på mange år.

Aksjesparing er noe jeg aldri har satt meg inn i eller brydd meg om. Jeg mener at hvis man vet hva man driver med, så kan det nok være lurt. Men når man ikke har peiling, som meg, og bare lar de stå der i håp om at det en gang skal vokse, så er det egentlig ikke vits, basert på egen erfaring. Hvor mye hadde jeg vært i pluss hvis jeg bare hadde latt de stå i banken og latt rentene ta seg av en sikker og stabil vekst?

Er det noen som har noen tips? Jeg tenkte jeg skulle ta de ut og overføre de til min trygge sparekonto like etter forrige måneds oversikt, ettersom jeg da hørte snakk om «uro i aksjemarkedet». Nå angrer jeg litt på at jeg ikke gjorde det. På 11 år har jeg ikke vært i pluss én eneste gang. Hvor lenge må jeg vente hvis jeg noengang skal komme i pluss, når det har tatt 11 år med negative resultater så langt? Hva hvis dette fortsetter å synke og jeg kommer ned i 10.000 eller mindre?

Hadde virkelig satt pris på om noen som har litt greie på aksjer kunne delt sine tanker om dette. Send meg gjerne en mail. Et generelt gjesteinnlegg om disse problemstillingene kan også være aktuelt.

Legg igjen en kommentar