Konspirasjonsteorier

Du visste vel at det var Bush som selv stod bak 9/11-tragedien? Ikke? Hvor har du vært? Bevisene er jo overveldende. Visste du at dersom en katastrofe skulle inntreffe, vil du og jeg mest sannsynlig etterlates for å dø, mens en kynisk maktelite av politikere og spesielt utvalgte vil søke tilflukt i høyteknologiske undergrunnsbaser? Alle på Stortinget vet dette og holder det skjult for deg hver dag. Bevisene er, nok en gang, overveldende.

Okey, du tror fortsatt jeg er full av pisspreik? Hva hvis jeg sier at finanskrisen var nøye planlagt for å erstatte dollaren med den nye amero-valutaen som vil bli innført i USA, Canada og Mexico senest innen februar neste år? Ved innføring av amero vil alle som har verdier i dollar kun sitte igjen med få cents pr. dollar. Det største ranet i historien er i full gang, og bevisene er nok en gang overveldende.

Eller?

Grunnen til dette innlegget er at jeg tilfeldigvis har kommet over mystisk mange konspirasjonsteorier i det siste. Selv har jeg alltid vært ekstremt skeptisk til sånt. Det jeg ikke forstår er hvordan noen kan gå så grundig til verks for å samle inn såkalte «bevis» for å virke overbevisende, hvis det virkelig ikke er et snev av sannhet i det. Lar folk seg lure? Eller er det virkelig grunn til bekymring?

Jeg tar ikke stilling til om noe av dette er sant eller usant. Jeg syns det er fascinerende lesestoff. De 3 innleggene jeg har linket til her underholdt meg vel noen timer tilsammen, videoer inkludert. Det er kreativt sammensatt og funker som underholdning noen timer på en ellers kjedelig tirsdag ettermiddag. Spesielt på artikkelen om «den kyniske makteliten» lot jeg meg nesten rive med og overbevise i perioder. Jeg mener, når man virkelig dykker inn i disse teoriene, frister det nesten å tro på det, når det fremstilles såpass overbevisende.

Men det er viktig å holde hodet kaldt og stille spørsmål til slike påstander. «Bevisene» holder ikke alltid mål. Jeg får ofte følelsen av at noen som har ekstremt lite å gjøre på, kun har sauset sammen de mest fryktinngytende konspirasjonshistoriene du kan tenke deg, for å se hvor mange som faktisk går fem på. Litt som med kjedebrev og kjedemail/SMS. «Hvis du ikke sender dette videre til 15 000 personer kommer den skumle jenta uten øyne og dreper deg om natten».

Jeg ser at det oppfordres i samtlige av disse artiklene til å sende det videre til så mange som mulig. Jeg innser at jeg medvirker til dette ved å omtale det her i bloggen. De som står bak disse artiklene er åpenbart overbeviste. Jeg er ikke helt «der» enda. Men jeg er egentlig ute etter ditt synspunkt på dette. Hva er din mening om konspirasjonsteorier? Hvofor oppstår de? Hvem står bak? Tror du på det? Hvorfor/hvorfor ikke?

«Samfunnets hjernevask» er en artikkel jeg skrev i mars. Jeg leste den på nytt i dag tidlig, og innså at den hadde noen fellestrekk med typiske konspirasjonsteorier, selv om dette overhodet ikke var intensjonen med den artikkelen. Den er ikke ment å tas helt bokstavelig, spesielt ikke når det kommer til det med hunder (voff!). Men underholdende og bevisstgjørende lesning vil jeg påstå at det er.

Legg igjen en kommentar