Dette er bidrag nr. 10 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltakernummer G543.
Denne teksten handler om reframing. Reframing er en teknikk man bruker for å tolke det som skjer til sitt eget beste. Teksten vil forklare hvordan man kan gjøre om negative ting til det positive.
Hva er reframing?
Dette er en fin historie som beskriver reframing, og hvor ulikt folk kan tolke nøyaktig den samme situasjonen:
”En gammel kinesisk Taofortelling handler om en bonde som bodde i en fattig landsby. Mannen eide en hest som han brukte til pløying og til transport. En dag forsvant hesten hans. De andre i landsbyen snakket om hvor forferdelig det var for den stakkars bonden, men bonden bare sa: ” Kanskje det…” Noen dager senere kom hesten tilbake sammen med to villhester. Naboen gledet seg over det som hadde hendt, men bonden sa nok en gang: ” Kanskje det…” Neste dag brakk bondens sønn benet da han skulle forsøke å ri på en av villhestene. Naboene utrykket igjen sin medfølelse med bonnen, men han sa på nytt: ” Kanskje det…” Uken etter fikk landsbyen besøk av offiserer som hentet unge menn til å gjøre tjeneste i hæren. Men bondens sønn tok de ikke med seg på grunn av det brukkne benet. Naboene syntes han var heldig som slapp unna…”
(Busk, Unn. Reframing)
Reframing betyr å sette en ny ramme eller tankegang til en hendelse som har skjedd. Det man lærer ved å reframe er å gjøre om negative hendelser til noe positivt. Man ser hendelsen i fra et annet perspektiv.
Bildet viser både en gammel dame, og en ung dame. Det er i fra hvilket perspektiv man velger å se bildet i fra, som avgjør hvordan bildet ser ut.
Når en situasjon er et problem for oss er det fordi vi tolker det negativt. Ser man derimot etter hva som er bra med den situasjonen vil vi oppleve den på en helt annen måte. En situasjon skal aldri gjøre oss til et offer, man kan heller være på utkikk etter hvilken lærdom man kan dra ut av hver enkelt situasjon. Det finnes mennesker som er ute etter å trykke ned andre og kan komme med sårende kommentarer som skaper en vond følelse inne i oss. Det som er så genialt er at det er like mye en selv som bestemmer om det skal være sårende eller ikke. La kommentarer prelle av som vann på en gås, og kanskje er det heller synd på folk som slenger ut stygge kommentarer. Det er ikke situasjonen eller kommentaren i seg selv som skaper en dårlig følelse i oss. Det er hvordan vi velger å oppfatte situasjonen, og måten vi reagerer på. Man blir hva man tenker, og har man en tankegang som får frem negative følelser, er man dømt til å bli en negativ gledesdreper med dårlig selvfølelse. Velger man derimot å se mulighetene fremfor problemene, vil det være mye lettere å prestere, føle glede og å spre glede til folk i rundt seg. Få fokuset på positive følelser, og man blir en mer behagelig person, som sprer glede i rundt seg.
”Det er ingenting som er godt eller dårlig, men tankegangen gjør det til det”
–William Shakespeare –
Situasjoner som krever god reframing
Det er mange situasjoner hvor kunsten å reframe er svært viktig. Klarer man å tolke ulike situasjoner til sitt beste, blir livet lettere å leve. Den norske langrennskometen Petter Northug knakk foten som juniorløper, og gikk glipp av den vanlige treningen på sommeren. Han var ikke i stand til å løpe, eller å gå på rulleski en periode. Northug kunne satt seg ned med negative tanker, og fokusert på at konkurrentene hans ville få trent mye bedre, mens han ikke fikk til å trene fordi han hadde knekt foten. I stedet reframet han situasjonen til at dette var en ypperlig mulighet til å få trent overkroppen ekstra. Han hadde et stort forbedringspotensial med overkroppstyrke, og derfor begynte han å padle kajakk og trene styrke med vekter. Skadeavbrekket gjorde han muligens til en bedre skiløper. Man kan finne utrolig mye positivt i noe som egentlig virker negativt.
Selv har jeg en funksjonshemning med 80% nedsatt syn, og i mange tilfeller blir det køddet med av bekjente eller kompisser. La oss si at en kompissgjeng er samlet for å spille volleyball en vakker sommerdag. Så slenger en av mine kompisser ut at ”Funksjonshemmede har ikke lov til å delta på volleyball” Slike kommentarer blir akkurat som man gjør det til selv, og jeg kan tolke det på to forskjellige måter:
- Jeg kan bli såret, og spekulere på hvorfor Joar ropte ut at ikke funskjonshemmede har lov til å delta på volleyball? Gjør han dette for å såre meg, og for å trykke meg ned i bakken? Sannsynligvis gjør han dette for å mobbe meg! Deretter lager jeg en negativ energi i kroppen min, som får meg i dårlig humør, før jeg bestemmer meg for at jeg ikke liker Joar, og at han ikke liker meg.
- Joar prøver å være morsom, og dette er helt sikkert ment som en humoristisk kommentar. Han vet jo at jeg er god i volleyball, og han vil jo at jeg skal være med å spille. Kommentaren var ment i beste hensikt, og han prøver bare å tulle med meg for å vise at vi er kompisser. Han har lagt merke til at jeg er en kul fyr, og kjenner meg så godt, at han vet tåler slikt.
Bestemmer man seg for at andre er ute etter å mobbe seg, blir det som regel mobbing. Vrir man det slik som i alternativ 2, blir det vennskapelig humor. Trikset når man møter på kommentarer som man er usikker på formålet bak, er det bare å tolke det til sitt eget beste. Etterhvert vil man bare bli sikker på at formålet bak alle kommentarer er ment i beste hensikt.
Oppsummering
Knekker man foten eller får sparken på jobben kan dette være en ypperlig mulighet til å gjøre noe man bestandig har hatt lyst til å gjøre. Lær deg å spille gitar, eller begynn med noe du alltid har drømt om. Blir du syk, er dette en ypperlig mulighet for å få slappet av, eller få lest en bok som man har hatt det for travelt til å lese. Let etter det positive i en hver situasjon. Positivitet finnes overalt, og det gjør deg til et sterkere menneske! Det blir hva du gjør det til!
Fortjener denne deltageren (G543) å gå videre?
- Ja, definitivt! (78%, 36 Stemmer)
- Nei, helst ikke. (11%, 5 Stemmer)
- Kanskje… (11%, 5 Stemmer)
Antall stemmer: 46
Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen… | Om dommerne… | Om oppgavene…