Idol: Lytt deg til et samtalegeni!

Dette er bidrag nr. 18 til Glade Talenter 2009, skrevet av Ole. Deltagerne har fått tildelt «personlige oppgaver». Dvs. oppgaver jeg kunne tenke meg å se dem skrive om, sånn at vi dommere fikk et litt bredere grunnlag for bedømmingen.

Her er oppgaveteksten Ole fikk:

«I intervjuet ditt nevnte du dette med sosiale sammenhenger på skole. Du nevnte også at du har studert og lest mye om NLP, selvutvikling, hypnose etc. Jeg lurte på om du rett og slett kunne dele ditt beste tips om hvordan klare seg i sosiale sammenhenger – selv om man merker at man ikke har så mye tilfelles (eller at det virker sånn). «Hvordan være sosial» rett og slett. Dette er noe jeg ikke har skrevet konkret om selv, men som kan være veldig interessant hvis du har noe av verdi å dele.»

Lytt deg til et samtalegeni!

Denne teksten handler om kunsten å beherske aktiv lytting, og hvordan man skaper en god samtale med folk. For å bli en bedre samtalepartner, kommer jeg til å si noe om hvor viktig det er å vise oppriktig interesse for den du prater med. Teksten vil gi dere mange gode tips for hvordan man prater med folk, uten at det høres ut som et dødt intervju!

VI ELSKER OSS SELV!

Spør man folk om hva deres største interesse og lidenskap er, får dere løgnaktige svar som musikk, idrett, film eller andre hobbyer. Dette er bare interesse nummer to. Uansett hva vi driver med er den mest betydningsfulle interessen oss selv. I bibelen står det at vi skal elske vår neste, like mye som oss selv, likevel er vi 100 ganger mer interessert i vår egen person enn i våre medmennesker. Er det et bilde av deg på facebook eller i avisen, er bildet av deg det første du ser etter. I et telefonkompani i New York ble det gjort en undersøkelse på hvilke ord vi bruker mest i telefonsamtaler.

The New York Telephone Company made a detailed study of
telephone conversations to find out which word is the most
frequently used. You have guessed it: it is the personal pronoun «I.»
«I.» I.» It was used 3,900 times in 500 telephone conversations. «I.»
«I.» «I.» «I
.» (Carnegie, Dale. How to win friends and influence people:79)

Den viktigste personen i hele verden er deg selv, og det vi liker nest best er de som ligner oss mest. Det er helt naturlig! Nå er det også viktig å ha det bra, og føler man seg i godt humør, er det lett å spre glede til folk i rundt seg.

ALLE VIL FØLE SEG VIKTIGE

“The deepest urge in human
nature is the desire to be important.» (Dr Dewey)

«The deepest principle in human nature is the craving to be
appreciated
.» (Dale Carnegie)

Alle mennesker vil føle seg verdsatt på ett eller annet vis. Vi vil ha tilbakemelding på at vi er viktige, føle oss verdsatt og at andre skal se opp til oss. Alle mennesker liker overveldende ros fra andre. Så husk å gi din samtalepartner et kompliment, og helst et ekte kompliment. Er din oppmerksomhet fokusert på å finne noe positivt med andre, vil det bli mye lettere å oppdage det. Folk har av og til noe som er spesielt med seg, som du gjerne kan komplimentere dem med. Vi sprer alt for lite komplimenter, og er mye bedre på å si i fra hvis noe er galt. Har du gitt noen et kompliment i dag? Ikke? Begynn og let etter noe som er bra med folk! Vi liker folk som skryter av oss, og gir oss en følelse av at vi er verdt noe. Hvis du vil bli likt av andre, skryt av dem og gi dem en følelse av å være noe!

DU KAN LÆRE AV ALLE SAMMEN

Som den amerikanske forfatteren og filosofen Ralph Waldo Emerson sa: ”Hvert menneske jeg møter, er meg overlegen på en eller annen måte”. Når den kjente mannen Emerson kan si at han har noe å lære av hvert menneske, er det ingen grunn til at vi ikke har noe å lære av andre mennesker. Sannheten er at nesten alle folk vi møter, tror de er bedre enn deg innenfor det de ser på som viktig. Dere som leser dette tror kanskje dere er bedre enn andre fordi dere leser om selvutvikling. Man skal tro man er noe, men man skal aldri tro man er så mye at man ikke har noe å lære av andre. Selv har jeg stått ved et samlebånd på et bakeri og tatt i mot landgangdeig. Arbeidet var dønn kjedelig, men heldigvis klarte jeg å lære noe av dem som arbeidet der. Uansett om arbeidet var dønn kjedelig var mange av folkene utrolig gode til å spøke med hverandre, holde i gang en morsom samtale, finne på sprell, og å holde humøret oppe! Respekt! Vær på utkikk etter hva andre folk kan lære deg!

