Hvordan unngå personlig konkurs

I dag og i morgen vil jeg presentere nye utgaver av et gammelt innlegg; Hvordan unngå økonomisk konkurs og kjærlighetssorg. Dette fordi den artikkelen i sin helhet ble veldig lang, og handlet om to ganske forskjellige ting, selv om begge tingene kan bli et resultat av en mislykket oppstartet business. Dessuten var den artikkelen et resultat av en intern «spøk» på et forum, og han jeg utfordret skrev «økonomisk konkurs», mens det egentlig heter «personlig konkurs». Dermed ble overskriften min helt teit. Så derfor gjør jeg opp for gamle feilskjær og prøver dessuten å få flere, nye lesere til å lese de to neste innleggene. Så da begynner vi med del 1; Hvordan unngå personlig konkurs:

Når du starter din egen bedrift er det mange feller du kan gå i. Man forbinder gjerne at å starte en egen bedrift koster penger, og at man ikke kan forvente å kunne ta ut lønning før om opptil flere år. Skal du ha din egen butikk for eksempel, kan du regne med at dette gjelder for deg. Du må kanskje ta opp lån for å kunne betale leie av lokalet, og ikke minst for å kjøpe inn varer og butikkinnredning. For ikke å snakke om at du må ha penger til deg selv: Regninger, mat og klær.

Man hører stadig skrekkhistorier om folk som har gått personlig konkurs. Jeg tror dette skremmer veldig mange vekk fra å i det hele tatt tenke tanken på å bli selvstendig næringsdrivende. Det er synd at den allmenne befolkningen har denne oppfatningen av det å begynne for seg selv. Det er nemlig overhodet ikke alltid tilfelle.

Det kan være mange faktorer som spilte inn til at noen gikk personlig konkurs. I veldig mange tilfeller er det snakk om at man har brukt mer penger enn man har. Man har tatt unødvendig risiko i håp om høy eller øyeblikkelig avkastning, og i stedet tapt alt. Man kan ha manglet evne til å se realistisk på ting. Det sier seg selv at du ikke bør ta opp et lån hvis du ikke har noen gode planer for hvordan du har tenkt å betale det tilbake igjen. Ikke tro at dette er noe som skjer av seg selv. Du må være høyst aktiv hvis du skal tjene penger, og du må ikke sitte på latbenken for lenge.

Så det å starte f.eks. en butikk kan bli en dyr affære. Har du en god plan til hvordan det hele skal funke, kan du selvsagt klare det, men ikke hvis du tar lett på det og tror at ting skjer av seg selv. En mulighet de fleste derimot kan ha råd til, er å starte nettbutikk i stedet! Hvis du i tillegg kan litt om å lage nettsider, så er det en stor fordel. Men hvis ikke, så fins det mange du kan betale for å lage en flott nettbutikk-side for deg! Det kan virke dyrt å betale noen der og da, men det er viktig å ha et langt perspektiv! De pengene du legger ut på prosjektet, har du jo som mål å tjene inn igjen.

Ved start av nettbutikk har man mange fordeler: Du betaler ingen leie for lokale. Med mindre du skal selge båter og ikke har helt plass i garasjen. Hvis du f.eks skal selge klær, vesker, eller kanskje aller best: smykker, så kan du faktisk rydde plass til å ha et lager hjemme hos deg selv! Hvis du vil ha kjappe leveringstider, bør du uansett kjøpe inn en god del varer på forhånd. Men det går også an å bestille fra leverandøren etterhvert som kunder bestiller fra deg! Her er det mange muligheter, og bare ditt eget hode som setter begrensninger.

Har du mye på hjertet, sånn som meg – da kan du gjøre som meg! Start en blogg! Den eneste utgiften du har, er betaling for serverplass og årsavgift på domenet. Du kan riktignok opprette helt gratis blogger, men jeg ville ikke gjort det hvis formålet er at du skal tjene noe på det. Du står mye mer fritt ved å ha bloggen din på et helt eget domene.

Man kan starte en rekke forskjellige typer sider på internett, og ta sikte på å tjene penger ved å selge annonser, samt f.eks. Google Adsense og lignende. Bare husk å sette av plass til nettopp annonser når du utformer siden (evt. gi designeren din klar beskjed!)

Uansett hva du velger, så er det viktig at du virkelig mener det. Spør deg selv:

  • Er dette noe jeg vil bruke tiden min på?

  • Kan arbeidet mitt skape verdi for andre mennesker?

  • Kommer jeg til å stå på og være motivert, selv om jeg kommer til å møte mye motgang?

  • Er dette et lønnsomt arbeid?

  • Er dette et givende arbeid?

Hvis svaret er nei på noen av disse spørsmålene, så vær så snill: Ikke start din egen business helt enda. Du må mene det! Tenk nøyere gjennom hva du virkelig vil først, lag en liten plan (ikke noe omfattende) for hvordan du har tenkt å gjennomføre det, og vær sikker på at du vil være 100% engasjert og virkelig mene det du gjør, før du setter i gang. Vær sikker på at det virkelig er dette du vil gjøre med livet ditt. Si til deg selv at du ikke skal gi opp, uansett hvor mye motgang du måtte støte på. Ikke start en egen business kun med tanke på å tjene raske penger. Du kan ikke bare tenke på deg selv hvis du skal lykkes. Den viktigste faktoren for suksess, er å definere hva du faktisk skal drive med, og hvordan det skaper verdi for andre.

Det er altså fullt mulig å unngå personlig konkurs ved et par forhåndsregler. Å starte for seg selv er noe alle kan gjøre, men det betyr ikke at alle vil lykkes. Det kan høres kvalmende moralskt ut for noen, men for å få eller oppnå, er det viktig å gi. Det er et ganske enkelt og fornuftig prinsipp, når du forstår det. Idéen bak bloggen min er jo nettopp å gi. Jeg skriver artikler med et formål om å hjelpe og opplyse folk om deres muligheter, helt gratis. Hvis folk setter pris på det, så vil de komme tilbake.

Et siste tips sånn helt avslutningsvis, kan være å faktisk oppsøke noen av de som har vært gjennom dette før deg. En mentor. En som kan veilede deg og gi deg råd. Hør på hva erfarne businessfolk har å si, men ikke stol blindt på alt. Husk at ingen er like, og forskjellige påstander gjelder for forskjellige personer. Lykke til på din vei mot å oppnå økonomisk suksess. ;)

Følg med i morgen, for fortsettelsen: Hvordan unngå kjærlighetssorg.

Legg igjen en kommentar