Mac’en min døde

Etter å ha hatt Mac’en min i 2 år og 3,5 måneder, døde den plutselig i helgen. Det hele begynte med at jeg skulle leie en gratis film på nettet. Nettsiden reklamerte for at de 3 første filmene var gratis. Jeg tenkte det virket som et godt tilbud, og registrerte konto for å leie film. Men før jeg kunne se filmen fikk jeg beskjed om at jeg måtte laste ned og installere siste versjon av Silverlight. Jeg gjorde dette, og begynte å se filmen… Etter 4-5 minutter ble bildet fryst, mens lyden fortsatte som før. Den voldsomme susingen Mac’en lager når man skal se video, begynte å avta. Jeg prøvde å komme meg ut av filmen, som jeg kjørte i fullscreen-modus… Men det gikk ikke. Dermed slo jeg av maskinen manuelt ved å trykke på on/off-knappen. Når jeg da skulle slå den på igjen, kom startlyden og en hvite skjermen, som den pleier… Men ikke noe mer. Maskinen vil ikke starte.

Jeg synes jo det er utrolig irriterende (d’uh)… Men samtidig må jeg innrømme at jeg ikke føler meg så motivert for å levere den til reparasjon heller. For når sant skal sies: Til tross for alle fordelene med Mac vs. PC, har jeg aldri helt klart å venne meg til Mac’en. Jeg føler meg ikke «hjemme» eller spesielt komfortabel med å bruke Mac. Windows er så sinnssykt mye mer brukervennlig. Jeg snakker om hvordan alt er strukturert, ikke nødvendigvis hvor raskt og knirkefritt ting går.

Jeg vet ikke hva som er galt med Mac’en. Jeg skulle i hvert fall ønske jeg aldri hadde benyttet meg av det tilbudet, men som alle andre, har jeg ingen klokke til å skru tilbake tiden. Jeg syns det kan høres ut som at harddisken på Mac’en sliter litt. Den lager ingen voldsomme lyder, men det er akkurat som at den prøver på noe, bare for å gi opp. Det er som om den har hengt seg opp.

Jeg har prøvd noen av forslagene til å løse dette manuelt, men ingenting har funket til nå. Jeg regner med at den eneste måten å fikse dette på, er å levere den inn. Noen som har noe anslag på hva dette vil koste?

Den nye realiteten

Dette har medført at jeg nå er tilbake til Windows XP på den urgamle skraphaugen av en stasjonær maskin jeg har hatt siden 2002 (med oppgraderinger i 2005 og 2006, men ingenting etter den tid). Men jeg skal tydeligvis ikke undervurdere denne maskinen. Ja, selv om den noen ganger høres ut som en flymotor når jeg starter den, har den overlevd utrolig mye lenger enn jeg hadde forventet. I 2005 snakket jeg med en «dataekspert» som hevdet at «hvis jeg virkelig hadde hatt harddiskene mine siden 2002, var det definitivt på tide å bytte de ut, fordi harddisker har begrenset levetid.» Vel, det er 2011, og den eldste harddisken som er tilkoblet maskinen er fremdeles fra 2002 og fungerer strålende.

Når det er sagt er jeg alltid veldig lettet hver gang jeg starter maskinen og den faktisk virker. Jeg har følt i flere år at den synger på siste verset… Men det må i så fall være det lengste verset i historien.

En periode fremover vil jeg derfor trolig være nødt til å kun bruke min gamle stasjonære PC når jeg blogger. Dette er hvordan jeg gjorde det i Glabladets første år; 2008… Og når jeg tenker på det: Kanskje dette ikke er så dumt?

Det å starte opp denne maskinen føles som «mer tiltak». Tiden jeg tilbringer foran dataen når jeg er på den stasjonære, er mer «hellig» enn tiden jeg kontinuerlig kunne tilbringe på Mac i tide og utide, og som stort sett bare ble kastet bort på meningsløse, ikke-inntektsbringende aktiviteter. Kanskje dette vil kunne gjøre det lettere for meg å bidra med de skikkelig gode artiklene, fordi jeg vil blogge først når jeg føler for det. Det samme gjelder en annen hobby jeg har, som er musikkmekking. Kanskje jeg i det hele tatt vil klare å mekke en sang igjen. :)

På mange måter så har den «veldig beleilige» Mac’en muligens funket som et hinder for meg, uten at jeg har vært klar over det før noe drastisk som dette skjedde. Internett ble altfor tilgjengelig. Ja, det er flott å kunne klikke på en knapp og være på nett etter 3 sekunder, men det blir kanskje litt mye av det gode? Jeg vil understreke at dette har med selvdisiplin å gjøre, og jeg mener ikke at det er Mac’en sin feil at ting har sklidd ut iblant. Men når det en gang er sånn at selvdisiplin er svært vanskelig å innføre mer av enn man har, så er det kanskje greit å strukturere livet på en måte som tilrettelegger ting i forhold til hvordan det er…

Hvordan vil dette påvirke Glabladet?

Vel, jeg er ikke synsk, men jeg kan fastslå at alle planene om å drive flittige (daglige) oppdateringer fremover, skrinlegges for denne gang. Inntil jeg enten fikser Mac’en eller kjøper ny laptop med Windows 7, vil jeg faktisk benytte denne anledningen til å virkelig koble av, bokstavelig talt, all den tid jeg ikke har noe viktig på nett å gjøre. Jeg vil kun starte denne maskinen for blogging når jeg er inspirert til å si noe.

Inntil videre har jeg uansett mistet en god del forhåndsskrevet innhold som skulle vært en del av «Glabladet 3.0«, som jeg ikke hadde rukket å lime inn i kladder i WP enda. Disse ligger for øyeblikket utilgjengelig på Mac’en min. Scooter-innleggene, som jeg hadde forhåndsskrevet de neste 5 av, utsettes på ubestemt tid. Alt etter hva jeg føler blir riktig fremover kan det også hende at denne serien aldri fullføres. Jeg beklager til alle de 3 som bryr seg.

Jeg tar ikke dette så tungt. Litt kjipt om jeg skulle miste det jeg hadde på Mac-harddisken min, men jeg har heldigvis alt det viktigste her på den stasjonære. Inntil videre tror jeg dette kan være bra for Glabladet. Jeg tror jeg vil legge meg tilbake på 2008-linjen av å «kun bidra når jeg har noe inspirert og fornuftig, nyttig og hjelpsomt å si»…

Jeg beklager. Jeg klandrer ingen for at det er vanskelig å «slå seg til ro» med Glabladet på noen som helst måte. Jeg eksperimenterer mye og nå har det skjedd noe uforutsett som tok knekken på min siste «nye retning». Derfor er det store sjanser for at det nå blir «back to basics» en periode.

Jeg har 3 spørsmål jeg håper dere kan hjelpe meg med:

  • Hva kan ha skjedd med Mac’en og hva kan det koste å fikse det?
  • Er det er mulig å redde innholdet på Mac-harddisken i nåværende tilstand?
  • Noen som har noen meninger om Mac vs. Windows 7? :twisted:

Legg igjen en kommentar