Idol: Planlegg dagen smartere – lat som den er over!

Dette er bidrag nr. 2 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltakernummer J402.

Er du en av dem som har en tendens til å føre opp alt for mange gjøremål på din mentale «to do-list»? Kjenner du deg ofte motløs når kvelden kommer fordi du ikke har fått gjort alt du planla? Selv har jeg en tendens til å tro at jeg skal få gjort all verdens. På en dag skal arbeidsdagen utføres, leiligheten skal rundvaskes, saker skal skrives, bøker skal leses og venner skal sees. Og merkelig nok ender jeg likevel ofte opp med å få ha gjort bare en brøkdel. Dette gjelder både privat og jobbmes. Ved å pakker inn alt for mye på en dag ender jeg opp med et salig tankekaos og en smule stress, noe som legger en stor demper på graden av effektivitet. Og slik går jeg fra å føle meg super til superbad på bare én dag.

En feil mange gjør når de planlegger er å tro de har større kapasitet enn de har. Jo høyere du svever, jo hardere er fallet, så hvorfor ikke droppe den følelsen og heller gi deg selv et forsprang? Planlegg dagen din som om den var over, som om du sitter og gjennomgår den ved kveldstid. Trikset er simpelthen og «se tilbake» på dagen din. Skriv det ned i en uformell tone, a la en dagbok.

For eksempel:

«I morges stod jeg opp kl 0630, spiste frokost mens jeg så over og gjorde klar selvangivelsen. Tok et par viktige telefoner på vei til jobb. Ankom kontoret 0800 og satte i gang med Gluggelprosjektet mens jeg gikk gjennom innboksen og svarte på mail. Klokken 1030 var jeg en del av staffmøtet og holdt presentasjonen jeg hadde planlagt. Kl 12 var i jeg i et lunchmøte med en klient, fikk underskrevet kontrakter og kl 1330 var jeg tilbake på kontoret, fullførte Gluggelprosjektet og satte i gang med Gluggelprosjekt del 2. Da var klokken omkring 1430. Holdt på med dette frem til 1545 før jeg tok enda en mailsvarerunde og avsluttet kl 1600. Fikk hentet pakke på posten, byttet en gave og handlet inn matvarer før jeg dro hjem og laget middag, satte på en klesvask og støvsugde stuen. Klokken 1830 hadde jeg tennistime, før jeg dusjet, ordnet meg og møtte gjengen ute kl 2030. Rundt klokken 2230 stakk jeg innom en annen bar for å hilse på noen som var der. Var nøye med å komme meg hjem i skikkelig tid, for i morgen er nok en hektisk dag.»

Hvis planer du skisserer, som eksempelet ovenfor, ser ut som mission for Superman, spørs det om du tar deg vann over hodet. Ikke bare vil du se at tidsskjema er strammere enn NSB`s og er avhengig av at alt går på skinner, men du vil også innse at noen «to do»-er egentlig ikke har plass. I så fall må du prioritere vekk det som kan utsettes og fokusere på det som  gjøres i dag.

Jeg sier på ingen måte at du skal forsøke å gjøre mindre i løpet av en dag. Men dersom du stadig planlegger å få gjort unna urealistisk mye i løpet av en dag kan det i det lange løp gå ut over både motivasjon og selvtillit. På den andre siden, kan det å få fullført dagens gjøremål hver dag, gi deg et løft, ekstra stå-på-vilje og i fremtiden lære å bli mer effektiv og likevel klare å skvise mer inn i timeplanen.

Det er en en lett øvelse som tar deg 5 minuttet, så gi det et forsøk og se hvordan det kan gjøre en forskjell!

 

Fortjener denne deltageren (J402) å gå videre?

  • Ja, definitivt! (85%, 41 Stemmer)
  • Nei, helst ikke. (8%, 4 Stemmer)
  • Kanskje… (7%, 3 Stemmer)

Antall stemmer: 48

 

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen… | Om dommerne…

Legg igjen en kommentar