Intelligente måter å spare på

Er du en av de som tror du sparer penger når du kjøper ting på salg? Ah-ah! La meg i så fall spørre deg: Hvordan i svarte granskaugen forklarer du det? Ved å kjøpe noe på salg, har du akkurat brukt penger. Det betyr at du ville hatt mer til overs dersom du hadde latt vær å kjøpe det. I følge kontoutskriften din; har du da brukt eller spart penger?

Mange butikker bruker sleipe triks for å lokke deg til å kjøpe et produkt. At en vare ser ut til å være kraftig redusert i pris, trenger ikke bety at du gjør et kupp ved å kjøpe den. Det kan faktisk like gjerne bety at du går fem på. Det er en grunn til at butikkene i alle år har drevet med tvilsom markedsføring og sleipe salgstriks: Ubevisste folk som lar seg lure.

Som Renate. :) Nederst i denne saken kan du lese et prakteksempel på det!

Dette innlegget har til hensikt å gjøre deg mer bevisst på bl.a. ditt forbruk, og dermed hjelpe deg å spare penger. Du vil få en innføring i hvordan du på en intelligent måte kan veksle mellom å opprettholde en viss kvalitet både i livet og ting du kjøper, samtidig som du sparer penger.

Vær billig i drift

Å være billig i drift innebærer å ikke gjøre så mye utav seg økonomisk. På denne måten sparer man ikke bare penger, men også miljøet. Selv er jeg ganske så billig i drift:

 • Jeg dusjer stort sett annenhver dag fremfor hver dag – Her er det mye varmt vann å spare! Noen syns kanskje det er ekkelt å ikke dusje hver dag. Til dem sier jeg: Hva gjorde man før i tiden? Hadde man i det hele tatt dusj? Det ligger bare i vår kultur å dusje og være renslig nå til dags. Jeg syns jeg er renslig nok ved å dusje annenhver dag. Skulle det mot formodning begynne å lukte vondt innen den tid, tar jeg meg selvsagt en dusj. Men det har aldri skjedd…! :cool:

 • Jeg slukker ovnen når jeg ikke er i rommet – Med mindre jeg vet at jeg skal inn igjen om en liten stund, selvsagt. Men det er ingen vits i å la ovnen stå på i et rom man ikke bruker. Oppvarming av hus og leiligheter er noe av det som trekker aller mest strøm.

 • Jeg slukker lyset i de rommene jeg ikke er i – Trenger man virkelig å lyse opp hele huset når man selv bare befinner seg i ett rom? Trenger man virkelig å la lyset stå på om natten? Svaret er (i tilfelle du tvilte): Nei!

 • Jeg spiser lite mat – Det gjelder å se det positive i mine kresne matveier. Lite mat medfører lite forbruk til mat. Lite forbruk vil si penger spart.

 • Jeg veier lite – Dvs. at jeg f.eks trekker mindre drivstoff ved å reise med bil, fremfor en som er overvektig. Mindre ressurser kreves for å «holde meg i gang».

 • Jeg har ikke bil – Jeg har riktignok spandert på meg lappen, men klarer meg foreløpig fint uten bil. Er det buss, er det håp. Jeg vil nok prioritere bil i nærliggende fremtid, men foreløpig er det ingen hast.

 • Jeg har ikke lån – Målet mitt er å aldri ta opp et lån, og heller jobbe meg opp nok penger til at jeg slipper dette. Hørt den før, sier du? Flott. :) Det gjelder å sette seg store målsettinger.

 • Jeg kjøper ikke klær og sko i hytt og pine – I mange år, fra jeg var liten gutt, klarte jeg meg med kun ett par sko som varte i alt fra et år til flere år. Jeg hadde kanskje støvler og vintersko i tillegg, men kun ett «vanlig» par. Det holdt i massevis. De senere årene har jeg riktignok utvidet skosamlingen min, men ikke betydelig. Pr. i dag har jeg 4 par sko jeg bytter mellom. Mer trenger jeg ikke. Når det gjelder klær kjøper jeg etterhvert som behovet melder seg.

 • Jeg leser gratis på internett fremfor å kjøpe bøker – Det finnes utrolig mange kilder til informasjon på internett. Det finnes mange blogger der ute, og hvis du utvider horisonten og inkluderer engelskspråklige blogger, er det mye tid og penger å spare på å lese bloggene til folk som allerede har lest alle bøkene du kanskje ville lest. Uansett emne, kan du finne en god del informasjon på internett.

