Julekalender #19: Å bare være

Husker du Scatman? Han toppet listene på midten av 90-tallet med låter som «Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop)» og «Scatman’s World». Ved å kombinere scat-synging med moderne dancerytmer solgte han 6 millioner eksemplarer av debutsingelen. Og dagens sitat kommer fra nettopp Scatman:

~ «I wanna be a human being, not a human doing.» – Scatman John (1942 – 1999)

Jeg liker virkelig det sitatet. Jeg syns det reflekterer et ønske om å kjenne følelsen av å faktisk bare være til, eksistere, ta det med ro og stresse mindre, fremfor å kaste bort livet på all verdens bekymringer om å «velge en karriere», «bli noe», «finne seg en jobb», «tjene nok penger» og jobbe ræven av seg i en slavelignende tilværelse som en annen rotte i et samfunnets laboratorium.

Jeg syns vi putter altfor mye viktighet i slike ting, til en sånn grad at det gjør oss totalt overveldet og maktesløse når vi, som 15-åringer i slutten av 10. klasse, skal finne ut hva vi skal «gjøre med livet».

Misforstå meg rett – det er viktig å bidra med noe av verdi for samfunnet og dermed også tjene penger til å selv overleve… Hvis ikke – trenger egentlig menneskeheten deg? …Men noe av problemet ligger i mangel på opplysning rundt muligheter. Det skapes nærmest et inntrykk av at vi alle må ende opp i en 9-16-tilværelse resten av livet, mens dette overhodet ikke trenger å være tilfellet i det hele tatt. Selv er jeg sjeleglad for at jeg fant ut jeg kunne leve som blogger/frilanser/gründer fremfor å frivillig bytte bort tiden min mot et modernisert slaveri.

Men det er meg da… :)

Så husk denne meldingen nå, midt i det travleste julerushet: Ro ned tempoet. Ikke kast bort livet på ting som ikke betyr noe i lengden uansett. Gjør noe med mening for deg, hva det enn er, så lenge du innerst inne vet med deg selv at du stortrives med det du gjør og neppe kunne hatt det bedre.

Historien om Scatman er forøvrig inspirerende på andre måter. Han stammet i hele sitt liv og opplevde derfor en traumatisk barndomstilværelse. Som 12-åring begynte han å spille piano, som etterhvert gjorde ham i stand til å utfolde seg kreativt, som en kompensasjon for hans talevansker… Til tross for at han ble en profesjonell jazzpianist og spilte mange steder på 70 og 80-tallet, nådde ikke karrieren noen store høyder…

…Inntil han flyttet til Tyskland i begynnelsen av 90-årene og agenten hans, som jobbet for et plateselskap, fikk en glimrende idé… Og resten er historie!

Scatman var 52 år da debutsingelen ble sluppet, så det er aldri for sent! Dessverre døde han av lungekreft i 1999. Han var positiv helt til siste slutt, og sa: «Whatever God wants is fine by me… I’ve had the very best life. I have tasted beauty.»

Du kan lese mer om Scatman her.

Relatert lesning:

***

Nå er det bare 5 dager igjen! :)

Finn ut hvordan du kan vinne gratis medlemskap til min nye medlemskapsside som kommer på nyåret – ved å kommentere på Glabladet. Hvis du vil ha enkel og forståelig hjelp til å komme i gang med blogging og lære alt det grunnleggende du trenger å vite samt lære hvordan du kan tjene penger på blogging, MÅ du få med deg dette kurset! Det vil ikke være gratis men DU kan altså vinne gratis medlemskap! Les mer her.

Legg igjen en kommentar