Hvorfor ble kommentarene slått av på Glabladet?

I begynnelsen av mai fikk jeg et innfall. Noe jeg visste jeg måtte gjøre, noe som føltes nødvendig og riktig. Noe jeg hadde eksperimentert med før, men denne gangen kom det til å bli alvor: Jeg snakker selvfølgelig om fjerningen av muligheten for å kommentere på Glabladet.

Dette har ikke gått upåaktet hen. Jeg har fått flere titalls mails og henvendelser via sosiale medier om at kommentarene er forsvunnet. Jeg har ikke ønsket å fokusere på dette i et innlegg hvor jeg begrunner avgjørelsen, fordi det har ikke vært et tema jeg har vært inspirert til å skrive om. Derfor har jeg i noen måneder blogget i vanlig Glabladet-ånd uten noen forklaring på hvorfor kommentarene er fjernet.

Beslutningen av å fjerne muligheten for å kommentere er en av de vanskeligste beslutningene jeg har tatt siden jeg startet Glabladet. Jeg elsker å høre fra lesere, som ofte beriket mine innlegg med innfallsvinkler og tips Glabladet ellers ikke ville hatt. Jeg lærte (og lærer fortsatt) mye fra mine lesere. Men etter å ha hatt kommentarene avslått i noen måneder nå, angrer jeg ikke på beslutningen.

Den brå overgangen som fant sted i mai var et resultat av en lang runde jeg hadde med meg selv angående håndtering av kommentarene. Det har vært en utfordring like lenge som Glabladet har eksistert. Til slutt innså jeg bare at noe måtte gjøres, og det ble gjort. Here’s why:

Kommentarer krever tid og energi

Hvis du ser på nesten hvilket som helst kommentarfelt på Glabladet, ser du at jeg ofte svarte langt og grundig på andres kommentarer. Selv om dette var givende og la til mer verdi på Glabladet, tok det også bort fokuset fra nye innlegg i blant. Ofte etter å ha skrevet et innlegg føler jeg meg «ferdig med det» og er klar for å innta nye idéer og utfordringer. Den kontinuerlige svaringen på kommentarer til eldre innlegg stjal mye tid og fokus jeg kunne brukt på å skrive nye innlegg. Enhver inspirert idé kan miste energien av enhver distraksjon, som kommentarene i noen tilfeller ble.

Å ikke ha kommentarer betyr at jeg slipper å administrere kommentarer, håndtere spam, bestemme meg for hvorvidt jeg skal svare på en kommentar eller ignorere den, hanskes med usaklige kommentarer, folk som poster falsk informasjon, folk som angriper hverandre i kommentarfeltet, folk som bare vil markedsføre seg selv, redigering av kommentarer (folk som ikke lenger står inne for det de skrev, etc). Dette er småproblemer når man bare får 3 kommentarer i måneden, men med ~13 kommentarer pr. innlegg i snitt, ble det faktisk en reell utfordring.

Dessuten hadde viktigheten av det hele en tendens til å bli litt overdrevet noen ganger. Godt under 1% av mine lesere skrev kommentarer, men likevel var det den stemmen som virket høyest, til tross for at det ikke nødvendigvis var representativt for helheten.

Selv om kommentarene bidro til en grad av interaktivitet og mange andre åpenbare fordeler, fant jeg ut at det ikke var verdt bryet til slutt. Mange av de fordelene kan fås på andre måter. Feedback får jeg allerede i fleng via mail og sosiale medier, så tilbakemeldingskanalen er fortsatt der. Alt det viktigste kommer alltid via mail uansett. I tillegg hjalp det jeg skrev om i dette innlegget (ja, klikk på den linken!) meg til å forstå at jeg ikke lenger har behov for «bekreftelse» i form av kommentarer. Jeg kan også slå på igjen kommentarene for individuelle innlegg hvor formålet er å få tilbakemeldinger eller åpne for diskusjon. Og sist, men ikke minst:

Hvordan få din kommentar vist under et innlegg uten kommentarfelt

Ja, du leste riktig. Det finnes nemlig fortsatt en mulighet for å trekke oppmerksomhet fra Glabladets leserskare hvis du er den eneste, eller en av få som benytter deg av denne muligheten. For, selv om kommentarfeltet er fjernet og det på ingen måte er mulig å skrive inn kommentarene under innlegget på «gamlemåten», kan du likevel utnytte deg av et aldri så lite smutthull!

Trackbacks/pinging fungerer nemlig fortsatt som før. Dette betyr at hvis du har en egen blogg, kan du kommentere eller henvise til et innlegg på Glabladet ved å linke til det, og få et utdrag av innlegget ditt postet under Glabladets innlegg som du linket til. Da vil mange som leser innlegget kunne se utdraget fra innlegget ditt, med en direkte link til å lese alt du har skrevet, på din egen blogg. Det vil i teorien si at en eventuell diskusjon som følge av noe jeg skriver kan finne sted på din blogg. Du får altså både ekstra innhold og ekstra trafikk. Du kan pinge gamle innlegg, så vel som nye.