AKTIV LYTTING

Hører du hva jeg sier, eller venter du bare på din tur til å prate?”

Det er skummelt hvor dårlige vi er til å lytte. Ettersom vi elsker oss selv, har vi mest lyst til å snakke om oss selv. I fra nå av skal du late som samtalepartneren din er verdens mest interessante person. Klarer du ikke å lytte til verdens mest interessante person er du en tosk! Hvordan prater man med verdens mest interessante person? Det gjør du med å la han prate om seg selv. Spør spørsmål som den andre vil elske å svare på, og som du kan lære noe nytt av. Tenk etter hva det er med akkurat denne personen jeg kan beundre? Fokuser på positive opplevelser, interesser, lidenskaper og gjerne gi kompliment på noe som er spesielt.

Nedenfor har jeg laget et eksempel på hvordan du kan styre folk inn på en dypere samtale:

Jeg: ”Hvor arbeider du?”
Hun: ”Jeg underviser som musikklærer på NTNU.”
Jeg: ”Kult, etter jeg har blitt voksen har jeg fått stor respekt for lærere. Å være en flink lærer må ha mange gode ferdigheter ?(verdsettelse) En slik ung pen dame kan vel ikke ha jobbet lenge som lærer?”
Hun: Fnis! ”Du er ganske pen du også;-) Det var det første året mitt i fjor, og det var kjempe morsomt. Blablabla…. jeg synes kontakten med elevene mine gikk overraskende bra!”
Jeg: ”Det å skape en god kontakt med elevene sine tror jeg er utrolig viktig. Alt for mange lærere er for dårlige på dette.”

Bare på disse to siste setningene har jeg klart å gi kompliment, og å vise at jeg verdsetter det hun driver med. Nedenfor ser dere videre spørsmål jeg kunne ha stilt for å få til en samtale om hennes interesser.

 • Hvordan fikk du så bra kontakt med elevene dine?
 • Hva tror du er grunnen til at så mange lærere ikke får god kontakt med elevene sine?
 • Hva gjør du for å skape en slik kontakt?
 • Er du en god venn med elevene dine ettersom du får så bra kontakt?

Med slike spørsmål åpner samtalen seg automatisk inn på temaer hun sannsynligvis liker å prate om, og det vil etter hvert være enkelt å stille gode spørsmål. Dere kan også legge merke til at jeg bruker ord fra setningen for å få samtalen til å fortsette (kontakt, elever, lærer). Har man problemer med å vite hva man skal spørre om, kan man plukke opp det mest interessante ordet som blir sagt i setningen, og still et spørsmål ut i fra dette.

Men jeg har ikke lyst til å høre bare på henne. Kan jeg ikke prate noe om meg selv?”

Jo, da din egoist!:-) Det er her vi kommer inn på noe vi kaller assosiasjonsfortelling. Det er historier som du selv har opplevd om samme tema, og du kan lure inn din lille historie med å begynne slik: ” jøss! Det er så kult at du sier det. Det minner meg om den gangen jeg var elev….. Det får meg til å tenke på den gangen…..”

Dette kan være en god måte å by på seg selv, og det vil føre til en bedre flyt i samtalen. Ettersom det er tema hun liker, viser du at dere har noe til felles. Å ha noe til felles, gjør at man ligner mer på henne, og dermed liker hun også deg bedre. Folk blir lettere interessert i folk som er interessert i seg. Har du en god historie om temaet så er det bare å prate ut. Likevel skal man huske at fokuset skal være mest på din samtalepartner.

OPPSUMMERING

Har du lyst til å bli dårlig likt, baksnakket, og å ha lite venner så prat om deg selv. Kommer du på noe som er morsomt mens en annen person prater. Ikke vent til de er ferdige med å prate, men avbryt midt setningen. Dessverre finnes det alt for mange dårlige lyttere, men nå er det opp til deg å bli en bedre lytter. Du får flere venner på en dag ved å være oppriktig interessert i folk, enn du gjør på en måned ved å prøve å få folk interessert i deg! Er det noe du skal huske fra denne teksten så se på de seks punktene nedenfor. Følger du disse punktene gir det deg en garanti på at folk vil like deg bedre. Heng opp punktene ovenfor sengen din. De er oversatt fra superboken til Dale Carnegie “How to win friends and influence people”.

 1. Bli interessert i andre folk
 2. Smil!
 3. Husk at personens navn er den peneste og viktigste lyden i hele verden
 4. Vær en god lytter, og du skal oppmuntre andre til å snakke om seg selv
 5. Snakk om andres interesser
 6. Få den andre personen til å føle seg viktig

 

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

 • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
 • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
 • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

 

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om dommerne…

Legg igjen en kommentar