Idol: Penger og langsiktig glede

Dette er bidrag nr. 13 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltager «G543″ – Ole. Oppgaven gikk ut på å skrive en artikkel om betydningen av penger.

Penger er egentlig helt ubrukelige lapper eller mynter, som ikke ville hatt noen verdi, hvis ikke samfunnet hadde vært enige om dette. Jeg vil bare si at jeg synes penger er en fin oppfinnelse, og det gjør at vi har en fast sum å forholde oss til. Vi slipper å bytte 5 okselår i mot en bærbar PC, og netthandelen hadde blitt svært komplisert med en slik metode. I denne teksten kommer jeg til å drøfte ting som glede, ullykkelighet, materielle verdier og hva man kan gjøre med penger.

Money can’t buy happiness

Dette er et kjent utrykk som man finner overalt i ulike selvhjelpsbøker, eller fra smarte guruer som har funnet løsningen på livet. Er det noe du bør kvitte deg med så raskt som mulig, så er det pengene! Det tenkte kompisen min også når han var på ferietur, og satt full som en dupp i taxien, samtidig som han kastet det han kalte for lekepengene sine ut av vinduet. Da taxien var fremme merket han at det ikke var mere igjen av ”lekepengene”. Taxisjåføren hadde verken lyst på tannkoster, brødskive med brunost, eller brukte blomsterpotter i bytte for turen. Kanskje hadde ikke taxisjåføren fått en ekstatisk glede om han hadde fått pengene, men mangel på penger kan definitivf få frem det motsatte av glede. Fotball kan for noen være dønn kjedelig, og hadde Leonora blitt tvunget til å sparke fotball to økter om dagen kan vi også si at ”football can’t bring happiness”.

Glede er noe som er vanskelig å definere. De fleste er enige om at det er den viktigste følelsen vi har i kroppen. Det er ingen automatikk i at 100000000000000000000000 kr gir lykke. Det finnes folk som bor på stranden under åpen himmel, og surfer hele dagene, med innstillingen at livet er topp! Disse personene nyter hobbyen sin, og gleden de får av å surfe. Etter å ha hørt på en lydfil fra Richard Bandler fortalte han en historie om folkene som sitter utenfor templene i India. Folka var så fattige at vi ikke kan forestille oss hvor lite penger de hadde. Bandler var generøs, og ga en fattig mann som satt rundt templet en stor bunke penger. Mannen hadde nå råd til nesten hva han ville, og kunne sikkert ha sikret fremtiden sin. Til vår store overaskelse fikk han med seg folka utenfor tempelet, og kjøpte et giga festmåltid som han spanderte på alle sammen ved tempelet. What a man! Dette er ekte rikdom, og jeg regner med han skapte glede i både seg selv, og til folka i rundt seg!

Penger kan sannsynligvis hjelpe deg frem til lykke, på akkurat samme måte som målsetting eller kunnskap kan. Hvis du har lyst til å reise til Egypt for å se på pyramidene, og oppleve en annen kultur, er pengene med på å gjøre at du kan reise. Har man lyst til å studere med å dra på seminarer og kurs koster dette også penger. Opplevelsen og gleden av slike hendelser kommer selvfølgelig innenfra fra en selv, og ikke i fra pengene, men uten pengene ville det vært umulig å reise eller å dra på kurs. Å ha kunnskap om seg selv, og omverdenen er en fin måte å bruke penger på. Jeg synes Sophie Tracker beskriver det ganske så bra i dette sitatet:

”Jeg har vært rik, og jeg har vært fattig. Tro meg, det var bedre å være rik.”

Penger gir oss mat, klær, et hus å bo i, utdanning, underholdning, medisin. Det gir oss frihet og flere valgmuligheter. Skal man bruke mye penger så sats på noe som får frem opplevelser, og gjør at en vil vokse innenfor et område. Har du penger kan du kjøpe deg båt og vannski. Jeg blir i svært godt humør når jeg kjører vannski, og jeg har aldri møtt noen som kjeder seg når de står på vannski. (forskning kan sikkert vise at vannski ikke bringer glede) Selv om man har penger, er det opp til en selv å skaffe seg glede, og det kommer ikke automatisk i lag med pengene. Ser man på bildet nedenfor synes jeg dette er en god pekepinn på hva penger kan gjøre.

