Hvorfor skrive omtaler

Det er lett å beskylde bloggere som skriver omtaler for å bare gjøre det for pengenes skyld. Spesielt hvis omtalen skulle være sponset eller det som omtales har en affiliatelenke (en lenke som gjør at bloggeren tjener noen slanter dersom noen kjøper via den linken). Og i mange bloggeres tilfeller kan det hende at dette er tilfelle.

Men hovedgrunnen til at jeg omtaler noe som helst, er rett og slett for å skape enda mer verdi, som igjen inngår under bloggens hovedmål om å ha et bredt arkiv som tilbyr mer eller mindre tidløs verdi. Ved at jeg omtaler noe, enten jeg er positiv, negativ eller ganske så nøytral, kan i det minste leseren bruke min omtale som utgangspunkt, eller som del av et utgangspunkt, i å bestemme seg for om det jeg omtaler kan være interessant for vedkommende.

Hvis du anser meg som en person man kan stole på, er det større sjans for at du kjøper noe jeg anbefaler hvis det er relevant for deg. Hvis du ikke stoler på meg, er sannsynligvis min omtale ganske likegyldig for deg.

Men mange forbinder «betalte omtaler» med noe mørkt og fælt. Personlig syns jeg det er litt merkelig. At noen har fått betalt for å skrive noe (eller de kan tjene penger på det) er ikke det samme som at man ikke kan stole på den personen. Så lenge en betalt omtale er merket, og så lenge en omtale med affiliateprodukter lærer deg noe nytt om det produktet, og dermed skaper verdi, viser det faktisk bare at bloggeren er ute etter å hjelpe deg, ikke svindle deg.

Flere og flere ser ut til å skjønne at det ikke er noe galt i dette, men jeg vet at det er mange som fremdeles mener at hvis man tjener penger på slikt, så jobber man nærmest for Djevelen. Beklager, men det fremstår for meg som et ganske trangsynt standpunkt.

Å tjene penger på blogging og internett er kanskje fortsatt fremmed og merkelig for folk flest, men i det store utland er dette veldig vanlig. I fremtiden vil man bare se mer av dette. I fremtiden vil de fleste jobbe med hodet, og ikke så mye med kroppen. Å drive business og markedsføring på internett er bare en forsmak på hva vi har i vente, så du kan like gjerne ønske det velkommen først som sist. Selv om jeg vet at du var meget skeptisk til internett før i tiden. Og Gud forby epost! Og… betale med kredittkort på nett?! Fysjameg. :P

Så, kjære medbloggere: Omtal produkter i vildensky, så lenge du holder deg innen norsk lov. Det er ingenting i veien for å omtale et produkt man absolutt ikke liker også. Det viktigste er å være ærlig i omtalen og dermed skape verdi for andre. Noen kan likevel kjøpe et produkt gjennom din slakt, og hvis det var en affiliatelenke vil du fortsatt tjene penger!

Det er fordelen med en internettbusiness.

Velkommen til 2009!

…Din lille Djevel! :twisted:

Legg igjen en kommentar