Intelligente julegavetips

Hvert år får jeg, som deg, julegaver jeg ikke bruker. Alt fra klær jeg ikke trenger (eller liker) til andre merkelige ting. Produkter som fyller opp skap og skuffer med ekstra rot. Ting som blir fort glemt uten å egentlig ha gitt noe inntrykk.

Derfor tenkte jeg å skrive et innlegg med en litt annen vri på julegavetips du kan gi til de du er glad i, og som mottakeren faktisk vil sette pris på. Her er noen retningslinjer for gavekjøp som vil bli satt pris på:

  1. Unngå «dilldall» for alt i verden
    Vi har alle nok rot, duppedingser og gjenstander som bare ligger og samler støv. Når huset fylles opp med mer rot får vi også et rotete liv. Selv liker jeg å ha det ryddig rundt meg når jeg jobber, og få vekk alle distraherende elementer. Påfyll med unødvendig skrot hver jul gjør ikke akkurat den jobben enklere. Så i stedet for å gi så mye ting, hva med å gi en opplevelse som vil bli husket i lang tid? 

    Hva med å spørre mottakerne hvor de shopper, spiser eller kunne tenke seg en spabehandling? Ikke la dem slippe unna med «jeg kjøper det meste på den lokale Remaen». Spør hvor de foretrekker å shoppe og gi dem et gavekort derfra. Eller finn ut om mottakeren trener på helsestudio eller går til kiropraktor, homeopat eller noe som helst fast i måneden, og gi dem et måneds gavekort der. Hva med å bidra til noens velvære fremfor å bidra til noens skap?

  2. Gaver som sparer mottakeren for penger
    Miljøvennlig er ofte økonomivennlig. Slå to fluer i en smekk ved å kjøpe kompakte fluorescerende lyspærer (CFL), eller LED-lys til hele familien. Du bør kanskje legge ved en liten notis som forklarer hvorfor i svarte granskaugen du har kjøpt dem lyspærer. Forklar dem at dette er lyspærer som gjør mer energi om til lys og mindre til varme (i motsetning til vanlige pærer som produserer mer varme enn lys). De varer opptil 10 ganger lenger, og man sparer en del på hver strømregning. 

    Andre lignende tips kan være programmerbare termostater (du bør kanskje se an hvor handy mottakeren er) og sånn snerten sak som slår av alle apparater når du slår av «hovedapparatet», f.eks. DVD-spillere, spillkonsoller o.l. når du slår av TV’en. På denne måten unngår man unødvendige, vampyrsugende strømutgifter fra apparater man fort glemmer å slå av.

  3. Gaver som mottakeren måtte ha kjøpt uansett
    Finn ut hvilken printer de bruker og kjøp blekk til den. Finn ut hva slags barberhøvel de bruker og kjøp ekstra blader. Hvis de har en Playstation med én kontroll, kanskje du kan kjøpe en til? Kjøp noen brennbare CD’er eller DVD’er så de kan brenne backup eller musikk. Hvis de printer ut foto hjemme, kjøp ekstra fotopapir. Hvis de elsker å gå på kino, kjøp gavekort på kinobilletter! Du skjønner tankegangen? :) 

    Dette er gode gaveidéer fordi de nesten garantert blir brukt. I stedet for å gi noe nytt (og dermed risikere at det ikke blir brukt), bidrar du med noe de har fra før, og som de dermed slipper å bruke penger på selv.

  4. Fortsett abonnementet for dem
    Abonnement på f.eks. blader og aviser er luksus som ofte er blant det første som kuttes ned på ved innføring av nye sparetiltak. Så hvis tanten din elsker Se & Hør, hva med å bidra med et par måneders abonnement? Eller spons Donaldbladene til fetteren din. Det er mange muligheter. 

    Men vær sikker på at de faktisk bruker dette abonnementet. Hvis du er i tvil kan du jo si noe sånt som: «Ey, jeg så en bunke med Illustrert Dumskap på stuebordet ditt. Det står mye interessant i de bladene, eller hva?». Legg merke til om vedkommende reagerer positivt eller negativt. Ved å bruke denne metoden vil du virke interessert i deres liv, og senere omtenksom og observant når de åpner gaven fra deg.

  5. Gavekort på en opplevelse de vil huske
    I fjor kjøpte jeg like godt et gavekort på Big Horn Steak House til min far og «stemor». Strandet på bondelandet, langt utenfor der siviliserte mennesker med et snev av vett i skallen ville våget å sette sine ben, i den fjerneste ødemark, kalt Os, utenfor Bergen, sier det seg selv at de ikke ofte får muligheten til å spise på en restaurant av typen Big Horn, som selvfølgelig kun eksisterer i byene. Dermed sørget jeg for å gi dem en hyggelig og fin opplevelse ved å ta turen til storslåtte og vakre Bergen by, og oppleve gleden av å spise på en restaurant av en nærmest utenomjordisk standard for folk som er vant til at countryfesten på ungdomshuset er den ypperste sosiale opplevelsen. 

    Gaven ble med andre ord godt mottatt. Så finn en restaurant, spa eller noe annet smart, ikke så altfor langt fra der mottakeren bor, og gi dem en opplevelse de virkelig vil huske, fremfor noe som skyves inn i en skuff for så å aldri mer se dagens lys.

Poenget med dette innlegget? At vi alle kan bli flinkere med å identifisere hvilke gaver som passer for våre gavemottakere. Selv får jeg ofte høre at jeg er vanskelig å kjøpe til, men ved å bruke noen av disse taktikkene, kan du finne ut hva selv den mest kresne mottakeren vil sette pris på å få til jul.

Og forresten, hvis du vil kjøpe en liten julepresang til din favorittblogger – spesielt hvis jeg har hjulpet deg med din personlige utvikling, blogging, eller noe annet – så sparer jeg faktisk til bærbar PC for tiden, for å kunne øke bidragsytelsen til Glabladet og bli enda mer fleksibel og effektiv. Jeg regner selvfølgelig ikke med å få en bærbar PC av noen, men en liten donasjon kunne ha hjulpet et stykke på vei. På forhånd takk. ;)

Legg igjen en kommentar