Klarhet – Hva vil du ha?

Jeg husker enda da jeg var liten og var i godtebutikken med mamma på lørdagene. Jeg kunne aldri bestemme meg for hva jeg ville ha. Hvis jeg virkelig kunne velge, hadde jeg tatt litt av alt. Men det gikk jo ikke. Det tok ikke lange tiden før mamma ble oppgitt og lei og truet med å gå ut av butikken hvis jeg ikke kunne bestemme meg snart.

I en verden full av valgmuligheter er det ikke rart det kan bli vanskelig å velge. Det hender fortsatt at jeg må bruke litt tid på å bestemme meg på restauranter og lignende. Og det er kanskje greit nok å ikke alltid vite hva man vil ha å spise, og heller la tilfeldighetene avgjøre litt.

Dette er dog en gift når det kommer til personlig utvikling. Når du jobber med dine mål er det viktig at du er fullstendig klar på hva du egentlig prøver å oppnå. Uklarhet rundt dette vil bare føre til enorme mengder av bortkastet tid.

Hvis du f.eks. trener noen form for kampsport, er kanskje målet å få et svart belte. Med dette målet krystallklart i sinnet under treningen, vil du alltid huske hvorfor du trener så hardt. Hvis du trener vekter, er kanskje målet å gå fra pinglekroppen med fiskebollemusklene til en fin og veltrent machokropp. Hvis du trener mye kondisjon i håp om å slanke deg, ser du kanskje for deg hvor tynn og fin du vil bli når du oppnår målet. Du må alltid ha sluttresultatet krystallklart i hodet, ellers vil du bare drifte rundt uvitende om hvorfor du jobber så hardt, som til syvende og sist kommer til å gi deg 1000 unnskyldninger til å gi opp.

Når du jobber for deg selv kan det være fort gjort å tilbringe en hel dag ved skrivebordet ditt uten å oppnå noenting av verdi. Dette skjer nærmest alltid hvis du ikke er fullstendig klar på hva du prøver å oppnå. Når du kommer til sansene igjen, spør deg selv: «Hva i all verden prøver jeg å oppnå her?». Du må vite din destinasjon med så mye klarhet som mulig. Lag spesifikke mål og skriv dem ned.  Målene dine må være så krystallklare at det vil være mulig for en fremmed å gi et konkret «ja» eller «nei» på hvorvidt du oppnår dine mål. Hvis du ikke kan beskrive destinasjonen din, hvordan skal du vite når du har ankommet?

Ta deg et øyeblikk til å skrive ned nøyaktig hvordan du forestiller at livet ditt ser ut om eksempelvis 3 måneder. Hva kommer inntekten din til å være? Hva kommer vekten din til å være? Hvem vil du omgås? Hvor vil du være karrieremessig? Hvordan vil forholdet ditt være? Hvordan vil bloggen din se ut? Vær spesifikk! Klarhet vil gjøre at du har noe å forholde deg til som holder deg på rett kurs.

Et rutefly er som regel på feil kurs 90% av tiden. Akkurat som piloten må foreta konstante rejusteringer av kursen, må du konstant innhente den spesifikke klarheten av dine mål. Du kan gjøre dette ved å lese dem på nytt hver eneste morgen. Heng dem opp på veggen ved skrivebordet ditt – spesielt økonomiske mål. Dette hjelper deg ikke bare med å holde fokus på hva du vil ha, men det vil også gjøre det lettere for deg å gjenkjenne oppgaver og distraksjoner som ikke er relatert til dine mål. Hvis du f.eks. setter som mål at du vil tjene 20 000 kroner i måneden, kan du gjenkjenne og stoppe å gjøre de tingene som bare vil tjene deg 10 000 i måneden.

Det er bortkastet tid å gå rundt og ikke vite hva man vil ha. Folk flest drifter for lenge rundt i «Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre»-tilstanden. De venter på at en ekstern kilde skal komme og opplyse dem om dette, uten å innse at klarhet kommer innenifra. Du må bare bestemme deg.

Hvis du ikke er klar på hva du vil ha, lar du det være ditt første mål.

Legg igjen en kommentar