Kaizen-hemmeligheten

Kaizen er det japanske ordet for «forbedring». Japanerne begynte å bruke Kaizen-filosofien om å gjøre små forbedringer like etter andre verdenskrig. Denne filosofien har stått bak deres suksess i bilindustrien og har siden spredt seg til forretninger over hele verden.

Kaizen-filosofien er veldig enkel og veldig kraftfull, men dens «usynlighet» gjør den likevel til en faktor som de fleste overser. Den kan være et verktøy som totalt revolusjonerer forretningen din hvis du bruker den riktig.

Konseptet går ut på å fokusere på å gjøre små, kontinuerlige forbedringer. De fleste av oss, spesielt i den vestlige kulturen, har blitt kondisjonert til å verdsette de raske, revolusjonerende forandringene, mens vi overser de små, evolusjonerende forandringene.

Kaizen på blogging

Jeg skal bruke min blogg som eksempel på hvordan jeg bruker Kaizen-filosofien som en hemmelighet til suksess. Jeg har tidligere nevnt at jeg har tenkt å opprette et diskusjonsforum her på Glabladet. Dette er en stor forandring som de fleste ville lagt merke til, og det ville åpnet uante muligheter til å diskutere de mange temaene jeg blogger om, samt hjelpe hverandre å vokse og utvikle seg. En slik forandring ville jeg kalt en revolusjonerende forandring.

Revolusjonerende forandring er supert og ofte nødvendig, men hovedårsaken til at bloggen min fortsetter å vokse på en daglig basis, samt at inntekten stadig øker, har ingenting å gjøre med revolusjonerende forandring. Det har alt å gjøre med evolusjonerende forandring.

Jeg jobber med bloggen min omtrent hver dag. Selv om du ikke ser en ny artikkel hver eneste dag, jobber jeg fremdeles på bloggen min i bakgrunnen. La meg gi deg et eksempel: For noen uker siden begynte jeg å tenke på hvordan jeg kunne øke antall kommentarer på hvert innlegg. Det er alltid spennende og interessant å få mange kommentarer fra forskjellige individer, og jeg skriver ofte om ting som maner til diskusjon, så det å få kommentarer har aldri vært noe problem. Faktisk har jeg i flere måneder lagt på et gjennomsnitt på ganske nøyaktig 10 kommentarer på hvert innlegg. Jeg var i utgangspunktet fornøyd med dette, men utfordret meg selv til å finne en måte å få enda fler.

For å løse dette problemet tenkte jeg ikke i revolusjonerende baner (BAM! Diskusjonsforum), men heller mer i evolusjonerende baner. Noen ganger kan revolusjonerende forandringer si det samme som å gå «for fort frem». Men, jeg fikk jo allerede et godt gjennomsnitt med kommentarer, så det var vel bare å fortsette å skrive innlegg i Glabladet-stil? Feil. Som en Kaizen-tenker, er du nødt til å tenke i baner av små forbedringer. Jeg spurte meg selv: «Hvordan kan jeg øke antall kommentarer med bare 1%?»

Dette er hvordan jeg tenker. Dette er Kaizen-metoden.

Evolusjon kan raskt bli revolusjon

Så jeg begynte å se etter en løsning som ville hjelpe med bare 1% (eller mer). Jeg begynte å tenke i baner av: «Hvorfor fortjener jeg egentlig flere kommentarer? Hva får kommentatorene igjen for å kommentere hos meg?», og så slo det meg. Jeg hadde sett en enkel plugin på noen andre blogger som viser en liste over de mest aktive kommentatorene, og som i tillegg linker direkte til deres egen hjemmeside/blogg, hvis de har. Og med tanke på at Glabladet er i stadig fremvekst og mange allerede betaler ganske høyt for å annonsere her, ville en sånn mulighet virkelig besvart spørsmålet: «What’s in it for me?» for kommentatorene. I tillegg til dette installerte jeg en plugin som viser de siste kommentarene, noe som også kan ha vært en medvirkende årsak.

