Julekalender #15: Hvordan stoppe å utsette til siste liten

15. desember er her og du burde begynne å kjenne nervene og presset legge seg over deg som en ambolt på størrelse med Moskva-Marit hvis du enda ikke har kommet deg ut og fått unnagjort årets presanger. Her er jeg den rette til å snakke vet jeg, som selv ikke har kjøpt mer enn 1 presang. Heldigvis unngår jeg enkelt julerushet siden jeg er min egen sjef og kan shoppe mens andre fortsatt sliter på jobb. :twisted:

Bak dagens luke skjuler det seg en slik irriterende påminnelse du bare ikke vil høre. Av og til kan Glabladet føles like kjærkomment som et gnagsår som ikke forsvinner eller «fornuftige» bestemor Olga på 93 år som stadig spør deg: «Hva har du tenkt å gjøre med livet?!»

Så her er dagens irriterende, men dog så sanne påminnelse:

~ «Et bortkastet liv er en tidlig død. Alt må starte et sted, en gang. Hvilket bedre sted enn her og hvilken bedre tid enn nå?»

Oh yeah, den satt, tenker jeg. You gotta love Glabladet! :twisted:

Hva venter du på? Livet er kort. Enten det er snakk om å kjøpe julegaver eller gjøre skolearbeid – hva er det som gjør at så mange stadig utsetter til siste liten? Jeg skrev «Hvordan utsette til siste liten»-boken, men jeg skrev aldri «Hvorfor utsette til siste liten»-boken. Så jeg gir deg et lite preview akkurat nå:

De aller fleste utsetter alt de ikke ser på som givende eller spesielt gøy. Ting som «må» gjøres. Det føles lettere å tenke at «jeg tar det i ‘fremtiden’«. Og det er mye mer fristende å få med seg den siste episoden av Lost eller gå ut og henge med kompisene. Det er bare sånn vi er laget.

Mennesker er late av natur. Mange som hører dette vil umiddelbart benekte det og gå i forsvarsposisjon fordi ordet «lat» forbindes med noe negativt. Men latskapen er en av hovedgrunnene til vår stadige fremdrift og utvikling fordi hvis ikke vi hadde vært så late, hadde vi aldri tenkt opp nye oppfinnelser som fjernkontrollen, lyspæren, den elektriske ovnen og bilen.

Problemer oppstår når vi utsetter alt som ikke er umiddelbart gøy og disse tingene hoper seg opp. Folk flest gidder ikke å starte for seg selv fordi de blir turned off av tanken på alt papirarbeidet, regnskapsføringen og det generelle ansvaret det medfører. Folk flest ønsker ikke å bli ledere fordi det er mye lettere å vente til noen andre tar beslutningen for deg og dessuten risikerer du ikke å gjøre deg selv upopulær.

Dette henger sammen med hvorfor vi alltid utsetter til siste liten. Så, uten å erklære meg selv som ekspert på dette feltet enda, her er hvordan jeg nå tenker for å unngå å utsette kjipe oppgaver:

Fremtiden eksisterer ikke. Fremtiden er en illusjon. Du har bare akkurat dette øyeblikket. Du kan i teorien være død om et sekund. Hvis noe må gjøres, selv om det ikke er blant de kuleste tingene du kan gjøre, do it now! Få det overstått, så du kan fortsette å gjøre gøye ting som å gå ut eller ha Lost-maraton (med god samvittighet!).

Konsekvensen av å utsette alt som ikke er gøy kan fort bli at du går på en real smell. Ikke la det skje med deg selv.

For mer relevant lesning om tingene jeg har tatt opp her, les:

***

Nå er det bare 9 dager igjen! :)

Finn ut hvordan du kan vinne gratis medlemskap til min nye medlemskapsside som kommer på nyåret – ved å kommentere på Glabladet. Hvis du vil ha enkel og forståelig hjelp til å komme i gang med blogging og lære alt det grunnleggende du trenger å vite samt lære hvordan du kan tjene penger på blogging, MÅ du få med deg dette kurset! Det vil ikke være gratis men DU kan altså vinne gratis medlemskap! Les mer her.

Legg igjen en kommentar