Må man være rik for å være lykkelig?

En «velstående» Sindre 17. mai 2016

Jeg har tidligere skrevet mye om det å ikke ha en jobb, muligheten av å starte for seg selv, bli rik, og jobbe når du vil. Disse tingene henger ikke nødvendigvis sammen. Det er ingen garanti for at du kan bli rik og lykkelig bare ved å starte ditt eget firma.

Mange har påpekt at selvstendig næringsdrivende ofte jobber mer, og til mer upassende tider enn folk flest. Man har ikke en rekke goder man automatisk kan få gjennom å ha en fast jobb.

Dette er viktige poeng, for noen. Det er slett ikke alle som er laget for å starte for seg selv. De som virkelig blir satt ut og begynner å tvile når de hører dystre spådommer og demotiverende statistikk, burde kanskje tenke seg om to ganger før de hopper ut i det.

Å jobbe som selvstendig næringsdrivende, er som alt annet; det blir hva du gjør det til. Har du ikke en innstilling om å lykkes, vil du selvfølgelig heller ikke lykkes. Har du derimot troen på deg selv og innser ditt sanne potensial, da er det bare å gå strake veien.

Men trenger man i det hele tatt å slutte i jobben, starte for seg selv og prøve å bli rik, for å være lykkelig? Selvfølgelig ikke.

Gjør det du vil

Det viktigste er at du gjør det du vil her i livet. Evig rikdom er ingen garanti for evig lykke. Man kan fint gå i en fast jobb med en fast inntekt, og fortsatt være lykkelig. Mange av mine artikler har hatt et sterkt fokus på nettopp de som går og mistrives i en jobb og ikke vet hva de vil bli eller hvordan de kan gjøre noe med sin situasjon. Målet mitt er å åpne øynene til folk og få dem til å innse at det finnes mange muligheter.

Jeg var en av de som ikke visste hva jeg skulle gjøre med livet. Når vi lever i et samfunn som ser mer på karakterer og utdanning enn personlighet, blir det hele fort litt demotiverende. På slutten av videregående var jeg skolelei, og var ganske innstilt på at jeg aldri ville gå på skole igjen. Dermed gikk jeg noen år i 4 forskjellige jobber, som «hvem som helst» kunne ha fått, og erfarte i stadig større grad at jobbing ikke var noe for meg. Det har ingenting med latskap eller mangel på lyst til å bidra til samfunnet å gjøre. Jeg vil så absolutt si jeg bidrar i større og større grad med mine artikler på Glabladet, ettersom flere og flere besøkende tar turen innom siden. Men det har noe med å finne seg selv litt. Å finne noe som passer for akkurat deg.

Jeg fant for eksempel ut at jeg var flink til å skrive, og ville utnytte den evnen litt mer. Men jeg kunne ikke bare automatisk bli skribent, for igjen, da ville samfunnet ha krevd en CV som vitnet om masse god utdanning. Og jeg er ikke typen som lar seg tvinge til å gjøre ting jeg ikke vil. Dermed kom plutselig tanken på å starte en blogg, og leve av den. Et mål som har fått mange i det norske bloggsamfunn til å sperre opp øynene litt, fordi folk innbiller seg at noe sånt neppe er mulig. Men igjen, det blir hva jeg gjør det til, det også, eller hva?

Vær deg selv

Ikke gjør noe fordi du tror andre forventer det av deg. Vil du være typen som setter et stødig eksempel og tar dine egne valg i livet, eller typen som lar seg diktere av hva andre sier?

Om du befinner deg i en utilfredsstillende livssituasjon, er mitt mål å få deg til å innse at du må begynne å ta de nødvendige stegene som skal til for å gjøre noe med det, og det i dag! Det er ingen unnskyldning god nok til å utsette ditt eget liv. Enten det da er snakk om å få den jobben du vil ha, eller å starte for deg selv. Tjen penger på den måten du selv trives best med.

