«Magisk» WordPress-kode skaper uante muligheter

Skulle du ønske du kunne vist dine WordPress-innlegg på flere måter enn bare én? Det kunne f.eks. vært hvis du ønsket å vise forskjellige typer annonser til forskjellige innlegg. Eller forskjellige sidemenyer, plugins eller hva som helst. Du kunne vist individuelle innlegg uavhengig av ting som kategori det ligger i eller hvilken skribent som har skrevet det. Du kunne rett og slett vist hvert eneste innlegg på forskjellige måter, hvis du ønsket det.

Hvordan er det mulig? Jo, det er mulig ved en spesiell kode laget av en norsk WordPress-tryllekunstner ved navn Kristin Wangen. Hvis du har dårlig tid kan du hoppe over alt innledningsmaset og gå rett ned til «The Guide«.

Men først:

Litt unødvendig forhistorievrøvl for å sette «stemningen»

Som du kanskje vet består Glabladet ikke lenger bare av meg selv. Jeg har gått til anskaffelse… eeh, eller «ansettelse»(?) av 3 nye skribenter, med mulighet for flere i fremtiden. Alle som husker «Idol»-konkurransen kalt «Glade Talenter» fra i sommer, vet dette.

En av fordelene med å bli fast skribent på Glabladet er at du får direkte tilgang til Glabladets Adsense-»gullgruve» som genererer langt over utbetalingsgrensen på $100 hver måned. Dette gjøres ved at skribentenes egne Adsensekoder limes inn i deres egne saker. I teorien skulle det da være mulig for dem å tjene like mye ved å gjøre «like mye» (nesten ingenting) som meg, nemlig skrive 15-18 innlegg i måneden og markedsføre dem litt rundt omkring.

So far so good… Menneh… Det var dette med denne hersens teknologien da. For, hvordan oppnår man egentlig dette? Vel, etter mye leting etter plugins som kunne fikse dette, ga jeg opp og begynte å bli bekymret… Jeg hadde allerede lovet dette i premie til vinnerne, men sto plutselig maktesløs uten peiling på hvordan det kunne gjøres. I fortvilelse og desperasjon henvendte jeg meg til den ultimate bloggegud, skaperen av Glabladet-themet og en av Norges mest kjente bloggere; Peter André Jensen.

Peter André, oh yeah!

Og skulle du sett på maken’a gitt? På bloggen hans, Bloggdesigns.no, hadde han akkurat skrevet om en løsning på mitt problem i dette innlegget. Woo-fu**ing-hoo, leve Allah og Law of Attraction in action! Jeg var reddet av bloggeguden, som innfridde nok en gang!

Det eeeeeneste bittelille problemet med den løsningen… var at den ikke funket! D’oh! (Sorry Peter André :) ). Vel, den funker hvis du bare vil ha to forskjellige visninger av et innlegg. Men i mitt tilfelle skulle jeg i utgangspunktet ha fire forskjellige visninger, med stor sannsynlighet for mer i fremtiden. Dette lot seg dog ikke gjøre, selv etter at flere WordPress-eksperter hadde sett på koden og prøvd forskjellige varianter.

Jeg vil presisere at dersom Peter Andrés løsning hadde funket (for flere visninger enn 2) hadde den løsningen vært den enkleste, i mitt tilfelle. Da hadde ting nemlig skjedd automatisk. Derfor: Ønsker du kun å variere med to visninger kan du prøve deg på den løsningen. Vil du ha flere visninger velger du metoden jeg skal omtale nå, og sparer deg selv for masse unødvendig hodebry (det tok meg over en måned å finne ut av ting!).

Bloggegudinne Kristin Wangen enters the building!

