Kunsten å ta en pause

Veldig ofte når vi gjør noe feil eller mislykkes, er det fordi vi handler uten å tenke (uten at vi innser det). Det er ikke alltid lett å være bevisst på dette, fordi det skjer på autopilot, i underbevisstheten. Vi drives av lyst og plutselige behov.

Vi får lyst til å spise junkfood, og vi gjør det. Vi får lyst til å sjekke mailen fremfor å skrive det neste innlegget på bloggen, så vi åpner innboksen. Vi får lyst til å røyke, drikke, dope oss, bite negler, pille nesen, spille online, gamble, prokrastinere, hoppe over treningen, spise mer pommes frites, kritisere, handle i sjalusi, sinne og å være frekk… og vi handler på disse lystene.

Hva hvis vi lærte å ta en pause hver gang vi fikk en slik lyst? Hva hvis vi stoppet opp, så på denne lysten, ble oppmerksomme på hvordan det føles inni oss, men uten å handle? Lysten ville ikke lenger kontrollere oss. Vi ville vært i stand til å ta mer bevisste valg som kunne gjort oss sunnere og gladere.

Hvis vi kan stoppe opp og ta en pause, skaper vi rom. Rom til å puste, tenke og unngå hjernedøde zombie-handlinger. Pausen er svaret på mange av våre problemer. Noe så lite, men likevel så kraftfullt.

For å utvikle pausen, legg merke til neste gang du føler en slik lyst. Er det lyst til å sjekke noe på nettet? Eller å spise noe du vet du ikke har godt av? Legg merke til lysten og lær så mye du kan om den. Hvis du likevel handler på den etter pausen, er det OK. Bare legg merke til den, ta en pause og vær oppmerksom.

Gjør det igjen for neste lyst, og neste deretter. Du vil bli flink med øvelse, og du vil få plenty av muligheter til å øve. Lystene vil ikke forsvinne, men din evne til å pause vil bli sterkere. Og når du kontrollerer pausen, kontrollerer du alt.

Legg igjen en kommentar