Hvordan unngå økonomisk konkurs og kjærlighetssorg

Da jeg så ambisiøst spurte på et webforum om det var mulig å tjene til livets opphold ved hjelp av en blogg i Norge, ble det tidenes tråd. Jeg mottok over 100 tilbakemeldinger på få dager (noe som var mye på dette lille forumet), og jeg tror bortimot samtlige registrerte brukere hadde et ord med i laget.

Jeg fortalte om meg selv, at jeg nettopp hadde flyttet til Drammen med kjæresten min, og at jeg hadde planer om å tjene til livets opphold ved hjelp av en blogg. Etter en stund med total taushet, begynte svarene å komme. Noen kunne fortelle at det var større sjans for å pisse i havet og skape verdens største oversvømmelse, enn å leve av kun én blogg. Jeg hadde visst en tusendels promille sjanse, og ble anbefalt å heller gå ned på kne og trygle om å bli burgerflipper på McDonald’s.

Mens andre derimot kunne fortelle at dette var fullt mulig. Dermed ble den beste måten for meg å teste dette på, å finne det ut selv. Og nå er jeg i gang.

Personlig syns jeg det hele var litt morsomt. Jeg kom som en fullstendig uvitende webamatør, startet én tråd, og dermed hadde forumet fått den mest omfattende diskusjonen noensinne. Så jeg tok det som et tegn på at jeg faktisk hadde evne til å skape trafikk, reaksjoner, og få frem meninger av folk. Jeg tok det som mitt eget lille klarsignal. Djevelen og engelen oppi hodet mitt var endelig enige, og sa i kor: «Go for it!».

Og i ettertid er jeg glad for at jeg ikke lot meg overtale til å bli burgerflipper på McDonald’s likevel. Blogging er nemlig helt kanon. Jeg har min egen lille «nettavis» hvor jeg kan skrive akkurat det jeg vil. Langt mer givende enn både burgerflipping og Kiwikassesitting.

En av kommentarene jeg fikk underveis var denne her:

«Jeg vil bare nevne at webforumet ikke kan holdes ansvarlig for idéer, tips og tanker som måtte utføres på initativ fra forumet om det ender med økonomisk konkurs eller kjærlighetssorg.»

Jeg svarte spøkefullt tilbake at jeg kanskje kunne skrive en artikkel om hvordan unngå økonomisk konkurs og kjærlighetssorg. Vel, nå gjør jeg alvor av det :)

Hvordan unngå økonomisk konkurs

Når du starter din egen bedrift er det mange feller du kan gå i. Man forbinder gjerne at å starte en egen bedrift koster penger, og at man ikke kan forvente å kunne ta ut lønning før om opptil flere år. Skal du ha din egen butikk for eksempel, kan du regne med at dette gjelder for deg. Du må kanskje ta opp lån for å kunne betale leie av lokalet, og ikke minst for å kjøpe inn varer og butikkinnredning. For ikke å snakke om at du må ha penger til deg selv: Regninger, mat og klær.

Man hører stadig skrekkhistorier om folk som har gått økonomisk, eller personlig konkurs. Jeg tror dette skremmer veldig mange vekk fra å i det hele tatt tenke tanken på å bli selvstendig næringsdrivende. Det er synd at den allmenne befolkningen har denne oppfatningen av det å begynne for seg selv. Det er nemlig overhodet ikke alltid tilfelle.

Det kan være mange faktorer som spilte inn til at noen gikk personlig konkurs. I veldig mange tilfeller er det snakk om at man har brukt mer penger enn man har. Man har tatt unødvendig risiko i håp om høy eller øyeblikkelig avkastning, og i stedet tapt alt. Man kan ha manglet evne til å se realistisk på ting. Det sier seg selv at du ikke bør ta opp et lån hvis du ikke har noen gode planer for hvordan du har tenkt å betale det tilbake igjen. Ikke tro at dette er noe som skjer av seg selv. Du må være høyst aktiv hvis du skal tjene penger, og du må ikke sitte på latbenken for lenge.

Så det å starte f.eks. en butikk kan bli en dyr affære. Har du en god plan til hvordan det hele skal funke, kan du selvsagt klare det, men ikke hvis du tar lett på det og tror at ting skjer av seg selv. En mulighet de fleste derimot kan ha råd til, er å starte nettbutikk i stedet! Hvis du i tillegg kan litt om å lage nettsider, så er det en stor fordel. Men hvis ikke, så fins det mange du kan betale for å lage en flott nettbutikk-side for deg! Det kan virke dyrt å betale noen der og da, men det er viktig å ha et langt perspektiv! De pengene du legger ut på prosjektet, har du jo som mål å tjene inn igjen.

