Kopier deg til suksess

«Hvordan kan du si at man skal kopiere seg til suksess? Er det ikke en fordel å skille seg ut fra mengden..?»

Jeg skjønner hvis du tenker slik som ovenfor, og det er jo sant. Poenget er at du trenger ikke finne opp hjulet på nytt. Skal du kopiere noen, så herm etter suksessfulle mennesker. Å følge en god oppskrift som har ført til suksess tidligere, vil ofte føre til suksess igjen. Det å bli mer bevisst på hva de beste gjør er noe som vil hjelpe din fremgang.

Finn oppskriften

Tenk på en mesterkokk som lager verdens beste gryterett. Det er også mulig for deg å lage verdens beste gryterett. For å få til dette er du først avhengig av å møte verdens beste gryterettkokk. Du må se han i aksjon, stoppe ham underveis og spørre hva han gjør. Kanskje vet ikke kokken nøyaktig hvor mye vann, kjøtt, løk og fløte han bruker.

Suksessfulle mennesker gjør mye ubevisst uten å tenke over sin egen oppskrift. Da er det din oppgave å finne den. Du er nødt til å vite ingrediensene, rekkefølgen, hvor mye mat og hvor lenge den skal kokes. Studer kokken, og få tak i en helt nøyaktig oppskrift. Når du har lært deg oppskriften, vil du også være i stand til å lage verdens beste gryterett. På samme måte er det med andre ferdigheter. Få tak i oppskriften til en suksessfull person, og du vil bli suksessfull.

NLP og modellering

Denne metoden blir svært mye brukt innenfor NLP. Det var slik John Grinder og Richard Bandler grunnla det som i dag kalles NLP. Det blir kalt modellering, og går ut på å herme, lære og følge strategiene til suksessfulle mennesker. Akkurat som man går ned i detalj for å få til en god matoppskrift, er det mulig å gå ned i detalj for å finne oppskriften til gode prestasjoner. Dette kan være en utrolig snarvei for å oppnå resultater.

Grinder og Bandler lærte seg strategiene til folk på utrolig kort tid. Etter prøving og feiling i jakten etter menneskers strategier ble de utrolig gode til å modellere. De gikk ned i hver minste detalj for å finne mønstre, handlinger og tankemåter. De stilte spørsmål helt til de fikk svar. Fikk de ikke svar, studerte de frem til de fant svaret selv. Resultatet av modellering ble NLP, hvor de har samlet en rekke effektive strategier innenfor psykologi og selvutvikling. Modellering er kanskje den fremste styrken til NLP.

På samme måte som du ikke trenger å forstå hvorfor lyspæren lyser når du trykker på bryteren, trenger du heller ikke å forstå hvorfor handlingen fungerer når du modellerer. Du trenger bare å forstå at det blir lys av lysbryteren. På samme måte er det med modelleringen. Det er viktigere å finne handlingen som fører til resultatet enn å bruke tid på å forstå hvorfor handlingen fungerer.

Å modellere sin egen oppførsel kan også være bra. Har du noen gang gjort noe du er svært fornøyd med? Da kan du se tilbake og finne ut hvilken strategi og fremgangsmåte du brukte for å prestere. Ta deg litt tid til å analysere hvilke tanker, følelser og handlinger du har når du presterer godt. Hva er forskjellen på dine strategier ved dårlige resultater og gode resultater? Det kan gjøre at du presterer hver gang i den situasjonen du vil ha resultater. Finn dine egne lysbrytere!

Alle kan selvfølgelig ikke være Einstein, Maradona eller Beethoven. Likevel, hvis man får tak i hovedprinsippene som utgjør forskjellen, er det veldig mye nyttig vi kan lære av andre mennesker. Alle måter vi lærer på har strukturer som man kan herme etter. Å si at du har dårlig hukommelse er bare tull. Si heller at du ikke har lært deg noen hukommelsesteknikker. I boken ”Memo” er strategiene og tankemåtene til folk med god hukommelse satt i system. Hvem som helst kan lære seg hvordan man bruker hjernen.

I fotball har Coerver Coaching tatt opp de mest brukte ferdighetene til de beste fotballspillerne. Det er satt i system hvor de har et supert treningsprogram for barn. Dette skal være mulig i alle slags ferdigheter. Har du lyst til å bli morsom, se på standup-show, heng med morsomme folk, last ned misjonen på podcast, og modeller humoren til dine forbilder. Finn ut hva det er som utgjør den store forskjellen mellom det som er dårlig og bra. Viser du interesse og studerer suksessfulle mennesker vil du garantert lære av det.

For å få svar må man selvfølgelig ha gode spørsmål. Da avslutter jeg teksten med fem gode spørsmål som skal hjelpe deg til å bli en god hermekråke! ;)

  • Hvilke strategier har de suksessfulle menneskene?
  • Hvordan oppnår de resultater?
  • Hva er forskjellen som utgjør forskjellen?
  • Hva gjør de som er annerledes fra folk som ikke er suksessfulle?
  • Hva ville jeg gjort og tenkt om jeg var denne personen i denne situasjonen?

Legg igjen en kommentar