To små forandringer på bloggen, som har gjort en betydelig forskjell på de to ukene jeg har hatt dem. På to uker har jeg økt antall kommentarer, ikke med 1%, men med 5%! For å være nøyaktig: I skrivende øyeblikk har jeg postet 200 innlegg, men har økt antall kommentarer fra 2000 til 2100. Altså 100 flere kommentarer i forhold til antall innlegg. Alt forandret seg etter at jeg installerte to små plugins.

Vanligvis nevner jeg ikke slike små forandringer i egne innlegg, men denne gangen gjorde jeg det, så mange lesere har allerede lagt merke til de to forandringene jeg omtaler nå. Men tingen er: Hvis jeg ikke hadde sagt noe, ville du merket forskjell? Noen få av dere ville nok merket forskjell, men de fleste gjorde nok neppe det. Selv om du gjorde det, tenkte du sikkert ikke noe videre over det. Kanskje du til og med trodde at de alltid var der.

Hvorfor mange bloggere blir liggende etter

Dette er bare ett eksempel. Jeg har gjort utallige lignende småforandringer opp gjennom bloggens levetid. Poenget mitt er: Til forskjell fra det å lansere et diskusjonsforum (revolusjonerende forandring) får jeg aldri noen kommentarer eller eposter med gratulasjoner om å nettopp ha forbedret bloggen min med 1% (eller 5%). Hvorfor?

Grunnen er at vi er kondisjonert til å legge merke til og feire revolusjonerende forandringer, og å nærmest ignorere evolusjonerende forandringer. Kaizen-hemmeligheten handler om å verdsette, feire og belønne seg selv for små forandringer. Dette er hva jeg gjør med denne bloggen og er hvorfor den stadig vokser, mens mange andre bloggere sitter fast eller går bakover. De prøver desperat å leite etter den neste revolusjonerende idéen som kommer til å ta bloggen til øyeblikkelig uante høyder, mens jeg sakte men sikkert tar et lite steg av gangen, med mine kontinuerlige, små forbedringer som går ubemerket hen i 99% av tilfellene.

På overflaten er det lite som forandrer seg. Men bak kulissene skjer det små forandringer hver dag som nesten ingen legger merke til. Det er derfor denne metoden til suksess er så kraftfull, fordi ingen egentlig ser din «hemmelighet til suksess» fordi den er mer eller mindre skjult for det blotte øye.

Tips/forslag til å implementere Kaizen i ditt liv

  • Små, daglige forbedringer på 1% utgjør fort 300-400% på et år.
  • Bruk revolusjonerende forandringer når du føler deg virkelig inspirert til det og når du finner det nødvendig, men benytt alltid evolusjonerende forandring som en daglig praksis.
  • Det er vanskelig for dine konkurrenter å konkurrere med deg hvis du bruker Kaizen. De ser bare dine revolusjonerende forandringer og prøver å kopiere dem. Så blir de skuffet fordi du likevel får bedre resultater, på en eller annen måte. Pga. Kaizens «usynlighet» vil dine små fobedringer gå ubemerket hen på de konkurrentene som ikke forstår den. (Ca. 99% av menneskeheten.)
  • Bruk Kaizen fullt ut. Ikke gjør det i 7 dager og forvent revolusjonerende forandring etter 30 dager. Bruk den hele tiden. Når det utvikler seg er det utrolig hvilken betydning den har.
  • Ingen vil gratulere deg for dine evolusjonerende forandringer. Belønn deg selv! Verdsett det du gjør, og feir dine små suksesser.

Så hvordan skal du implementere Kaizen?

Hvis du er en blogger, hvor ville bloggen din vært hvis du skrev bare én ekstra post hver måned? Tenk litt på det. Hva antar hjernen din umiddelbart når du spør deg selv det spørsmålet? Hvis du skrev 10 poster forrige måned, hva ville skjedd hvis du skrev 11? Ikke mye mer? Er du sikker på det? Hva hvis du forbedret din bloggs brukervennlighet med bare 1% hver dag? Hvordan ville bloggen din sett ut om et år?

Tenk litt på det! ;)

Legg igjen en kommentar