Hvordan skape ekte verdi

Skal man tjene penger må man tilby noe av verdi og finne en måte å få levert denne verdien. Dette innlegget antar at du har en måte å levere verdien på. Men hvordan skaper man ekte verdi?

Feedback som pekepinn

Hvis du blogger, men aldri får noen særlig kommentarer, og de kommentarene du får i beste fall er av typen «bra innlegg», har du neppe skapt noen særlig verdi. Men fortsett å prøve. Det er bare øvelse som gjør mester her. Alle har vært nybegynnere en gang!

Hvis jeg får «bra innlegg» som en kommentar, tenker jeg «Ok… bra… jeg prøvde. Men jeg kan definitivt gjøre bedre.» Jeg ser alltid etter noe mer målbart. Hvis det går frem av kommentaren at personen har foretatt en positiv forandring som følge av noe jeg har skrevet, har jeg skapt høy verdi for denne personen.

Hvis jeg får kommentarer som «takk for inspirasjonen, Sindre, nå har jeg også startet mitt eget firma», eller «jeg har oppnådd utrolige ting etter at jeg leste om Law of Attraction på bloggen din», eller «etter at du viste meg potensialet i blogging, har jeg også startet min egen blogg», har jeg skapt mye verdi for noen. Det var eksempler på reell feedback jeg har fått, forresten.

Merk at verdien jeg leverer pr. person er faktisk veldig liten og kommentarer som «bra innlegg» er vanlig også hos meg, fordi alle vil ikke få like mye ut av alt jeg skriver. Å skape kraftig, innflytelsesrik verdi er utfordrende. Hvis du kan hjelpe bare én person med noe, så er du på god vei til å skape ekte verdi.

Gjør mer enn ingenting

Og her er vi ved kjernen av «hvordan skape ekte verdi». Uansett hva du driver med, lager kunstverk, skriver bøker, mekker musikk eller noe helt annet: Gjør noe mer enn ingenting. «Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre» er den eldste og en av de dårligste unnskyldningene i boken.

Gå ut, se deg om. Hvis du ikke ser muligheter til å skape litt verdi for noen, må du være blind. Dette er ikke akkurat rakettforskning. Begynn i det små, men sørg for å gjøre noe. Alle suger i begynnelsen, men det er bare én måte å lære på…

Begynn med å skape lite eller ingen verdi. Prøv forskjellige ting, eksperimentér. På den måten vil du utvikle deg til å skape svak verdi, og til slutt sterk verdi. Jo mer du skaper noe, jo fortere vil du finne ut hvordan du skaper noe bra. Alle må skape mye «dritt» før de får dreisen på tingene.

Ha som mål å skape sterk verdi

Nå for tiden er det ganske enkelt for meg å skrive innlegg som vil generere massevis av «bra artikkel»-feedback. Jeg kan enkelt skape mye svak verdi uten særlig anstrengelser.

Internett er allerede overfylt med svak verdi som du kan bruke resten av livet på å suge opp. Lese bloggposter, se videoklipp, holde deg oppdatert på alle verdens meningsløse nyheter, etc. Men når alt kommer til alt er dette bare informasjonsoverdose.

Hvis du bare pumper ut svak verdi gjør du ikke mye nytte for deg. Nesten ingen ville brydd seg hvis du stoppet fordi det vil alltid være plenty av andre kilder å gå til. Men hvis du finner ut hvordan du skaper sterk verdi, skiller du deg ut i mengden. Det vil være en vesentlig forbedring, både for deg selv og omverdenen.

Å skape sterk verdi er en utfordring. Det er ikke åpenbart hva du skal si eller gjøre for å forandre noens liv til det bedre for alltid. Men du kan nå dette stadiet ved å stadig fortsette å skape, til du finner ut hva som virkelig betyr noe, og hva som ikke betyr noe.

Den eneste måten å f*cke dette opp på er å bare sitte der og ikke gjøre en dritt mens du klager over at «du ikke vet hva du skal gjøre» og føler deg hjelpeløs. Det er den eneste måten å feile på. Å gjøre ingenting er å feile. Å gjøre noe, hvor enn bedrittent resultatet blir, er suksess.

Legg igjen en kommentar