Idol: Du er rikere enn du tror

Dette er bidrag nr. 15 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltager «J172″ – Melissa. Oppgaven gikk ut på å skrive en artikkel om betydningen av penger.

Har du en bunke med regninger du ikke aner hvordan du skal få betalt? Sliter du med å få endene til å møtes? Skulle du ønske at du var overstadig rik, slik at du også kunne fått et såkalt ”fullkomment” liv?

Jeg gir deg 10 fordeler ved å ikke være rik.

 1. Du slipper å bekymre deg for å miste alle pengene.
 2. Du slipper å bli spurt om å låne penger.
 3. Du slipper å lure på hva du skal kjøpe.
 4. Du slipper å kjøpe ting du ikke trenger, for å imponere folk du ikke liker.
 5. Du slipper å bekymre deg for fartsbøter, fordi du sykler dit du skal.
 6. Du slipper å lure på hvor du skal feriere.
 7. Du slipper å bekymre deg for om aksjekursen går ned.
 8. Du slipper å ”kvitte deg med småpenger”.
 9. Du slipper å ha dårlig samvittighet for å bruke pengene, du har ikke noe annet valg.
 10. Du slipper å lure på hvordan det er å ha det sånn som du har det nå.

Selvfølgelig, det er ikke akkurat gunstig å være blakk. Det er ikke til å komme bort ifra at livet kan være enklere, med en bra økonomi. Man trenger penger for å kunne skaffe maten på bordet, for å kunne sove under tak, for å kunne kjøpe seg de nødvendige klærne, for å kunne betale ned gjelda og for å kunne betale alle de grunnleggende behovene man har, for å kunne ha et verdig liv. Men er man først blakk, hvorfor ikke se det på den lyse siden og sette pris på det man allerede har! Jeg synes også det er viktig å få frem at vi har fortsatt en mulighet til å oppnå det vi ønsker, selv om det ser aldri så mørkt ut. De største feilene mange gjør, er

 • Å bekymre seg.
 • Å tenke at man må ha penger for å ha muligheter.
 • Å bekymre seg enda mer.

Jeg vet det ikke er lett å skulle la være å bekymre seg, men –slutt med det. Hvis du begraver deg selv med et tonn av negative tanker, sier det seg selv at det blir vanskelig å komme seg opp igjen. Gjør et eksperiment; tenk at du har all verdens muligheter!

Kjenn på den følelsen.

Det føles ganske bra? Tilfredsheten åpner automatisk opp for nye idèer og muligheter. Uansett om du er ”raka fant” i dag, så har du et hav av muligheter i fremtiden. Bare det å tenke at ”jeg har en fremtid” er en mulighet i seg selv. Uansett hva du bestemmer deg for å gjøre, det første skrittet er å bestemme deg for målet og tenke at du faktisk har en mulighet til å oppnå det.

En mulighet, vil føre til flere muligheter, som igjen vil føre til rikdom, – det er i hvert fall slik jeg ser det. Uten forestillingen om muligheten oppnår du ingenting. Altfor mange henger seg opp i tanken om at ”Det er umulig for meg, jeg har jo ikke penger.” Ved å gjøre det, låser du deg fullstendig fast. For å ta et eksempel… Hvem kunne vel forestille seg at mennesket noen gang ville kunne fly til månen? Mennesket kunne ikke ha flydd helt til månen, uten først å ha tenkt tanken!

Hvordan penger bidrar til et bedre liv

”Drømmen om lykke er mer enn selve lykken.”
Jovan Ducic
La oss si at du endelig kan kjøpe deg de skoene du lenge har ønsket deg. Du gleder deg hele veien til butikken. Gleden over å kunne kjøpe, blir større enn gleden av å faktisk eie dem. Men er det denne lykken du vil huske, når alt kommer til alt?

Jeg mener at penger kan føre til et bedre liv i form av velvære og tilfredshet. Man blir fanget opp av en slags illusjon der man tror man er så veldig lykkelig. Jeg merker det ofte selv.

For eksempel når det er lønningsdag. Jeg føler meg alltid som verdens rikeste menneske. Utrolig teit. For virkeligheten er at jeg er ikke noe rikere den dagen, enn ellers i måneden, selv om jeg har mange tusen kroner på kontoen. Men synet av de x-antall nullene på skjermen, gjør meg veldig glad og uten bekymringer. Hvorfor kan jeg ikke bare ha denne følelsen hele måneden? At mye av pengene blir borte om et par dager, spiller egentlig ingen rolle. Følelsen er jo den samme, det gjelder bare å beholde den.

Hva er det egentlig å være lykkelig? Er det å ha masse fancy ting som andre misunner at du har? Folk er forskjellige, og de har forskjellige drømmer og ønsker for livet sitt. Hva trenger du i livet ditt for å være lykkelig? Din oppskrift på lykke er ikke den samme oppskriften som en annens oppskrift. Myten om at ”de som er rike, er ulykkelige” – tror jeg også er feil. Kall meg naiv, men jeg har en tro på at rike og fattige har like muligheter til å bli lykkelige.

”Your only limit, is the sky.”

Hva er nøkkelen til din lykke? Er det rikdom, penger og suksess? Tenk at du allerede er rik. Selv om veien dukker opp etter hvert som man går, er visualisering veldig viktig for å oppnå målet ditt. Du kan ikke bare stoppe opp, fordi du ikke vet hvilke utfordringer som venter rundt svingen. Noen ganger, tenker jeg at det ikke ville gjort noe om jeg hadde noen ekstra kroner på kontoutskriften. Andre dager tenker jeg for en befrielse det er å kunne glede seg over det jeg har fra før. Men det viktigste er – at det jeg gjør, er det rette for meg.

Husk at mange ville drømt om å ha dine gleder. Men samtidig tenker jeg at du er ikke rik før du har lært deg å sette pris på det som ikke koster. Penger er et resultat av arbeidet du har gjort. Jeg tror at summen av det du tjener, er et resultat av det du har sett for deg. Men blir du dødssyk og det ikke er noe mer å gjøre for deg, er det ikke pengene som står i fokus lenger. Da blir det heller summen av gledene. Derfor er det så viktig å huske på de små gledene i livet, fordi i fremtiden er det de som vil bli husket som store.

En klem, en hilsen, en tanke, en solnedgang, et innpust, et utpust, et smil, en opplevelse, et øyeblikk.

 

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

 • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
 • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
 • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

 

I tvil? Husk å lese alle 3 sine innlegg før du stemmer.

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen, deltagerne og oppgaven… | Om dommerne…

Legg igjen en kommentar