«Jeg vet ikke hvordan» er ikke en gyldig unnskyldning

Når du sier noe sånt som dette:

«Jeg skulle ønske jeg kunne skrive bedre, men mine skriveferdigheter suger.»

…hører mange intelligente mennesker faktisk dette:

«Jeg skulle ønske jeg kunne skrive bedre, men jeg er for lat og udisiplinert til å gjøre noe med det. Jeg har også lav selvfølelse, som hindrer meg i å tro jeg kan korrigere denne mangelen. Du bør sannsynligvis unngå meg og tilbringe tid med noen mer verdig.»

Som voksen er du ansvarlig for din egen utdanning. Hvis du syns du mangler noe i et område, gjør noe med det!

Mange finner sin tidligere utdanning mangelfull når de blir voksne. Ingen vet hvilke kunnskaper og ferdigheter som vil være viktig for dem senere i livet. Så når de må gjette på dette som tenåring, gjetter de ofte feil.

Min første utdannelse var fenomenal i sentrale fag som norsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag, engelsk, etc. Men den hadde store mangler innen andre områder som psykologi, mellommenneskelig kommunikasjon, hvordan sette og oppnå mål, hvordan bygge mot og hvordan bygge og drive en vellykket business.

For å nå mine mål i livet, måtte jeg fylle mange hull i min ordinære utdanning. Dette krevde en disiplinert tilnærming til selvutdanning. Fortsatt finner jeg regelmessig hull i mine kunnskaper og ferdigheter som kunne hindret meg i å oppnå mine mål. Jeg fyller dem ved å kombinere lesing, studering av eksperter og egen eksperimentering.

Det er ingen grunn til å sutre over din svake utdanning og manglende evner. Bruk aldri mangel på kunnskap som en unnskyldning for ikke å oppnå et mål. Det er lavmålsoppførsel. Det er også en fin måte å holde suksessfulle mennesker ute av livet ditt.

Det er normalt å føle seg mangelfull på enkelte områder. Hvis du føler at skolegangen ikke gjorde en veldig god jobb, er det synd, men sånn er det bare. Hvis du ikke vet hvordan, lær hvordan. Bruk den fancy hjerne-tingen som lærte deg å gå, snakke og lese. Den er fortsatt i stand til å lære videre, er den ikke? Selvfølgelig er den det!

Hvis du skal komme noen vei i livet, må du ta 100% ansvar for din pågående utdanning. Kanskje dine foreldre og skoleverket ga deg en god start. Kanskje ikke. Uansett hva som skjedde: Fortid er fortid. Se fremover. Uansett hva du ikke lærte den gangen, kan du begynne å lære i dag. Noen få år fra nå, kan du ha opparbeidet deg kunnskap tilsvarende en doktorgrad i et fag du aldri har studert før. Du kan mestre et nytt språk. Du kan bli en ekspert på et emne du er nybegynner på i dag.

Å bruke «jeg vet ikke hvordan» som en unnskyldning er simpelthen patetisk i våre dager. I den informasjonensalderen vi lever i, hvor du kan søke etter svar i løpet av sekunder, gjør denne latterlige unnskyldningen bare at du ser dum, lat, og uverdig ut. Selv små barn ville ikke latt seg stoppe av et slikt falskt hinder.

Neste gang du føler deg tilbøyelig til å si «jeg vet ikke hvordan,» si i stedet: «Jeg lærer hvordan.» Ha i det minste vett til å google «hvordan ______.» Informasjonen du trenger for å komme i gang er allerede tilgjengelig via fingertuppene dine.

Tenk på en mangel du ønsker å korrigere, og sett et nytt mål akkurat nå. Nøyaktig hva ønsker du å lære, og hvor snart? Deretter planlegger du noen av trinnene du må ta. Finn bøker å lese, kurs å ta, eksperter å snakke med. Begynn å jobb og start å lære. Begynn med å velge én bok og les første kapittel. Ingen flere dårlige unnskyldninger!

Legg igjen en kommentar