Hvordan tjene penger med AdSense

AdSense er Googles eget annonseprogram som gir deg muligheten til å plassere andres annonser på din nettside eller blogg. Disse annonsene kommer fra Googles massive annonsenettverk som gir deg tilgang til tusenvis av businesser for å annonsere deres tjenester eller produkter på siden din ved hjelp av Googles AdSense-teknologi.

Her ser du et eksempel på en typisk AdSense-annonse:

(Ja, du drar kjensel på disse, eller hva? De er ikke akkurat mangelvare på internett, for å si det sånn…)

Basert på innholdet på din nettside eller blogg, identifiserer Google hvilke annonser som vil passe best på siden din. Når noen klikker på en av disse annonsene, tjener du penger. Du tjener ikke veldig mye penger pr. klikk, men hvis du har masse trafikk, kan du få noen fine månedlige utbetalinger fra Google. Selv om det kanskje ikke er den beste strategien for å tjene penger på siden din, kan det likevel fungere bra for deg, som en god kilde til passiv inntekt. Det blir penger av det til slutt, og jo flere kilder til passiv inntekt du har på din nettside, jo bedre.

Hvordan opprette en AdSense-konto

Du kan Google-søke på «google adsense» og klikke på det første treffet som kommer opp, eller du kan ganske enkelt klikke her:

Deretter trenger du bare å gå gjennom registreringsprosessen for å få din egen AdSense-konto. Bare husk at når du har sendt inn din informasjon, vil det ta Google alt fra noen dager til flere uker(!) å svare på hvorvidt din konto har blitt godkjent og hva du skal gjøre videre. Så snart AdSense-kontoen din er satt opp, er du klar til å gå videre til neste steg.

Hvordan utforme annonsene dine for maksimal ytelse

Så snart kontoen din har blitt godkjent er du klar til å lage dine egne annonser for din nettside eller blogg. Da kan du følge denne veiledningen:

1. Logg inn på din Adsense-konto på AdSense-siden.

2. Når du er innlogget på kontoen, klikk på «AdSense-konfigurering» i toppmenyen.

3. Klikk på «Adsense for content».

4. Velg «Annonseenhet» inntil videre og klikk «Fortsett».

5. Her bestemmer du hvordan annonsen skal se ut på siden din. Du kan velge farger, format, skrifttype og til og med hjørnestiler. Et tips er å sørge for at annonsen ser ut som en del av innholdet på nettsiden eller bloggen din. Ikke prøv å få annonsene til å skille seg ut i håp om at flere vil klikke på dem. Bare velg den samme skrifttypen, linkfargen og bakgrunnsfargen som du har på siden din, og du vil få bedre resultater. Når du er ferdig med designet av annonsen din, scroller du ned og klikker på «Fortsett».

6. På neste side skal du legge til en «kanal» for å spore ytelsen til annonseenheten din. For å lage en ny kanal, klikk på «Legg til ny kanal» og kall den hva du vil. Når du har gitt kanalen et navn, klikk «OK». Pass på at kanalen vises under «Dine valgte kanaler» før du klikker på «Fortsett»-knappen.

7. På neste side skal du velge et navn på annonseenheten din. Du kan velge å bruke navnet som automatisk kommer opp, eller forandre det til noe mer personlig. Klikk deretter på «Send og hent kode»

8. På siste side får du koden som du må lime inn på siden din. Klikk på koden én gang, så den blir markert. Høyreklikk og velg «Kopier». Hvis du ikke er klar for å lime den inn på siden din enda, kan du lagre den midlertidig i en Wordpad/Notepad-fil.

Hvor legger man inn koden?

Det store spørsmålet nå er selvfølgelig: Hvor legger man inn koden? Svaret kommer an på om du ønsker å plassere annonsen i en sidekolonne eller som en del av selve innlegget. Det er flere måter å gjøre det på uansett, og her er noen forslag:

I sidekolonnen:

Hvis themet ditt støtter widgets kan du lime inn koden i en tekstboks på widgets-siden. Dette gjøres via Kontrollpanel > Utseende > Widgeter. (Hvis themet ditt ikke støtter widgets får du opp en advarsel om dette på denne siden. Hvis du ikke ser noen advarsel er det bare å fortsette.) Scroll ned på widgets-siden til du ser «Tekst». Ved å bruke «drag and drop»-metoden kan du dra tekstboksen over til widgets-området i sidekolonnen til høyre på skjermen. Deretter limer du inn AdSense-koden i hovedfeltet på tekstboksen og klikker «Lagre». Nå skal annonsen vises i sidekolonnen på bloggen din.

