Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Camilla fra Glade Talenter.
Ja, det er en myte. Multitasking er et fenomen som ikke egentlig eksisterer.
Overrasket eller uenig? Klart du kan tygge tyggis mens du hopper tau, du kan også synge showlåter mens du stryker skjorter. Kanskje kan du til og rekke å lese litt i avisen innimellom debattprogrammets mest interessante innlegg, men når det gjelder oppgaver som krever større mental kapasitet og mer langvarig konsentrasjon, ja da blir saken en annen.
Det folk forbinder med multitasking er det å kunne dele sin oppmerksomhet og arbeidskapasitet mellom flere oppgaver på en og samme tid. Snarere enn å gjøre flere ting samtidig bytter vi mellom oppgaver, noe som gir mindre effektiv bruk av tiden enn dersom vi gjorde først det ene, så det andre. Problemet er at de fleste av oss mangler selvinnsikt når det gjelder dette. Vi tror det er naboen som ikke kan, men at vi selv fikser det fint.
Selv er jeg et godt eksempel, min konsentrasjon er ofte lik en sprettball. Tidligere innbilte jeg meg at det gjorde meg til en utmerket multitasker. Jeg holder som oftest på med flere ting ad gangen, har minst syv ulike nettsider åpne, sjekker blogger, nettaviser og oppdaterer diverse statuser. Dette samtidig som jeg skriver på tre ulike saker og hører gjennom ny musikk for å sile ut hva som fortjener plass på den nye spillelisten min. Litt bedre er jeg uten pc, men har et stort forbedringspotensiale også der. Samme hvor mange ganger jeg forsøker får jeg ikke til å støvsuge samtidig som jeg lager mat, ei heller får jeg lest en bok samtidig som jeg følger med på et tv-program. I senere tid har jeg innsett at sprettballtendensene ikke gjør meg mer effektiv, snarere tvert om.
Taper man på å “multitaske”?
Det er neurologisk bevist at du, et menneske utstyrt med en stk hjerne, er best skapt til å konsentrere deg om, og til å fokusere på èn oppgave om gangen. Det vi i virkeligheten holder på med når vi tror vi gjør flere ting samtidig, er at vi hurtig svitsjer mellom ulike oppgaver. Det fører i lengden til stress, redusert produktivitet og store fokusproblemer. Samme hvor raskt vi mener vi svitsjer og omstiller oss, koster det likevel masse tid, og for mange også penger.
Undersøkelser har nemlig vist at for hver oppgave ekstra vi stabler i høyden bruker vi sammenlagt 20% mer tid. Og i følge tall Aftenposten har funnet frem til bruker arbeidstagere i snitt 25 minutter på å returnere til den opprinnelige arbeidsoppgaven etter å ha blitt avbrutt at telefon eller e-post. I løpet av en arbeidsdag forekommer mange avbrytelser som dette, ergo masser av tid blir sløst bort. Oppmerksomhetssvikten vi opplever minner om ADHD, og den rammer dessverre stadig flere av oss. Enda mer alarmerende er det kanskje at arbeidstagere som opplever avbrudd pga telefon eller e-post, får en midlertidig IQ-svekkelse som er dobbelt så høy som hos en som røyker marihuana! Ikke akkurat den effekten vi ønsker oss når vi forsøker å få ting unnagjort.
Faktum er at jo mer vi sjonglerer, jo mer rot kan det bli. Før du vet ordet av det mangler du oversikten, du har alt for mange jern i luften og begge ballene i ilden.
Finnes det noen enkle grep?
Jeg har søkt litt rundt og har kommet opp med noen gode, men enkle retningslinjer som kan være til hjelp dersom du er en såkalt multitasker som kunne trenge mer effektive arbeidsvaner:
1. Ta kontroll over teknologien:
Skru av lyd og vibrasjon på mobilen og legg den vekk. Dersom noen trenger å ha tak i deg, kan du ringe tilbake når er ferdig med det du skal – noe som skjer tidligere når du arbeider fri for dens forstyrrelser. Det samme gjelder de som vil ha tak i deg over nettet, så skru derfor av varsleren som gir signal om ny e-post, logg deg av Facebook, Twitter, MSN og Skype. Nei, du trenger faktisk ikke være tilgjengelig hele tiden, tro det eller ei, du vil nok ikke motta beskjeder som ikke kan vente noen timer.
2. Planlegg og belønn deg selv
Sett av tider i løpet av arbeidsdagen der du leser og svarer på e-post. Om du vil kan du jo informere folk om disse tidene slik at de vet når de kan forvente seg et svar. Om du er av de som jevnlig sjekker nettaviser og ulike sosiale media, sett av spesifikk tid til dette også. Det kan gjerne være en belønning for å ha fullført en oppgave eller for å ha jobbet konsentrert og uforstyrret i x antall timer. Det viktigste at det ikke forekommer mens du holder på med noe arbeidsrelatert, se heller på det som en gulrot.
3. Fokuser på personen
Når du holder på med flere ting mens du arbeider på pc-en taper du “bare” effektivitet. Når du multitasker med mennesker kan du risikere å sabotere gode forhold både jobbmessig og privat. Legg vekk mobilen når kollegaen din snakker til deg, skru av tv-en hvis kjæresten ønsker en prat, legg ned e-postprogrammet når du mottar en telefon. Vær tilstede og lytt til den andre personen. Det bør egentlig ikke trenges og nevnes, det er enkel folkeskikk. Likevel har vi alle kjent på irritasjonene når den vi snakker med i telefonen virker fraværende samtidig som vi hører tastaturknatring i bakgrunn. Du kjenner deg kanskje også igjen i rollen som den som knatrer?