Når du får kokende vann på hånden…

Hvis du bor et sted mellom Bergens 7 fjell og hørte et infernalskt brøl forleden, var det bare underskrevne som helte kokende vann på hånden. Jeg vet hva du tenker (foruten «dust»): Hva hadde JEG på kjøkkenet å gjøre? Det er jo allmennkunnskap at Sindre and kitchen don’t mix.

Anyroad, dette skjedde selvsagt på grunn av en annen håpløs tabbe jeg gjorde: Jeg prøvde å multitaske! *Facepalm!*

Noen ganger er det som om underskrevne aldri lærer, eller hva?

Lang historie kort: Det kokende vannet skvulpet ut av pannen* og landet på hånden min (og det var da bergensere trolig ble vitne til det fryktinngytende hylet jeg nevnte innledningsvis.)

(*= Jeg er fra Bergen og synes «kasseroller» høres helt latterlig ut, og det er derfor normalt for meg å si «panne» om det dere som naturligvis har korrekt kaller «kasseroller». Jeg er ikke alene om forvirringen.)

Jeg stormet ut på badet og holdt hånden under iskaldt vann. Men etter å ha stått der i 10-15 minutter, begynte det uunngåelige spørsmålet å melde seg: «Hvor lenge er det egentlig meningen man skal stå sånn?»

Jeg var ikke akkurat i en posisjon til å gå og sjekke på nettet, for jeg tenkte det var viktig å ikke avbryte nedkjølingen, sånn at ikke eventuelle arr, blemmer og smerte skulle blusse opp igjen. Det endte med at jeg holdt hånden under vann i 30 minutter.

Jepp, jeg pådro meg faktisk nesten frostskader istedet. Det var ikke veldig behagelig, for å si det mildt, men på en merkelig måte ble jeg vant til det. Jeg affirmerte til meg selv: «Det blir verdt det, det blir verdt det!»

Og verdt det, ble det. Jeg kom relativt helskinnet fra det hele uten et eneste arr eller blemme. Dette skjedde for to dager siden, og jeg har ikke engang hatt vondt i hånden etter det skjedde, med unntak av noen timer etter at kroppstemperaturen begynte å komme tilbake til hånden igjen. Men jeg smurte meg inn med noe som het Burn Aid, som fås kjøpt på apoteket, som er ment til å lindre slike ting, og det fungerte. (Alle burde ha noe sånt i hus!)

Når jeg senere hadde anledning til å google litt igjen, fikk jeg riktignok vite at jeg ikke gjorde det «helt» etter boken. Her er et utdrag fra det som står på Brannvernforeningen sine sider:

Ved brannskade må den forbrente personen først bringes i sikkerhet, og huden må kjøles raskt ned. Det er viktigere enn å bruke tid på å ringe til lege. Hold den forbrente kroppsdelen under rennende kaldt vann i 5 minutter, deretter i 20-30 minutter i lunkent vann (15-20 grader). Unngå at vannet blir for kaldt – det kan gi frostskader. Rask nedkjøling av huden hindrer brannskaden i å trenge dypere ned i kroppsvevet og virker smertestillende.

NB! Er skaden alvorlig, eller er du i tvil om hva du skal gjøre, ring medisinsk nødtelefon: 113

So there you have it. Det er jo greit å vite litt grunnleggende førstehjelp. Og siden dette nå nylig skjedde med meg, og jeg ikke hadde peiling, tenkte jeg det kunne være en idé å gjøre Glabladets lesere føre var også. Selv om dette trolig var allmennkunnskap for alle andre enn meg… :roll:

Legg igjen en kommentar