Ved start av nettbutikk har man mange fordeler: Du betaler ingen leie for lokale. Med mindre du skal selge båter og ikke har helt plass i garasjen. Hvis du f.eks skal selge klær, vesker, eller kanskje aller best: smykker, så kan du faktisk rydde plass til å ha et lager hjemme hos deg selv! Hvis du vil ha kjappe leveringstider, bør du uansett kjøpe inn en god del varer på forhånd. Men det går også an å bestille fra leverandøren etterhvert som kunder bestiller fra deg! Her er det mange muligheter, og bare ditt eget hode som setter begrensninger.

Har du mye på hjertet, sånn som meg – da kan du gjøre som meg! Start en blogg! Den eneste utgiften du har, er betaling for serverplass og årsavgift på domenet. Du kan riktignok opprette helt gratis blogger, men jeg ville ikke gjort det hvis formålet er at du skal tjene noe på det. Du står mye mer fritt ved å ha bloggen din på et helt eget domene. En annen ting man kan gjøre, er å starte et helt blog-community. Skulle dette bli populært, kan det vanke gode muligheter for inntjeninger her også.

Uansett hva du velger, så er det viktig at du virkelig mener det. Spør deg selv:

  • Er dette noe jeg vil bruke tiden min på?

  • Kan arbeidet mitt skape verdi for andre mennesker?

  • Kommer jeg til å stå på og være motivert, selv om jeg kommer til å møte mye motgang?

  • Er dette et lønnsomt arbeid?

  • Er dette et givende arbeid?

Hvis svaret er nei på noen av disse spørsmålene, så vær så snill: Ikke start din egen business enda. Du må mene det! Tenk nøyere gjennom hva du virkelig vil først, lag en liten plan (ikke noe omfattende) for hvordan du har tenkt å gjennomføre det, og vær sikker på at du vil være 100% engasjert og virkelig mene det du gjør, før du setter i gang. Vær sikker på at det virkelig er dette du vil gjøre med livet ditt. Si til deg selv at du ikke skal gi opp, uansett hvor mye motgang du måtte støte på. Ikke start en egen business kun med tanke på å tjene raske penger. Da er du dømt til personlig konkurs før du har startet.

Hvordan unngå kjærlighetssorg

Siden jeg er en representant av det mannlige kjønn, kommer jeg til å skrive «hun» i disse eksemplene. Er du kvinne, så er det bare å tenke «han» i stedet. Er du en av de mellomkjønnene, som jeg så et Oprah-program om forleden, så får du tenke «han» eller «hun», alt etter hva som føles riktig for deg. Jada, Glabladet vet å ta hensyn. Her utelukker vi INGEN lesere! Håper de følgende tipsene kan være til hjelp:

For å unngå at kjæresten din stikker med en gang businessen din ikke går helt som forventet, er det viktig å ta sine forhåndsregler. Ikke lov gull og grønne skoger fordi du skal starte en business. Ikke lov at alle deres økonomiske problemer garantert kommer til å ta slutt, og ikke lov at du kommer til å bli mer fleksibel, nå som du er selvstendig næringsdrivende. Tro det eller ei, men du må fortsatt jobbe for å tjene til livets opphold. Selv om du kan jobbe hjemmefra, trenger ikke det bety at du klarer å komme deg ut av hjemmekontoret, og kan bidra med ting kjæresten din syns er viktig, som klesvask, matlaging og generell rengjøring.

Det er med andre ord viktig å ha din kjærestes fulle støtte FØR du starter for deg selv. Dette kan være lettere sagt enn gjort. Vi har vel alle våre erfaringer med sta kvinnf… eeh, bestemte damer. Skulle det bli helt umulig å overtale henne, kan du si at jeg sa det var okey. Hvis ikke det heller skulle hjelpe, kan du jo prøve å få mammaen din til å skrive en lapp til henne hvor hun forteller at hvis du virkelig vil starte din egen business, så skal du få lov til det :)

Det jeg prøver å si, er at det er ditt valg hva du skal gjøre med livet ditt. Har dere et godt forhold, vil hun sannsynligvis støtte deg. Kanskje ikke med en gang, men etterhvert. Renate støttet ikke meg med en gang. Hun syntes jeg skulle fortsette å ha en deltidsjobb, og heller jobbe med denne siden samtidig. Hun mente det måtte være plenty av tid til det.