Om du for eksempel vil bli advokat, men mangler den nødvendige utdannelsen, begynn og søk på skoler. Skaff deg et nettverk med bekjente innenfor det du vil jobbe med. Hvis eksempelvis advokat er det eneste du kan tenke deg som gir mening for deg, ta de nødvendige stegene for at du skal oppnå dette. Om det innebærer at du må ta opp et studielån, så gjør det. Hvis du er seriøs med ønsket ditt, så lar du ikke et studielån stoppe deg.

Fordeler og ulemper med å være rik

Noen har kanskje lest på Glabladet tidligere, og spurt seg selv: – Men hva hvis jeg blir rik? Hva skal jeg da glede meg over? Blir det ikke kjedelig å alltid ha råd til alt?

Å bli rik bør ikke være det ultimate målet med noens liv. Den tankegangen foreslår at livet handler om destinasjoner. For de med den tankegangen vil livet være «over» når de blir rik. Se på livet som en evigvarende reise innenfor å vokse og utvikle deg som person, lære noe nytt og oppleve nye ting. Se på det å bli rik som en stor fordel når det gjelder å fortsette denne reisen. Rikdom vil åpenbart gjøre livet ditt lettere, og ta kverken på en rekke bekymringer.

Men glem aldri hvor du kom fra. Selv om jeg skulle bli styrtrik, kommer jeg aldri til å slutte å sette pris på de små tingene i livet. Og jeg kommer alltid til å huske hvordan det var å ha en trang økonomi. Jeg kommer ikke fra en rik familie. Jeg har ingen genetiske forutsetninger for å bli rik. Min far er mekaniker på en fabrikk, mens min mor lager sølvbestikk. Ingen i min familie er rike.

Men sier det noe om meg? Overhodet ingenting. Jeg tror ikke rikdom er genetisk betinget, men snarere tvert imot et bevisst valg man enten tar eller ikke tar. Folk flest forbinder det å bli rik med å ha utrolig flaks og vinne masse penger i Lotto. Men hvis folk bare hadde sluttet å levere inn lottokuponger hver uke, ville en gjennomsnittlig familie hatt flere tusen ekstra kroner i året og rutte med. Sjansen for å bli lottomillionær er så lav at det ikke er verdt bryet engang.

Derfor; bestem deg heller for å bli rik. Men la det ikke være ditt ultimate livsmål. Livet er ikke over når du blir rik, det blir bare lettere å fortsette.

Trivsel er den viktigste faktoren

Lever du ikke et liv du trives med, kaster du bort verdifull tid hvert sekund. Du vet aldri når livet kan ende. Du bør sprette opp hver morgen, føle deg takknemlig, og omfavne den nye dagen med din livsglede og motivasjon til å gjøre noe meningsfullt.

Science fiction?

I så fall bør du spørre deg selv hva som skal til for at du skal få et bedre liv. Å skylde på at man ikke har penger er den eldste unnskyldningen i boken. Finn en måte å begynne likevel.

Jeg hørte nylig om en som gikk fra å leve under bybroen til å servere Bill Clinton da han var på Norgesbesøk. Han tok et valg. En dag bestemte han seg for å gå rundt på hoteller og spørre etter jobb. Og jobb fikk han! Riktignok på det lavest tenkelige nivået, som ryddehjelp. Derfra jobbet han seg videre oppover til å bli servitør, og i dag tjener han enorme summer, er kvitt all gjeld, bor i et flott hus og kjører en fet bil. Det var en lang vei å gå, men han gikk den. Ikke kom og fortell meg at ikke du også kan.

Forrige måned tjente jeg beskjedne 1000 kroner på å drive denne siden. Det er langt unna en fet månedslønn. Det er faktisk langt unna en normal månedslønn. Men jeg vil heller jobbe en måned for luselønn, ved å gjøre noe jeg liker, enn å jobbe i årevis med grei betaling, ved å gjøre noe jeg hater.

Innse at du selv er skaperen av ditt eget liv. Slutt å skylde på faktorer som er utenfor din kontroll. Unnskyldninger er nettopp det; unnskyldninger. Kom deg på banen og lev det livet du egentlig var ment til å leve. Sett et eksempel for andre, og gjør det som føles riktig for deg, enten du blir rik av det eller ei.

Legg igjen en kommentar