Idol: Livet er herlig! Eller?

Dette er bidrag nr. 12 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltakernummer J402.

At livet er herlig kan jeg være den første til å skrive under på. Mange er med meg på dette, mens andre vil protestere og si at det er det aldeles ikke. Alle har vi våre opp- og nedturer, men at noen er generelt mer misfornøyd, har faktisk ikke så mye med utvendige omstendigheter å gjøre. Noen ytre styrte faktorer er det selvfølgelig, men mest av alt henger det sammen med tankesettet vårt.

Dersom du er blant dem som ikke synes livet er særlig herlig, er det mulig du begår noen av de følgende lykkeforbrytelsene:

 1. Du sammenligner deg selv med andre
  Her er det en hel del følelse av utilstrekkelighet å hente. Å sammenligne seg selv med andre er dumt fordi det vil alltid være noen som er hakket bedre. Spesielt syndig er denne feilen fordi vi ikke bare sammenligner oss med mannen i gate, men med stjerna i actionfilmen, dama på coveret av HFM eller Bill Gates. Sjansen for at du er like rik som Bill, like tøff som Arnold og i tillegg like deilig som førstesidemodellen er like mikroskopisk som oddsen er høye for at du kommer dårligst ut av det. Skal du på død og liv sammenligne, gjør det med deg selv. Forsøk heller å bli en bedre versjon av deg selv enn en dårlig kopi av Arnold.
 2. Du prøver å gjøre alle til lags
  Man vil jo være grei med andre, så hvorfor blir er det feil? Fordi det er en komplett umulig oppgave. Om du prøver å gjøre alle andre fornøyd, hva med deg selv og hva du egentlig mener og har lyst til? Går du rundt og prøver å gjøre hva alle rundt deg forventer, vil det gå på bekostning av ditt eget ve og vel. Si ikke ja til alt bare fordi du ikke vil skuffe eller fordi du ikke tør si nei. Øv heller på å bli flinkere til å tenke deg om: Hva vil DU? Hva gjør DEG mest lykkelig? Jeg snakker ikke om å bli en superegoist, men det finnes en gylden middelvei.
 3. Du holder deg kun til det kjente og kjære
  «If it ain`t broken, why fix it?». Fordi kanskje blir det bedre! Hvis ikke så har du i alle fall prøvd. Og husk: det er ingen skam å snu. Mange går i rutinefella der dagene går i ett og der gjøremålene går på repeat. Det meste vi gjør, gjør vi av gammel vane. Kanskje lager du taco hver fredag, velger samme feriemål hvert år , går på de samme utestedene og oppsøker de samme menneskene for cafe- og byturer. «Den som intet våger, intet vinner», sies det også, og litt nytt input skader ikke. Våg å skru på shufflefunksjonen, stokk litt om på timeplanen, ta kontakt med venner du sjelden treffer, gå på teater istedenfor kino, lag mat du aldri har lagd før, velg en ny joggerute eller prøv noe annet enn spinning. Små variasjoner kan gi større glede enn du tror. Selv blir jeg ofte lei av å gå samme vei til jobb og sørger for å variere rute innimellom. Bare det å gå på andre siden av gaten kan faktisk hjelpe, det skal nemlig ikke mye til.
 4. Du tilbringer mesteparten av tiden i fortid og fremtid
  Å gruble over tabber man har gjort tidligere, er en feil mange av oss begår. Bruker du i tillegg mye tid på å bekymre deg over hva som kanskje kan skje, ja da bruker du fort en del del tankekraft og energi. Å bekymre seg hvor hva som kan skje har absolutt ingenting for seg. «Jeg har hatt mange bekymringer i mitt liv, de fleste kom aldri», sa en klok person til meg en gang. Det har jeg aldri glemt, nettopp fordi det er så sant. Å bruke tiden på «hva hvis?», er bortkastet og gjør deg ikke det spor lykkeligere. Hvis du absolutt må tilbringe tiden i andre tider enn nuet, gjør det med en positiv vinkling. Tenk på hva du har klart å utrette til nå, og hva du ser frem til i tiden som kommer.
 5. Du er avhengig av andres ros og godkjenning
  Hvis ingen andre forteller deg hvor flink du har vært, da kan du umulig ha vært særlig flink da? Jo, det kan du – og det har du sannsynligvis vært også. Du trenger ikke vente på andres bekreftelse når du egentlig vet med deg selv at du har gjort noe som fortjenerskryt. Våg å gi deg selv litt skryt og et klapp på skuldra, og la godord fra andre være en tilleggsbonus.
 6. Du fokuser på det du ikke vil ha
  Det er veldig lett å falle i den fella, så her er det viktig å være seg bevist. Dette er klassisk «law of attraction«, så enkelt, men dog så virkningsfullt. Under kjøreopplæring ble jeg fortalt hvor viktig det er at man må holder øynene på veien. Dette fordi det er lett at man ubevisst svinger dit man kikker. Har du blikket i grøfta har du derfor lett for å havne der. Hold i stedet fokuset på veien foran deg, det er jo dit du skal.

De fleste av oss gjør oss skyldig i én eller flere av seks disse syndene fra tid til annen. Noen i større grad enn andre. Er du en av de store synderne? Se i så fall lyst på det: da har du desto større forbedringspotensial! Livet ER faktisk herlig, våg å kjenn på det du også.

 

Fortjener denne deltageren (J402) å gå videre?

 • Ja, definitivt! (85%, 41 Stemmer)
 • Nei, helst ikke. (8%, 4 Stemmer)
 • Kanskje… (7%, 3 Stemmer)

Antall stemmer: 48

 

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen… | Om dommerne… | Om oppgavene…

Legg igjen en kommentar