Kommentarfelt tilbake?

Noen ganger spiller ikke teknologien helt på lag. Det ser ut til at pluginen jeg brukte for å slå av kommentarfunksjonen på hele bloggen i en 30 dagers prøveperiode ikke ville gå med på å tillate kommentarer på individuelle innlegg likevel, selv om dette var en av funksjonene den lovet. Dette fant jeg ut i går, da gjesteblogger Erik ytret ønske om at han ville tillate kommentarer på sitt innlegg. Det skulle vært null problem, men det viste seg altså umulig. Dermed endte jeg opp med å ta «slå av» pluginen og nok en gang åpne for kommentarer på hele bloggen.

Nå har hele kommentarhysteriet blitt en ekstra hodepine i en periode hvor jeg allerede har plenty med baller in the luft. Jeg er dermed ikke sikker på hva jeg gjør. 30 dagers perioden er i hvert fall over (det ble bare en 7 dagers periode), og kommentarene er midlertidig oppe igjen.

Jeg sier «midlertidig» fordi jeg fortsatt føler at en kommentarfri blogg er veien å gå for Glabladet i fremtiden. Jeg kan ikke si jeg savnet å håndtere kommentarer, selv om jeg savnet litt av interaktiviteten. Sistnevnte skal uansett gjenopprettes i et diskusjonsforum en eller annen gang – spesielt hvis bloggen blir kommentarfri. Derfor vurderer jeg å la det være åpent for kommentarer helt frem til forumet kommer.

Det jeg også har funnet ut er at jeg kan velge å slå av kommentarene for individuelle innlegg uten noen plugin. Det kan gjøres når man skriver et innlegg. Så jeg har fortsatt muligheten til å slå av kommentarfunksjonen på de innleggene jeg ønsker. Dette er dog mer tungvint fordi det må gjøres på nytt hver gang, og hvis jeg vil «fjerne» kommentarmuligheten fra hele bloggen, må jeg gjøre dette på samtlige 262 innlegg manuelt.

Det jeg egentlig var ute etter var å beholde kommentarene jeg har fått, men stenge av for nye. Mange lurer vel på hvorfor jeg ikke bare fjerner kommentarkodene fra bloggen, men da tar jeg også bort muligheten for pinging og trackbacks, som jeg ønsket å beholde.

Hva er alternativene nå?

  1. 100% kommentarfri blogg (med tillatelse av pinging og trackbacks inntil videre). Dette er alternativet jeg har testet de siste 7 dagene, og vært ganske fornøyd med. Når forumet kommer vil dette alternativet sannsynligvis tre i kraft (om ikke før).
  2. 100% kommenterbar blogg. Dette alternativet er det jeg har hatt på bloggen hele tiden, med full mulighet for kommentering og tilbakepinging. 3000 kommentarer fordelt på 260 innlegg sier meg at dette er et populært alternativ. Jeg vet dog ikke om jeg syns det er et suverent alternativ.
  3. 50/50 – kommentarer av og på, alt etter hva jeg føler for. Dette innebærer at enkelte innlegg vil være mulig å kommentere, mens andre vil være stengt for kommentarer. Virker som en grei løsning, men den har et par problemer:
    • Etterhvert som nye folk ankommer bloggen og ser at enkelte artikler har «0 kommentarer» vil de tro at disse artiklene ikke er verdt å lese fordi de er så dårlige at ingen gadd å kommentere. For å få bukt med dette problemet må jeg eventuelt inn i kodene og ta bort alt som sier noe om hvor mange kommentarer et innlegg har.
    • Det kan også være irriterende for lesere som aldri kan vite om det er mulig å kommentere et innlegg eller ei.

Så… Konklusjon?!?

Jeg vil ikke binde meg til et av de 3 alternativene her og nå, men personlig liker jeg nr. 3 ganske godt. Jeg tror i så fall ikke det blir jevnt fordelt, men en overvekt av innlegg som tillater kommentarer, som det alltid har vært. Men det er fint å vite at hvis jeg føler for det, så har jeg muligheten til å slå av kommentarer for enkelte innlegg.

Modereringen er tilbake igjen, dvs. at når du skriver en kommentar må den alltid godkjennes av meg før den publiseres. De to første månedene av året har modereringen vært av, sånn at det har vært fritt frem for kommentatorer. Men jeg innså jo bare det jeg egentlig visste; nemlig at jeg ga fra meg for mye kontroll og det ble for mye tull i kommentarfeltene. Dermed er modereringen tilbake, og vil trolig aldri fjernes igjen. Jeg er også nødt til å bli strengere enn tidligere når det gjelder hva jeg godkjenner og hva jeg sletter. For å få et inntrykk av hva jeg mener med det, ta en titt på innlegget «Hvordan tjene 50 000 kroner ekstra i år» og tenk deg hvilke kommentarer jeg hadde fjernet hvis jeg hadde ca. halvert kommentarene som ligger der.

Min begrunnelse for dette har jeg allerede skrevet om i dette innlegget, hvis du vil vite det. Kort sagt: Hvis det lyser av kommentaren din at du overhodet ikke skjønte poenget med (eller tankegangen bak) artikkelen, eller at kommentaren på andre måter er usaklig, vil den ikke godkjennes. Misforståelser avler misforståelser, og vips, så har alle gått bananas på feilaktig grunnlag. Nei takk.

Konklusjonen er altså: Ja, kommentarfeltet er (midlertidig) tilbake igjen, men med forbehold om kommentarfrie innlegg i blant, samt en smule strengere godkjenningsprosess. Når jeg finner ut hva jeg gjør, vil det komme et nytt innlegg om det.

Legg igjen en kommentar