Nød lærer naken kvinne å spinne

Dette er et gjesteinnlegg av Ingar O. Han har en lang karriere bak seg innen grafisk, reklame, markedsføring, salg og kursvirksomhet. Han har også skrevet en lang rekke vitsebøker i tillegg til en bok innen motivasjon og selvutvikling.

I mange år har jeg jobbet som kursleder for mennesker på jakt etter arbeid, penger og sosial status. Både rene jobbsøkerkurs, attføringskurs eller kvalifiseringskurs for sosialklienter. Alle har en ting felles: De mangler penger. Her vil jeg belyse et par muligheter og muligens hjelpe noen på vei til et bedre liv.

Nød lærer naken kvinne å spinne, er et gammelt uttrykk som er like aktuelt i dag som for 50 eller 100 år siden. Er man sulten nok, finner man alltid en mulighet for å overleve. Det illustrerer at alle – hvis de vil – kan tjene sine egne penger uten å være avhengig av andre. Svært ofte møter jeg kursdeltagere som er fortvilet, irriterte, forbannet, eller rett å slett tiltaksløse. De klarer ikke å skaffe seg arbeid og forventer at samfunnet skal ordne opp i deres problemer.

Det de møter er som regel at de må løse sine problemer selv, eller i beste fall få hjelp av kommunen med gjeldssanering. I alle fall vil dette ta lang tid, med nedbetalinger så store at de sitter igjen med eksistensminimum. Dette er også grunnen til at man blir tiltaksløs og føler at det ikke er noe lys i tunellen. Er det et lys, er det ofte et motgående tog.

Men, vil mange spørre, finnes det en løsning på mine problemer? Hva kan jeg gjøre og hvordan?

Ja, det er løsninger, det er alltid det. Men hvilke løsninger som finnes, er like forskjellige og mange som de som spør. Det første man må gjøre er og spørre seg selv; Hva kan jeg? Hva er jeg flink til? Og – ikke minst – hva er jeg villig til å gjøre?

Det eneste vi vet sikkert er at pengene kommer ikke av seg selv. Selvfølgelig kan jeg hjelpe folk med å skrive en god CV og søknad, men det har de vel allerede gjort. Poenget er å finne på noe på egen hånd. Egen bedrift er for mange en løsning. Ikke forretning med innkjøp av varer, dyre lokaler og flere års usikkerhet og 20 timer i døgnet, men kanskje et enkeltmannsforetak som kan utføre tjenester for andre. Ved å registrere et gratis enkelmannsforetak i Brønnøysundregisteret slipper man også kreditorer som kan komme med sugerøret i kontoen din, med mindre du kun har en eller to faste kunder.

På et av mine siste kurs hjalp jeg tre fortvilede gutter i gang med å starte med snørydding. Rydding av tak krever bare innsatsvilje, litt muskler, et tau, sikkerhetssele og måkeredskap. Deretter å fortelle så mange som mulig om hva de driver med. Dette ble løst med en PC og kopimaskin – og litt trim. 150 flygeblad i postkasser og kjøpesentre resulterte i mange oppdrag, og de tjener i dag et par tusen kroner hver seg om dagen. Ideen har utviklet seg og de er i ferd med å planlegge en sommer med plen-, hekk- og hagevedlikehold, husmaling og enkelt vedlikehold for private og bedrifter.

En annen måte å tjene penger på for de av oss som ikke har den nødvendige fysikken, er data. I dag er det utrolig mye penger som genereres gjennom nettet i et uttall av forretningskonsepter. Nettsalg av produkter eller tjenster, affilliate, hjemmesideproduksjon eller datahjelp for å nevne noe. Går man på nett og leter, finner man hundrevis av løsninger. Noen gode og andre ikke fullt så gode. Let, undersøk, spør og prøv er noen stikkord.

Poenget er at man ikke blir sittende å vente på at noen kommer og gir deg penger. Det skjer ikke, hvis du ikke skulle vinne i lotto. Venter du på det, kan du risikere å vente i mange, mange genarasjoner.

***

Vil du se artikkelen din på Glabladet? Send den inn her.

Legg igjen en kommentar