 • Jeg ringer minimalt fra mobilen – Jeg har pleid å ha et billig abonnement også. Jeg valgte desverre å bytte til Netcom etter at min forrige mobil ble knust, og det dagen etter ringte en dame fra Netcom og tilbød meg splitter ny mobil. Timingen var så bra at jeg slo til, selv om jeg må betale 129,- kr. i måneden i nesten et år enda. Straks bindingstiden er over, planlegger jeg å bytte tilbake til Chess KnockOut eller Tele 2 Champion etc.

Spar smart

Har du en sparekonto? Har du noe på den? Hvor ofte setter du inn penger der? Hvor mye kan du avse hver måned? Opprett en sparekonto (om du ikke har gjort det) hvor du slenger inn et fast beløp hver eneste måned. Finn et beløp som passer dine behov. Selvsagt kan du sette inn litt mer eller mindre enn det faste beløpet en gang i blant. Man må se det litt an. Ha som mål at du i gjennomsnitt setter inn dette faste beløpet, eller bedre, hver måned.

Det kan også være lurt å opprette en regningskonto hvor du opererer med samme fremgangsmåte. På den måten har du et ess i ermet når det skulle dukke opp uforutsette regninger.

Ikke fortvil hvis du føler at du ikke har noe å sette inn på disse kontoene akkurat nå. Begynn i det små. Begynn med 1 krone, om du må. Alt er bedre enn ingenting, og etterhvert vil kontoen vokse seg større. Om noe uforutsett skjer, og du må ta farvel med alle sparepengene på en gang, så gjør det ingenting. Begynn på nytt igjen. Du sparer mer penger da, enn hvis du aldri setter noe inn. Da kan du være sikker på at du bruker opp alle pengene dine på noe annet. Husk også at rentene banken din tilbyr er en god hjelp til å at kontoen din kan vokse.

Ikke spar i aksjefond. Med mindre…

Å spare i aksjefond kan for noen være inngangsbilletten til økonomisk suksess. Men problemet med denne måten å spare på, er at man aldri vet. Selv ikke de som kaller seg eksperter kan si noe sikkert. Du kan få økonomisk gevinst ved å spare i aksjefond. Men du kan også tape betydelige summer.

Med mindre du har utrolig peiling og vet hva du driver med, samt at du har penger til overs, som du kan tåle å tape, vil jeg ikke anbefale aksjefond. Spar heller pengene i en bank som tilbyr gode renter. Eksempler på sånne banker er Skandiabanken, Ya Bank, Bank Norwegian, Bank2, Glitnir, Landkreditt Bank osv. Bytt bank i dag! Det er meningsløst å være trofast mot din gamle bank, dersom du er ute etter bedre renter enn din gamle bank tilbyr. Gjør litt research og finn ut hvilket alternativ som er best for deg. Det er mange kroner og øre å spare på at du tar deg litt tid til å bytte til ny bank.

Felles økonomi

Er du i et forhold og dere har hver deres private økonomi? Dere holder kortene adskilt og snakker ikke så mye om penger? Det kan bli komplikasjoner av sånt. Penger er kranglemoment nr. 1 i de fleste forhold. Og grunnen til at mange krangler om penger, er at den ene parten føler en viss urettferdighet i forhold til hvordan man bidrar og prioriterer pengebruken. Kanskje den ene parten bidrar betydelig mye mer enn den andre. Og da har vi to alternativer:

 • Alternativ 1: Enten vil da den minstbetalende parten føle en dårlig samvittighet ovenfor den andre, noe man bærer på alene, siden man ikke snakker om sånt. Man vil dermed undergrave alt som heter åpenhet og man snakker rett og slett ikke sammen om viktige ting.

 • Alternativ 2: Eller så vil den mestbetalende parten våkne opp og innse at sånn skal det ikke være, og kranglehelvetet er i gang. Som vi alle vet, kan dette til syvende og sist føre til brudd.