Men her er folk forskjellige. De fleste deltidsjobber jeg kan tenke på, hadde vært jobber jeg ikke egentlig hadde trivdes i. Så selv om det kun er snakk om 2-3 dager i uken, vil jeg de resterende dagene bare sitte og grue meg til de dagene jeg skal på jobb. Disse negative vibrasjonene vil drepe alt som heter arbeidslyst, effektivitet og produktivitet. Deltidsjobben vil bare ta bort fokuset fra hva du egentlig vil drive med. Man blir bare mer sliten og mer deprimert. Man mister lyst og evne til å se positivt på livet, og før man vet ordet av det er man fastklemt i en evigvarende jobbklemme, som så altfor mange andre nordmenn allerede er.

Dessuten blir man latere. Da jeg hadde deltidsjobb, oppdaget jeg at jeg fort hvilte for mye på den jobben til å klare å begynne med noe eget utenom. Man kommer hjem, er glad for at man er ferdig for dagen og tenker at nå skal man nyte friheten, frem til man må på jobb igjen! På jobb fantaserer man om latskap, sofasliting og TV, fremfor å starte med noe for seg selv. Derfor, for å komme seg ut av den onde sirkelen, kan det være greit å kvitte seg med rotet i livet sitt, alle de distraherende elementene (som en jobb), og være fri fra alt. Det er tross alt din fremtidige inntektskilde du vil starte, og for å sikre at du får så mye som mulig utav den, er det en fordel å ha planlagt det hele med et positivt sinn.

Forhåpninger om høy, umiddelbar avkastning, vil være en sikker oppskrift på å feile. Noen modeller vil kanskje skaffe deg raske penger, men i det lange løp vil det bare medføre et større økonomisk tap. Da innser du at du kastet bort forferdelig mye tid av ditt liv på en fiasko av en business, og at du sitter verre i det enn du gjorde før du begynte.

Dette er noe å ta med seg i betraktningen hvis du vil unngå økonomisk konkurs og kjærlighetssorg. Ved å bare ta noen enkle forhåndsregler kan du unngå det altfor mange frykter ved å begynne for seg selv. Jo mer tid du legger i planlegging på forhånd, jo bedre er sjansen for å lykkes. Hvis du har en idé til hva du vil gjøre, og føler med deg selv at den er riktig, selv etter å ha tenkt gjennom det opp og ned, til hver minste detalj, så ville jeg sagt: Følg instinktet ditt! Gjør det du syns virker riktig! Dette er den beste innstillingen du kan ha hvis du vil oppnå suksess. La «logikk» bli et fremmedord i ditt vokabular.

Konklusjon

Det er altså fullt mulig å unngå økonomisk konkurs og kjærlighetssorg, ved et par forhåndsregler. Å starte for seg selv er noe alle kan gjøre, men det betyr ikke at alle vil lykkes. De som bare kjører på og tenker først og fremst på seg selv, og bare er ute etter penger, vil bli skuffet. Det kan høres kvalmende moralskt ut for noen, men for å få eller oppnå, er det viktig å gi. Det er et ganske enkelt og fornuftig prinsipp, når du forstår det. Idéen bak bloggen min er jo nettopp å gi. Hvis folk setter pris på det, så vil folk komme tilbake. Internett er en gullgruve. Det gjelder bare å grave etter gull på de riktige stedene. Og litt godt utstyr skader ikke heller.

Jeg håper du har blitt litt klokere etter denne «guiden». Bruk sunn fornuft og følg magefølelsen din, så tror jeg du kommer langt. Ikke bry deg om hva andre vil si, og ikke ta et nei for et nei. Sett et eksempel for andre, der du viser at du tør, og at det er mulig å følge sine drømmer, og å gå sine egne veier. Det er allerede mange som har gjort det før deg.

Et siste tips sånn helt avslutningsvis, kan være å faktisk oppsøke noen av de som har vært gjennom dette før deg. En mentor. En som kan veilede deg og gi deg råd. Hør på hva erfarne businessfolk har å si, men ikke stol blindt på alt. Husk at ingen er like, og forskjellige påstander gjelder for forskjellige personer. Lykke til på din vei mot å oppnå økonomisk suksess og langvarig, ekte kjærlighet ;)

Legg igjen en kommentar