Ingen er perfekt

Mange sliter med å komme i gang fordi man tror at ting må være så perfekt. Man føler kanskje at man ikke er i stand til å skape noe perfekt, og mister motet. Men vet du hva? Ingen er perfekt. Det spiller ingen rolle om ditt produkt eller din tjeneste ikke er perfekt. For hva er vel perfekt?

Hva som kan betegnes som «perfekt» vil være forskjellig fra person til person. Det du syns er perfekt trenger ikke andre å være enig med deg i. Du skaper selv ditt eget bilde av hva som er perfekt. Men når du da vet at andre ikke nødvendigvis ser det på samme måte som deg; hvorfor kaste bort så mye tid på å prøve å få det perfekt?

Altfor mange blir opphengt i å prøve å skape perfeksjon. Man føler aldri at produktet eller tjenesten er akkurat som man ønsker at det skal. Så man finpusser og finpusser. Og finpusser enda litt mer. Uten at noe egentig blir gjort. Prosjektet er i en evigvarende skapelsesprosess, noe som betyr at det er dømt til å bli lagt på hyllen. Enten blir man for opphengt i detaljene, eller så vil noe annet komme og dytte det til siden. Eller så bare mister man interessen.

Og dermed blir den «store idéen» nok engang et offer for et uoppnåelig ønske om perfeksjon.

Hvorfor skjer dette? De fleste eksperter er enig om at perfeksjonister er forbundet med lav selvtillit, og en grunnleggende bekymring for hva andre tenker. Perfeksjonister søker godkjenning på steder de ikke godkjenner seg selv. De prøver å fylle et tomrom i livet med å få ros og god omtale fra andre.

Å være perfeksjonist er altså ikke bare en unnskyldning for å ikke få ting gjort. Det går dypere enn som så.

Så hvis du føler at du alltid prøver å skape perfeksjon men aldri kommer noen vei, spør deg selv disse spørsmålene:

  • Hvorfor trenger dette å være perfekt?
  • Hva håper jeg vil skje hvis dette blir perfekt?
  • Vil jeg føle meg vel når dette blir ferdig, eller vil jeg fortsatt føle at noe mangler?

Selv om du faktisk skulle oppnå perfeksjon og bli lovprist til døde, vil det fortsatt ikke fylle tomrommet. Det må du gjøre selv.

Hvis du kan svare ærlig på de spørsmålene og gjøre noen kritiske endringer, vil du snart oppleve at du beveger deg kjappere mot dine mål, i stedet for at hjulene bare spinner konstant.

Dette var kanskje litt vanskelig å svelge for noen av dere. Jeg har selv hatt mange perfeksjonist-tendenser tidligere, spesielt når jeg har komponert musikk. Men det er viktig å skille mellom å gjøre en skikkelig jobb, og å få noe 100% perfekt. Godta i stedet at ingenting er perfekt. Innse at perfeksjonismen du søker etter ikke er annet enn en illusjon.

Ingen er perfekt.

Legg igjen en kommentar