Ovenfra og ned-holdning

Ovenfra og ned-holdning er noe de fleste føler de har blitt utsatt for i løpet av livet. Spesielt oss som en eller annen gang har fått dagpenger og har måttet forholde seg til NAV. I tillegg kan jeg huske at en mengde av lærerne på barneskolen ikke var noe bedre. Men det er jo klart, man kan ikke klandre folk som ikke har det bra med seg selv og yrket sitt, for at de plutselig blir til Hitler med en gang døren lukkes. Jeg hadde sikkert ikke vært noe bedre. :)

Heldigvis har jeg en evne som heter selvinnsikt, og kunne bevisst steppe tilbake før det var for sent. Jeg skjønte at jeg ikke ville jobbe på Kiwi mer, og startet opp for meg selv. Og vips, så var alle bekymringer borte. Det er deilig å slippe å grue seg til jobb. :)

Men hva mener folk når de kritiserer andre for å ha en «ovenfra og ned-holdning»? Etter mitt syn kan ovenfra og ned-holdningen deles opp i 2 grupper:

  1. Vi har gruppen av arrogante drittsekker (se over). Disse drittsekkene tror de er midtpunktet på vår jord, og den eneste evnen de har til å forsvare seg selv, er å rakke ned på andre. Disse ser ikke sine egne feil om de ble trøkt opp bakfra på dem. Altså: Arrogante drittsekker.
  2. Så har vi de som ikke egentlig mener noe vondt med det de sier eller måten de er på. Disse har skjønt noe, og prøver så godt de kan å hjelpe andre med sin kunnskap. Problemet er bare at folk som ikke har skjønt like mye enda, føler seg truet av disse menneskene. Kanskje er ikke folk klar for å høre det de har å si enda. Kanskje de fungerer som en konstant påminnelse om at folk har tatt til takke med mindre enn de er verdt.

Så, vi har gruppe 1, som helt og holdent har en ovenfra og ned-holdning, og vi har gruppe 2, som overhodet ikke har en sånn holdning, men som alltid vil bli beskyldt for det uansett. Det sørger Janteloven for.

En bedre holdning

Jeg har tidligere skrevet om min egen variant av dette, såkalt «Ovenfra og bort-holdning» som jeg liker mye bedre. Den beskriver hvordan vi som har litt omløp i hodet, kommuniserer med hverandre «ovenfra og bort». Hvis du, eksempelvis, har vært innom denne siden og lest litt artikler som du overhodet ikke er enig i, og syns jeg snakker om helt absurde ting, så kan det hende du har tenkt at jeg har en ovenfra og ned-holdning. På den andre siden finnes det mange som kjenner seg veldig igjen i det jeg skriver, og disse syns kanskje jeg har mange viktige poeng. Ovenfra og bort. Ser du forskjellen?

Arrogante drittsekker vil alltid finnes. Det nytter ikke å prøve å bekjempe dette. Det vil bare gjøre ting verre. I stedet, prøv å erkjenn at mennesker er forskjellig, og begynn å ignorere de du ikke har noe tilfelles med. Jo mer oppmerksomhet du gir dine «fiender», enten direkte, eller i hodet, jo mer av dem vil du se i ditt liv. Prøv heller å være takknemlig for at ikke alle er sånn som deg; det hadde blitt en usannsynlig kjedelig verden, syns du ikke? Lær deg å trykk på av-knappen når du møter sånne mennesker. Lær deg å ikke bry deg, rett og slett. Bruk hjernecellene dine på noe du interesserer deg for, fremfor å kaste bort for mye tid på ting du ikke får gjort noe med, og som bare vil gjøre situasjonen verre.

Så neste gang du går og tigger penger hos NAV, bare smil og vær glad. :D Hvis det irriterer saksbehandleren, så er ikke det ditt problem.

You have the right to remain smiling. slaskesmiley.jpg

Legg igjen en kommentar