Jakten på det gode liv

Det er mye mas etter å oppnå noe i livet. Enten det er å tjene penger, utrette noe stort, få seg en skikkelig jobb, eller å satse på den store karrieren. I mange tilfeller virker det som det er et større jag etter en «viktig jobb», enn jakten på glede i livet. Glede bør være et livsmål, og jeg er av den troen at det fører til positive forbedringer på alle områdene i livet.

En som er i godt humør blir automatisk godt likt av andre. Har du glede på jobben din, vil det være utrolig mye lettere å gjøre en god jobb. Negative stemninger hemmer oss, mens gode følelser utvider mulighetene. Jeg kom over en svært interessant historie som symboliserer to forskjellige syn på nettopp hva et lykkelig liv er.

Den meksikanske fiskeren

 

En amerikansk turist befant seg på kysten i en meksikansk liten landsby. Hjem fra sjøen kom en meksikansk fisker drivende inn på land i sin lille båt. Turisten komplimenterte den meksikanske fiskeren over den gode kvaliteten på fisken han hadde fanget, og lurte på hvor lang tid han hadde brukt på å fange dem.

 

Meksikaneren svarte: ”Bare en liten stund, 1 time kanskje”

 

Turisten spurte: ”Hvorfor ble du ikke ute lenger, for å fange mer fisk?»

 

Meksikaneren: ”Med dette har vi mer enn nok for å klare oss i familien.”

 

Turisten: ”Men hva skal du gjøre med resten av tiden din?”

 

Meksikaneren: “Jeg sover lenge, fisker litt, leker med barna mine, tar siesta med min kone Maria, drar ned til byen hver kveld, hvor jeg drikker vin og spiller gitar med mine venner. Jeg har mye å fylle dagene med.”

 

Turisten: ”Jeg kan hjelpe deg. Du burde bruke mer tid på fiskingen, og med pengene det gir deg kan du kjøpe en mye større båt. Med fisken du fanger kan du kjøpe flere store båter. Til slutt vil du få kjempemange båter. I stedet for å selge fisken til middelklassen må du selge til høyklassen. Du kan åpne din egen bedrift, og styre prismarkedet. Så kan du dra i fra den lille landsbyen, og flytte til Mexico City, deretter Los Angeles og til slutt New York. Der kan du ordne en kjempestor bedrift.»

 

Meksikaneren: ”Men hvor lang tid vil dette ta?»

 

Turisten: “15-20 år.”

 

Meksikaneren: “Men hva skal jeg gjøre etter jeg har oppnådd det?”

 

Turisten lo og fortsatte: “Det er da den beste delen kommer. Når tiden er inne, kan du selge bedriften og bli styrtrik. Du vil tjene millioner!”

 

Meksikaneren: “Millioner? Men hva skal jeg gjøre etter det?»

 

Turisten: ”Da kan du pensjonere deg. Flytte til en liten landsby, hvor du kan sove lenge, fiske litt, leke med barna, ta siesta med din kone, gå ned til sentrum om kvelden, hvor du drikker vin og spiller gitar sammen med dine venner.”

***

 

 

Meksikaneren lever livet her og nå, og har ikke behov for berømmelse og rikdom. Man kan være svært lykkelig uten så mye penger, eller en godt ansett jobb. Glede oppstår så lenge man får gjort noe man liker. Har du frihet til å fiske, leke deg, ta en siesta og drikke vin med dine venner? Hvem har du lyst til å være, den meksikanske fiskeren eller den amerikanske turisten?

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.” (Albert Schweitzer)

Legg igjen en kommentar