Løsning på begge alternativene er: Felles økonomi! Finn en ordning som passer for dere. Hvis dere tjener helt forskjellig, så bestem dere for en viss prosent dere begge kan bidra med i måneden, sånn at dere betaler like mye i forhold til hverandre. Tjener dere ganske likt, si et fast beløp som begge setter inn. Selvfølgelig skal man ha litt til seg selv også. Fellespengene går til ting som regninger, mat og uforutsette utgifter til ting som begge har med å gjøre. Sitt dere ned og snakk sammen. Det er bare bortkastet å ikke snakke om sånne ting. Så, redd forholdet deres, og opprett en felleskonto i dag!

Ikke kjøp på avbetaling!

Det burde si seg selv. Kjøp kun ting når du faktisk har penger til overs. Er det noe du har gått lenge og siklet på, begynn å spar. Sett av penger til varen og kjøp når du har nok. Avbetaling er vel en av de latterligste betalingsformene man kan velge. Det er mye dyrere enn å kjøpe det cash (eventuelt card) der og da. Stikkord: Renter.

Selg ting du ikke trenger

Skulle det ellers bli trangt i lommeboken, så har du sikkert noe du kan selge. Klær, sko, smykker, kaffeservise, elektronisk utstyr, CD’er, DVD’er, møbler, you name it. Bare fantasien setter grenser her. Selg til brukthandler eller på finn.no. Folk kjøper faktisk brukte ting. Men ikke sats på å selge de gamle boxerne/bh’ene dine. (Alt etter hvilket kjønn du er… håper jeg.)

Den rike fattigdommen

Om du nå innser at du må kutte ned på ditt forbruk, ta noen drastiske valg, og leve «fattigere», ettersom du ikke kan bruke like mye som før, så syns du kanskje det er litt kjipt. Men fortvil ikke. Alle har godt av å leve litt «fattig». Folk med studielån er kjent for å leve på nudler hver dag. Stram inn budsjettet ditt du også. Sannheten er at du blir faktisk ikke fattigere dersom du følger rådene i denne posten, samt din egen fornuft. Du sparer penger.

Og når tiden er inne for å kunne kjøpe/gjøre noe du lenge har spart til, så er det vel verdt det. Man setter ikke så stor pris på eventuell rikdom før man virkelig har opplevd å ha en så trang økonomi at man må snu på hver krone. Så det å være litt fattig en periode, er ikke verdens undergang. Kanskje det er starten på noe nytt?

Og så lovet jeg dere en godbit om Renate helt til slutt… Enjoy håpløsheten:

Støvsugeren fra helvete

Like etter vi flyttet inn i leiligheten vår, trengte vi å kjøpe en støvsuger. Ettersom jeg nylig hadde kjørt økonomien vår på kanten av stupet ved å kjøpe en 37″ LG LCD TV, tenkte jeg at jeg skulle la henne få kjøpe en støvsuger uten at jeg blandet meg opp i det. Hun valgte en billig Elkjøp-støvsuger til 400,- kr. Hun følte hun hadde gjort et kupp. Støvsugeren var liten og grei. Men så skulle vi begynne å bruke den…

Jeg ble vitne til et infernalskt støy som blåste ut det jeg måtte ha av ørevoks. Støvsugeren durte hemningsløst, mens Renate bagatelliserte det hele og syntes jeg klagde for mye. Hver gang jeg skulle bruke støvsugeren datt støvsugerhodet av, og etter et par uker datt knappen som ruller inn ledningen av. Det var Renate som brukte den da dette skjedde, så jeg vet ikke nøyaktig hvordan det gikk til. Men det var hvertfall ikke mulig å feste den på igjen.

Og voila! Et tilsynelatende røverkjøp på en støvsuger viste seg å bli til en spedalsk støvsuger som bare falt fra hverandre og skapte mer irritasjon enn den gjorde nytte for seg. Jeg husker mamma sin støvsuger, jeg. Når den var stilt inn på å sterkeste nivå, syntes jeg den bråkte. Men når vår er stilt inn på det laveste, bråker den faktisk mer enn mammas på det sterkeste!

Dette er et prakteksempel på at billigst ikke alltid er best. Man kan gjøre seg noen kupp på Ikea og Jysk når man skal ha innredning til sin første leilighet. Men å kjøpe støvsuger på Elkjøp til et par hundrelapper, var kanskje litt vel optimistisk, Renate? :) Noen ganger lønner det seg å faktisk gå for det som er litt dyrere. I lengden viser det seg som oftest å være bedre investerte penger enn ved et såkalt «røverkjøp».

Legg igjen en kommentar