Hvis themet ditt ikke støtter widgets må dette gjøres på den «gammeldagse» måten, og du må lime inn AdSense-koden på riktig sted i din sidebar.php-fil. Denne finner du under Kontrollpanel > Utseende > Redigering. Hvis du har noenlunde kontroll når det kommer til koding kan du prøve deg frem selv. Hvis du er usikker på fremgangsmåten anbefaler jeg at du får noen til å hjelpe deg med dette.

I innlegget:

Det finnes mange plugins som er laget for at du kan plassere AdSense-annonsene dine hvor du vil i innleggene dine. En av de vanligste er AdSense Deluxe WordPress Plugin. Følg bruksanvisningen på siden for å finne ut hvordan den brukes. Grunnen til at jeg ikke går spesifikt gjennom det i denne guiden er rett og slett at jeg aldri har brukt den selv. Til gjengjeld skal jeg fortelle deg hvordan jeg gjør det.

I dette eksempelet tar jeg utgangspunkt i at din AdSense-annonse er i størrelsen 300x250px og at du vil ha den øverst til høyre i innleggene dine (akkurat som her på Glabladet, per dags dato):

(NB! De følgende punktene er klassifisert som “relativt avansert”. Hvis du aldri har vært borti slike koder før, bør du kanskje rådføre deg med noen som kan gjøre dette for deg. Les gjennom guiden en gang før du går i gang, for å være sikker på at du kan klare det.)

 1. Logg inn på ditt kontrollpanel i WordPress og klikk på Utseende > Redigering. Her klikker du på style.css.
 2. Lim inn følgende kode nederst i style.css-filen:
  .adsense_content {
  float: right;
  background: transparent;
  color: #333333;
  width: 300px;
  text-align: right;
  padding-top: 0;
  padding-right: 0;
  padding-left: 0;
  padding-bottom: 0;
  margin-top: 21px;
  margin-bottom: 5px;
  margin-right: 0px;
  margin-left: 5px;
  }
 3. Klikk «Oppdater fil»/»Save».
 4. Deretter klikker du på single.php-filen din og lokaliserer denne koden:
 5. Lim inn følgende kode rett over koden i steg 4:

  (Lim inn din AdSense-kode her)

   

 6. Bytt ut den delen av koden i steg 5 hvor det står «(Lim inn din AdSense-kode her)» med selve koden du fikk fra AdSense.
 7. Klikk på «Oppdater fil»/»Save»!

Forutsatt at koden fra AdSense var i riktig størrelse (300x250px) skal den nå vises i dine innlegg på samme måte som den gjør i mine (per dags dato).

Hvis du heller vil vise koden til venstre i innlegget, forandrer du den delen av koden i style.css hvor det står «float: right;" til "float: left;".

Hvis du har en annonse du ønsker å vise helt på begynnelsen eller slutten av innlegget, hvor selve innholdet i innlegget ikke trenger å komme ved siden av annonsen som i dette eksempelet, kan du se bort fra de punktene jeg nettopp ga deg, og ganske enkelt bare lokalisere i single.php og lime inn AdSense-koden enten rett over eller rett under .

Hvor mye er det egentlig mulig å tjene på AdSense?

Jeg tenkte å avslutte denne guiden med å vise litt dokumentasjon på hva jeg selv har tjent på AdSense og dermed gi deg en pekepinn på hva du kan forvente. Jeg har aldri hatt AdSense på noen andre nettsider enn www.Glabladet.no. Jeg tjener i snitt litt over kr. 1000,- per måned på AdSense, men på det meste har jeg tjent over 2000 kroner:


Klikk for å se stort bilde (åpnes i nytt vindu)

Og her er hva det ligger på i snitt, på vanlige måneder:


Klikk for å se stort bilde (åpnes i nytt vindu)

Du kan altså forvente å tjene litt ekstra lommepenger, men ikke nødvendigvis å si opp dagjobben din med det første, så lenge du har en norsk blogg. Du skal ha rimelig bra med besøkende for å kunne leve av AdSense alene. Men som en kilde til litt ekstra lommepenger i måneden, er AdSense absolutt å anbefale!

Lykke til med inntjeningene! :)

Legg igjen en kommentar