Vær oppmerksom på at det kan ta litt tid før kommentaren vises under det gjeldende innlegget. Jeg vet ikke hvordan det er med andre systemer, men med WordPress må man noen ganger oppdatere innlegget flere ganger før pingen faktisk blir sendt. Dette gjelder som regel kun hvis du linker til andre sider før du linker til Glabladet. Hvis linken til Glabladet er den første linken i innlegget, vil det som regel holde å trykke «Publiser». Hvis du er usikker på om pingen er mottatt, klikk «Rediger innlegg» og sjekk «Send tilbakesporinger» nedenfor innleggsvinduet. Hvis ikke URL’en til innlegget du ville pinge er listet under «Allerede pinget», kan du lime inn URL’en manuelt i feltet «Send tilbakesporinger til», og klikke den blå «Oppdater»-knappen.

Husk også at kommentarer i form av pinging modereres som før, noe som vil si at de må godkjennes manuelt av meg før de vises. Hvis det virkelig haster, ta kontakt via Glabladets side på Facebook, eller mail.

Kommentarer som gjesteinnlegg?

Så spør du kanskje: «Hva hvis jeg vil ha enda mer oppmerksomhet rundt min kommentar enn et utdrag nedenfor innlegget?» Eller: «Hva hvis jeg ikke har en blogg?»

Glabladet er alltid åpen for gjesteinnlegg. Jeg oppfordrer enhver som er enig, uenig eller har en annen innfallsvinkel på et Glabladet-innlegg, til å åpne et Word-dokument og begynne å skrive som om det var mulig å kommentere. Hvis kommentaren kan egne seg som et gjesteinnlegg, kan du maile den inn. Sannsynligheten er stor for at det vil bli postet, siden det da vil være relatert. Et slikt gjesteinnlegg trenger ikke være langt og omfattende, men bør inneholde et dypere poeng enn: «Det Sindre skrev om i dette innlegget (link) var bra skrevet og jeg er helt enig.»

På den måten kan det oppstå en dominoeffekt hvor du skriver noe som følge av det jeg skrev, og noen andre ser det du skrev og skriver noe som følge av det… osv. Ja, jeg er klar over at dette kan virke som «mer arbeid», men det fine med det er at vi siler ut kommentarene med lavest verdi til fordel for kommentarer med ordentlig innhold. Som formuebyggeren skrev i en mail til meg:

(…) Var mange nyttige og noen unyttige kommentarer som kom med dine innlegg og som også skapte en motivasjon til å besøke siden.

Jeg gjentar: «Mange nyttige og unyttige kommentarer».

Alle som har lest på Glabladet en stund, vet at jeg har vært opptatt av at kommentarene skal være relatert til innlegget og ikke spore ut i en helt annen diskusjon. I tillegg hadde vi kommentarene som bare inneholdt noen få ord, som åpenbart bare var ment som et forsøk på å skape ekstra trafikk og oppmerksomhet til seg selv. Jeg har ikke noe i mot at man markedsfører seg selv, men det var ikke alle som tilla noe verdi i sin markedsføring.

Har du en blogg eller nettside vil du i et gjesteinnlegg bli belønnet med en link til den. Så, gjør som du ville gjort hvis kommentarfeltet var tilstede og smi mens jernet er varmt. Det kan bli et verdig innlegg og ekstra trafikk av det. Og du unngår å måtte betale for den markedsføringen, som andre annonsører må. :)

Noen avsluttende ord

Jeg håper alle skjønner at jeg ikke er ute etter å kverke «community’et» vi hadde her. I dette innlegget har jeg kommet med forslag til hvordan vi fortsatt kan holde det gående, om enn på andre måter enn før. Jeg tror dette er den beste måten å opprettholde verdi og kvalitet på Glabladet. Det er ikke meningen at Glabladet bare skal bestå av meg selv, men også andre som har noe relevant på hjertet. Det inkluderer veldig mange av de som tidligere kommenterte flittig her – you know who you are – samt folk vi ennå ikke har hørt fra!

En stor takk til samtlige av de som kommenterte og bidro til fargerike innfallsvinkler, verdifulle tips, morsomme onelinere og annen moro. Skulle det være noe har dere fortsatt mange måter å kontakte meg på, eller til og med lure måter å kommentere et innlegg via «bakveien» på, enten i form av et gjesteinnlegg på Glabladet, eller via pinging/trackback. Det er mulig jeg gjenoppretter «Siste kommentarer»-funksjonen i sidemenyen hvis det blir mye pinging fremover, for å gi de gjeldende bloggene økt oppmerksomhet.

Litt ekstra spesiell takk til Drea, som skrev Glabladets aller første kommentar (til «Innstilt på suksess«) og dermed startet sirkuset.

…og ikke minst takk til Vegard, som i sin siste setning, i Glabladets siste kommentar, sa det som ga meg dette innfallet til å begynne med, fordi det var en så symbolsk avslutning, på mange måter:

«Det er helt riktig, dette er bare begynnelsen

Å fjerne kommentarene var beklagelig, men det har ført til mer fred og mindre stress i livet mitt.

R.I.P. Glabladets kommentarer
6. februar 2008 – 29. april 2011

Legg igjen en kommentar