Hvorfor kan penger føre til ulykke?

”Den som vil inbille ungdommen at det ikke er noen annen vei til rikdom enn slit og sparsommelighet, er en slyngel og bedrager” (Benjamin Franklin)

En slik kommentar som sitatet ovenfor har sikkert de fleste hørt, og er slit og sparsommelighet den eneste veien til mye penger, vil det smale inn håpet for glede. Så fremt man ikke synes slit og sparsommelighet er topp! Alt for mange idioter tenker på hva det er man kan tjene penger på? I stedet kan man spørre seg selv: ”Hva er det jeg synes er morsomt, og hvordan kan jeg tjene penger på det som er morsomt?”

Mange glemmer at livet kan være en lek, som man kan få betalt for. Er det du gjør en lek for deg, er det også stor sannsynlighet for at du blir ganske så dyktig. Ser man på hvordan en revunge lærer seg å bli en dyktig jeger, er det med å leke seg frem til ferdigheten. Den samme holdningen burde vi mennesker hatt. Mange blir istedet kyniske roboter, som bare er ute etter å tjene penger. De bruker tiden sin innestengt på et kontor, hvor de gjør en jobb de ikke liker. Pengene kan skape grådighet, og det blir i stedet for glede en byrde. Det finnes mennesker som ikke får annet ut av rikdommen sin enn frykten for å miste den, og blir pengene sjefen over livet, fører dette til lite tilfredstillelse.

Materielle verdier

Jeg leste VG på lørdag, hvor det sto om Celina Midelfarts forlovelses ring som kostet så mye penger at jeg ikke får plass til å skrive det på denne linjen. Ringen var svært pen da, og jeg regner med hun får et bedre liv etter en slik gave. Jeg synes Eckhart Tolle beskriver gleden av penger ganske så bra i boken ”The power of now

“You may have many exciting experiences that money can buy, but they will come and go and always leave you with an empty feeling and the need for further physical or psychological gratification. You won’t abide in Being and so feel the fullness of life now that alone is true prosperity.” (Eckhart Tolle)

Sitatet fra Eckhart Tolle har et fint budskap. Min tolkning av sitatet er at materielle gjenstander som en diamantring, en fin kjøkkeninnredning eller en nydelig gulvmatte vil etter hvert være glemt. Den nye kule buksa, og skoene som gjorde meg så glad da jeg kjøpte dem, får ikke frem gleden i meg etter en måned. Gleden av nye ting, går fort over. Jeg synes det er et skremmetegn at vi også bruker så mye tid på å prate om materielle verdier. Celina Midelfart tok hele fremsiden på VG på grunn av den dyre diamantringen sin på lørdag. I vanlige samtaler gir vi komplimenter til folk på grunn av de nye klærne, den nye varandaen, eller den nye flatskjermen. Vi er blitt hjernevasket til å legge vekt på materielle verdier. Hva med å heller skryte av vennene våre for at det ser ut som de er i godt humør, i god form, og at det var trivelig å være i lag med dem!

Tjen penger på ditt råe liv!

For å oppsummere så er det ikke pengene som gjør deg glad, men det kan hjelpe deg i gang med å gjøre hva du har lyst til. Tenk på hva du liker! Hva er det som får frem gode følelser i kroppen din? Hva er det du brenner for? Fordi om man vanligvis ikke tjener penger på å gå i fjellet eller å se på innsekter, er det muligheter overalt. Følger man sin lidenskap finnes det måter å tjene penger innenfor det meste. Folk selger jo vann på flasker, når vi får det gratis i kranen. Lag et tankekart med ideer for hvordan du kan tjene penger på det du elsker! Knut Jørgen Røed Ødegård tjener penger på å være gal etter stjerner, det er fordi han brenner for det, og fyren har en herlig entusiasme! Kjør på med din kule interesse! Da vil jeg bare avslutte med et godt råd og sitat i fra Beverly Johnson:

”Everyone should have enough money to get plastic surgery!”

 

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

  • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
  • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
  • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

 

I tvil? Husk å lese alle 3 sine innlegg før du stemmer.

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen, deltagerne og oppgaven… | Om dommerne…

Legg igjen en kommentar