Det vil si… Jeg entret vel strengt tatt hennes bygning. :)

I forbindelse med utviklingen av hennes nye theme, Precious, hadde hun holdt på med en spesiell kode som skulle gjøre akkurat dette mulig på en enkel måte. Jeg fikk nesten Andeby/Petter Smart-assosiasjoner av det hele. Noen planeter og stjerner hadde tydeligvis stilt seg på linje for meg oppi der. Men spørsmålet var: Ville det funke…?

Og nå sitter jeg med svaret: Yes, det funker! :D Takk, Kristin!!! Her er hvordan:

The Guide

Steg 1:

Først må du inn på theme-mappen din og sjekke om det ligger en fil der som heter functions.php. Jeg hadde ikke denne filen så jeg måtte lage den selv. (Bare ta utgangspunkt i en av de andre php-filene innpå der). Når du har laget den, åpner du den og limer inn den geniale, magiske koden som du kan laste ned her:

Selve koden ligger nederst i denne filen.

Bytt ut «themename» i koden med navnet på ditt eget theme hvis du vil. Ser mer fancy ut… For deg selv… :P

Merk: For at koden skal funke må du legge til før koden og ?> etter koden.

Gjort alt dette? Flott. Her er de neste stegene:

Steg 2:

  1. Gå inn på theme-mappen din og åpne single.php
  2. Rediger filen slik du vil ha den
  3. Lagre den som single-whatever.php

Nå har du altså laget en ny versjon av din single.php-fil og kalt den «single-whatever.php» (du bytter selvfølgelig ut «whatever» med whatever du vil). Du kan gjøre dette femhundretusen ganger, til du har dekket ditt variasjonsbehov. I mitt tilfelle har jeg kun laget single-camillasingle-melissa og single-ole, da dette er navnene på skribentene jeg har «ansatt». Den eneste forskjellen jeg har gjort i single-filene er å bytte ut Adsensekodene med deres egne, så det er ingen synlige forandringer.

Hvis dine nye single.php-filer nå ligger i ditt themes mappe på serveren, er du klar for neste steg:

Steg 3:

For å velge hvilke innlegg som skal tilknyttes hvilke single.php-fil må du gjøre følgende når du skriver/redigerer et innlegg:

  1. Single Template i Tilpassede feltGå ned til Cusom Fields i ditt Edit Post-vindu. Dette heter Tilpassede felt hvis du bruker WordPress på norsk
  2. I feltet hvor det står «navn» skal du skrive single_template
  3. I Verdi-feltet skal du skrive det navnet du ga single-filen du vil bruke. I dette eksempelet er verdien whatever, som i «single-whatever.php»
  4. Trykk «Add Cusom Field»

Gratulerer. Nå har du gjort det som må gjøres for at akkurat dette innlegget skal vises på den måten du redigerte det til i single-whatever.php. Du kan utvide dette i det uendelige ved å f.eks. lage single-whenever, single-wherever osv!

Noen siste tips og notater

Etter at du har brukt Tilpasset felt-navnet «single_template» for første gang vil du kunne velge dette fra dropdown-menyen i Tilpassede felt, så du slipper å huske det flere ganger. For å huske verdien bør du gi single-templaten et beskrivende navn.

Eksempel: Hvis du har en bloggkategori om hagestell kan du kalle filen for «single-hagestell.php». Da trenger du bare å skrive inn hagestell som verdi.

Eller: Hvis du har en bloggskribent ved navn Frithjof Georg Leifur Akselsson kan du bare kalle filen for «single-frithjofgeorgleifurakselsson.php», og frithjofgeorgleifurakselsson blir verdien. :)

Til slutt vil jeg takke Kristin nok en gang for denne flotte løsningen som kom som bestilt for meg. Syns også det er på sin plass å takke absolutt alle WordPress-utviklere og «tryllekunstnere» der ute, som er i stand til å skape så mange muligheter ut av dette fantastiske, gratis verktøyet, og gjør det bedre og bedre. Det være seg theme-skapere, plugins-skapere og alle andre luringer. Jeg bøyer meg i støvet! Takk!!!

Legg igjen en kommentar