Hvorfor takknemlighet kan gjøre deg glad

Jeg prøver ofte å ta meg 2-5 minutter hvor jeg sitter meg ned, fjerner distraksjoner og lukker øynene for å tenke over hva og hvem jeg er takknemlig for. Du tenker kanskje at «det høres freaky ut, Sindre», men det gjør underverker for en dårlig dag hvor jeg føler meg stresset, lei eller i dårlig humør av en eller annen grunn.

Jeg gjør ikke dette hver dag, men de dagene jeg gjør det, gjør det meg virkelig gladere. Hvordan kan det ha seg? Hvorfor skulle den simple akten av å tenke på hva og hvem jeg er takknemlig for gjøre en så stor forskjell i livet mitt?

  • Fordi det minner deg om de positive tingene i livet ditt. Det gjør deg glad for menneskene i livet ditt, enten det er dine nærmeste eller bare en random fremmed som var hyggelig mot deg på en eller annen måte.
  • Fordi det gjør kjipe ting til gode ting. Problemer med businessen? Vær takknemlig for at du har en business. Vær glad for at du har utfordringer og at livet ikke er kjedelig. Vær takknemlig for at du kan lære av disse utfordringene. Vær glad for at det gjør deg til en sterkere person.
  • Fordi det minner deg om hva som er viktig. Det er vanskelig å klage over småting når du er takknemlig for at noen du du bryr deg om er i live og friske. Det er vanskelig å være stresset over å betale regninger når du er takknemlig for å ha tak over hodet.
  • Fordi det minner deg om å takke andre. Noe så enkelt som å si «takk» til en person kan gjøre en stor forskjell i den personens liv. Ring dem, email dem, stikk innom og si «takk»… Å ta det lille minuttet av ditt liv for å fortelle dem hvorfor du er takknemlig overfor dem er viktig for dem. Folk liker å bli satt pris på for hvem de er og hva de gjør. Det koster deg lite, men gjør noen andre glad. Og å gjøre noen andre glad vil gjøre deg glad.

Hva jeg er takknemlig for i min lille «seanse»? Det varierer hver gang. Jeg er takknemlig for leserne av denne siden, for oppmuntringen de gir meg, for donasjonene de har gitt, for sponsorene og muligheten alt dette har gitt meg til å komme nærmere realiseringen av mine drømmer, for kritikken jeg har fått som har gjort denne siden enda bedre, for tiden dere har gitt meg til å lese disse innleggene når dere har sjansen…

Jeg er takknemlig for de som står meg nær, for alt de gjør for meg. Jeg er takknemlig for fremmede som har vært hyggelig mot meg. Jeg er takknemlig for universets eksistens og at det ble selvbevisst i form av meg og deg. Jeg er takknemlig for folk overalt, som gjør verden til et bedre sted. Jeg er takknemlig for meg selv, for ting jeg har oppnådd (det er viktig å anerkjenne sine egne utrettelser).

Hvordan leve et liv av takknemlighet

  • Morgentakknemlighetsseanse. Ta deg 2-5 minutter om morgenen og tenk over hva du enn er takknemlig for. Du trenger ikke å gjøre noe, annet enn å lukke øynene og være takknemlig i stillhet. Denne ene handlingen kan gjøre en stor forskjell.
  • Si takk. Når noen gjør noe fint for deg, hvor enn lite, prøv å husk å si takk. Og virkelig mén det.
  • Ring for å si takk. Noen ganger kommer du kanskje på noe fint noen gjorde for deg. Kanskje du husker det under takknemlighetsrunden. Når du gjør det, ring personen og si takk. La dem vite hva de gjorde som du er takknemlig for, og hvorfor du satte pris på det. Tar et minutt eller to. Hvis det er for tidlig å ringe, notér at du skal ringe dem senere. Enda bedre er det å si det til dem personlig, hvis du tilfeldigvis ser dem, eller kan stikke innom dem på vei til et sted du skal. Nesten like bra er det å sende en takke-mail – hold den kort og grei.
  • Vær takknemlig for «negative» ting i livet ditt. Det er alltid to sider av en sak. Ofte ser vi på noe som negativt (stressende, skadelig, trist, uheldig, vanskelig), men den samme tingen kan også anses på en mer positiv måte. Å være takknemlig for de tingene kan være en fabelaktig måte å minne deg selv om at det finnes noe godt i det meste. Problemer kan bli sett på som muligheter til å vokse, og å være kreativ.

Tenkte å avslutte dette innlegget med en takknemlighetspåminnelse jeg fant på nettet, som jeg her har oversatt til norsk:

Vær takknemlig

Vær takknemlig for at du ikke allerede har alt du ønsker,
Hvis du hadde det, hva ville det vært å se frem til?

Vær takknemlig for det du ikke vet
For det gir deg muligheten til å lære.

Vær takknemlig for vanskelige tider.
Gjennom de tidene vil du vokse.

Vær takknemlig for dine begrensninger
Fordi de gir deg muligheter til forbedring.

Vær takknemlig for hver nye utfordring
Fordi det vil bygge din styrke og karakter.

Vær takknemlig for dine feil
De vil lære deg verdifulle lekser.

Vær takknemlig når du er trøtt og sliten
Fordi det betyr at du har gjort en forskjell.

Det er lett å være takknemlig for de gode tingene.
Et liv av rik oppfyllelse kommer til de som også er
takknemlige for tilbakeslagene.

TAKKNEMLIGHET kan snu det negative til noe positivt.
Finn en måte å være takknemlig for dine vanskeligheter
og de kan bli dine velsignelser.

~ Ukjent forfatter ~

Legg igjen en kommentar