Kvantemekanikk

Vi fortsetter med gjestebloggingen fra vår nye venn Erik, som i dette innlegget har skrevet et vedlegg til sitt forrige innlegg; Mekanisme.

Kvantemekanikk

Jeg kan veldig lite om dette temaet, bare tittelen får meg til å ikke ville vite mer om dette fordi det høres så nerdete ut. Men jeg er nok ganske nerd fra før. Dette innlegget er ment som et vedlegg til innlegget om mekanisme. Grunnen til at jeg skriver om dette, er rett og slett fordi jeg måtte åpne livssynet mitt fra å være rent deterministisk. Dvs. at alle hendelser skjer som et resultat av en eller flere andre hendelser. Så ble jeg fortalt av noen venner av meg om et laboratorium hvor man forsket på elektroner som man sendte opp i fart og gjennom en port og inn i en vegg.

Det som ble oppdaget var at hvis man observerte et elektron i det elektronet passerte porten, så traff elektronene et av to punkter på veggen. Men hvis de ikke observerte elektronet, traff elektronene etter et interferensmønster på veggen, etter en normalfordeling. Dette beviser kanskje at ikke alle faktorer kan måles og bestemmes, og at vi kanskje ikke kan ha noen garanti for å kunne forutsi kausalitet.

Hvorfor har jeg ikke inkludert dette i innlegget om mekanisme? Hendelser med tilfeldige utfall er ikke relativt for et mekanistisk verdenssyn. Det er ikke det samme som viljestyrte hendelser. Men det sier noe om hvorvidt alt, eller noe, er tilfeldig, eller om ingenting er det.

Er alt styrt av kausalitet i et kjempestort kaos, eller eksisterer det tilfeldige hendelser som preger våre liv og universets hendelser?

Noen som vet mer enn meg om dette enn meg? Jeg synes det er ganske interessant, men har ikke hatt tid til å sette meg inn i det. Kanskje jeg kan høre om en venn av meg som kan mer om dette, om han kan skrive litt mer utfyllende, eller komme med relevante artikler om dette interesserer noen.

Andre innlegg i Eriks miniserie på Glabladet:

Legg igjen en kommentar