Idol: Hvorfor penger ikke gjør deg lykkeligere

Dette er bidrag nr. 14 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltager «J402″ – Camilla. Oppgaven gikk ut på å skrive en artikkel om betydningen av penger.

“Can`t buy me love”, sang Beatles. Men hva med “happiness”?

For de fleste i den moderne kapitalistiske verden, er penger det første, og i noen tilfeller den eneste målestokken for suksess her i livet. Penger kan kjøpe både makt, status og berømmelse. I noen tilfeller kan man også kjøpe seg et liv (og visse former for kjærlighet). Penger har blitt et felles hovedmål. Men når vi blir rikere, blir vi også lykkeligere?

”Den som ikke tror lykken kan kjøpes, har ikke funnet den rette butikken”, sies det. Men det viser seg at sammenhengen mellom lykke og rikdom er svært liten. Korrelasjonen mellom de to faktorene er på kun 1% viser en undersøkelse utført i USA. Når våre grunnleggende behov som mat, klær, bolig, trygghet osv, har blitt oppfylt, vil ikke mer penger gjøre oss lykkeligere, hevder Daniel Gilbert, forfatteren av boken ”Happiness”.

Levestandarden har økt betraktelig de siste 50 årene, men lykkenivået har forholdt seg stabilt. Hvorfor har ikke den styrkede rikdommen gjort oss lykkeligere?

Fordi vi i sammenligner oss med de rundt

Lykkeforskere har vist at hvor mye vi tjener i forhold til de vi sammenligner oss med, har langt mer å si enn hvor mye vi tjener i forhold til gjennomsnittet. Bor du i Silicon Valley og du har en formue på 50 millioner, er du en såkalt ”arbeidsklassemillionær”. Du er sannsynligvis fortsatt ikke fornøyd, og du vil jobbe dag og natt for å kunne måle deg med de ”ordentlige” millionærene. Hvis du sammenligner to personer med samme lønningsjekk, der den ene bor i et rikere strøk enn den andre, vil du finne at personen i det rikeste strøket er den minst fornøyde. Dette gjelder enten du er millionær i Hollywood eller om du lever i fattige områder i Peru.

Fordi vi bruker pengene feil

Og fordi vi har en tendens til å overdrive langtidseffekten av det vi kjøper. Vi tror rusen vi føler når vi kjøper noe vil vare lengre enn den gjør. I noen tilfeller kan også måten vi bruker pengene på fungere helt motsatt, den kan gjøre oss mindre fornøyd. For eksempel oppnår vi mye av gleden i livet vårt gjennom samvær med andre mennesker. Da vil den nyrike som sier opp jobben sin og som flytter til et stort og flott, men avsidesliggende sted uten naboer, kunne ende opp som både ensom og deprimert.

Fordi mer penger ofte gir mer stress

Større hus, flere hytter og flere eiendeler betyr også mer ansvar, økt vedlikehold og flere bekymringer. For ikke å nevne hvor slitsomt det må være å måtte ordne med bursdagsgaver og fester som topper fjorårets storslagenhet.

Fordi mye vil ha mer

Fordi vi mennesker er så tilpasningsdyktige blir vi fort vant med de goder vi har, og forblir ikke tilfredsstilt særlig lenge. Ta eksempel i vaskemaskinen. Den var et realt løft og gjorde hverdagen mye lettere for generasjonen før oss. Vi tar den for gitt og den gir oss ingen glede lengre. Det samme gjelder alle nyvinninger vi går til anskaffelse av, gleden er kortvarig. På samme måte som lottomillionæren etter kort tid er tilbake på samme lykkenivå som før han vant, vil gleden av vår nye widescreen eller cabrolet fort passere. Snart er vi på jakt etter mer, og på denne evige tredemøllen er det altså vi befinner oss.

Betyr det at det ikke finnes noen sammenheng mellom rikdom og lykke?

Jo, det gjør det. For svært fattige eller syke mennesker som mottar pengebeløp, ser bildet naturligvis annerledes ut. Da vil økt rikdom sannsynligvis gi mer glede. Ekstra inntekt kan da beskytte mot uheldige omstendigheter eller gi en statusøkning som medfører økt selvfølelse og dermed gi bedre livskvalitet og mer harmoni.

Og dersom du gir av rikdommen din, vil det også kunne gi en akselerasjon i din egen lykkefølelse. En undersøkelsen som ble gjort med en gruppe mennesker beviser nettopp det. Halve gruppen fikk en pengesum de skulle gi bort til noen andre, mens den andre halvparten fikk beskjed om å bruke den på seg selv. Resultatet? De som gav bort pengene til andre var langt mer fornøyd.

En sammenheng som også er blitt bevist, er at lykkelige mennesker har en tendens til å tjene mer senere i livet. Så selv om penger ikke gjør deg lykkelig, kan kanskje lykken gjøre deg rik?

Kilder:
«Storeulvsyndromet» – Thomas Hylland Eriksen
«Hva koster lykke?» – et foredrag av Joar Vittersø

 

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

  • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
  • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
  • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

 

I tvil? Husk å lese alle 3 sine innlegg før du stemmer.

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen, deltagerne og oppgaven… | Om dommerne…

Legg igjen en kommentar