Hvordan ta det riktige valget

Jeg skulle ønske jeg kunne servere deg fasiten på alle livets viktige valg. Ofte er det noe tilsynelatende enkelt (ja/nei) som blir mest komplisert. Livet er ikke bare svart/hvitt men fullt av grånyanser. Og jo mer bevisst man er på dette jo vanskeligere kan det bli å velge. Selv veldig smarte mennesker sliter med dette i blant.

Problemet med å velge (ja) eller vrake (nei) kan oppstå innenfor alle livets områder. Bør du slutte i jobben? Bør du fortsette vennskapet? Bør du flytte? Alt kommer ned til valget av ja eller nei, men begge alternativene medfører som oftest en rekke ting som taler både for og imot. Hvis du velger ja til f.eks. slutte i jobben vil det medføre både fordeler og ulemper. Det samme hvis du vil velge nei.

Så, vi kan trygt fastslå at livet er komplisert.

Som jeg sa innledningsvis har jeg ikke noen fasit, men jeg kan fortelle hvordan jeg tenker på sånne problemer. Mest sannsynlig er det alternativet som føles mest riktig som er det riktige for deg. Men så har vi disse fordelene og ulempene. Her gjelder det rett og slett å veie ting opp mot hverandre. Finne ut om det er mest fordeler eller ulemper, og om fordelene sammenlagt betyr mer enn ulempene, eller omvendt.

Noen ganger kan det virke som alt er delt på midten, 50/50. Da kan det virke klin umulig å velge. I så fall kan du få bedre klarhet ved å skrive ned alle dine tanker og følelser rundt problemet. Gjerne i form av lister hvis du vil ha litt «system» på ting.

Skriv ned på et papir (eller dokument på PC’en): «Fordeler» og «Ulemper» i hver sin rad. Ta en brainstorming på alle fordelene du kommer på ved å (eksempelvis) «bevare akkurat dette vennskapet». Ikke stopp før du har vridd hjernen så godt du kan. Dette kan ta alt fra få minutter til over en time, avhengig av hva det gjelder (og hvor filosofisk du er?). Når du føler deg ferdig gjentar du samme prosedyren på «Ulemper».

F.eks. kan du skrive dette under «Fordeler»:

  • Han er utrolig lett å snakke med
  • Han gir meg en følelse av trygghet
  • Han får meg til å le, etc.

Og noe sånt som dette under «Ulemper»:

  • Han sier så mye dumt
  • Han virker litt ustabil
  • Han vekker negative følelser i meg, etc.

Dette er bare eksempler selvfølgelig. Når du er ferdig bruker du den sammenlagte summen av fordelene og ulempene og veier opp mot hverandre. Er det mulig å inngå et kompromiss eller er det for mange ulemper? Kan du leve med at noen f.eks. slenger med leppen i blant, hvis følelsen av å ha noen det er lett å snakke med betyr mer for deg? Og for å ta det enda et hakk videre kan du jo (i dette eksempelet) se på hvordan vedkommende stiller seg i forhold til andre venner også. «Joda, han er lett å snakke med, men de andre vennene mine er lettere å snakke med». En sånn konklusjon kan bidra til at fordelen ikke teller mer enn ulempen, selv om den opprinnelig gjorde det.

Er du med?

Dette kan virke som mye arbeid, og det kan det så absolutt bli. Men hvis det er et viktig og vanskelig valg for deg, vil jeg likevel anbefale denne metoden for økt klarhet. Dette reduserer støy og forargelse inni ditt eget hode. Du lar papiret ta seg av oversikten så det blir mindre stress for hjernen.

Likevel finnes det alltid en «fasit»

…men den er individuell.

Når du virkelig begynner å kjenne deg selv ut og inn og vet hva du vil ha til enhver tid, så er det bare å kjøre på. Da svarer du «ja» eller «nei» blankt, umiddelbart, fordi du skjønner problemstillingen, konsekvensen av valget, og hva begge alternativer medfører. Ethvert «valg» blir toppen så irriterende som et lite myggstikk.

Dette skal mye personlig utvikling til for å klare. Men du kan faktisk bli flinkere til å ta klarere valg på stående fot ved å ganske enkelt gjøre denne øvelsen om igjen og om igjen, når du vil få klarhet i noe fremover. For tar du denne øvelsen mange nok ganger vil hjernen begynne å kjenne igjen de samme tankeprosessene tidligere og fortere, og du får faktisk mer klarhet når det gjelder dine egne standarder også. Hvis du valgte noe bort ved en tidligere anleding pga. X, kan det hende du velger bort noe annet neste gang også, hvis den samme X dukker opp igjen.

Dette kan være begynnelsen på å leve et mer bestemt liv, og eliminere all ubesluttsomhet. Selv tar jeg raskere og bedre beslutninger nå enn tidligere, og jeg skriver mye lister!

Prinsippet virker kanskje litt abstrakt, men jeg håper du ser hvordan dette kan benyttes til gode formål innenfor alle livets felt. Det vil føre til økt klarhet over hva du egentlig vil ha, samt hva du forventer av andre (mennesker, gjenstander, avtaler, etc.).

Nå skal jeg selv utføre denne øvelsen på følgende problemstilling:

Skal Sindre sove? :)

Ulemper: Øh.. Fordeler: Vel, jeg er.. *gjesp* …trøtth…z..zZz…ZzZzZz…

VIKTIG MELDING!

Vi avbryter dette blogginnlegget for å informere om at innehaveren av www.Glabladet.no, Sindre Låstad, har sovnet. Det kan faktisk se ut som at han har sovnet med nesen trøkt inn i Z-tasten og en skjelvende pekefinger på Shift-tasten, samt en finger på høyrehånd som treffer punktum-tasten hver gang han puster ut. Vi kan bare ønske Sindre lykke til med nakken og ryggen når han våkner i morgen tidlig i tidenes Picasso-stilling.

Mvh

Sjefen over Internett

Jeg vet ditt passord. (Ædda Bædda)

Legg igjen en kommentar