Polyfasisk søvn (med Uberman Sleep Schedule)

De aller fleste mennesker sover om nettene. Da sover man som regel mange timer i strekk, og så er man våken resten av dagen. Denne rutinen gjentas om og om igjen, hele livet. Jeg husker imidlertid en interessant diskusjon jeg hadde med noen klassekamerater på vgs. Det ble bl.a. påstått at katter sover «riktig», med sine «sove-til-enhver-tid-og-jakte-på-mus-om-natten»-rytmer. Foruten den delen om å jakte på mus om natten… *host* – kan det virkelig tenkes at denne måten å sove på kan fungere godt for mennesker også?

Polyfasisk søvn går ut på at man fordeler mindre soveperioder over hele døgnet, i stedet for å få all søvnen i en eneste lang økt. En populær metode er Uberman sleep schedule, som tilsier at man sover 20-30 minutter 6 ganger i døgnet, hver 4. time rundt klokken. Selvsagt kommer min inspirasjon hovedsaklig fra bloggeren Steve Pavlina, som forsøkte seg på dette eksperimentet i 2005, og holdt det gående i over 5 måneder. I følge ham selv var dette den mest produktive tiden han noensinne har hatt, og den eneste grunnen til at han omsider ga opp, var av sosiale årsaker.

Hvorfor vil noen gjøre noe sånt? Kun 2-3 timer søvn hvert døgn er ganske langt fra de ‘visstnok‘ anbefalte 8. Jeg vil prøve dette av flere årsaker. Først og fremst er det av nysgjerrighet. Hvordan vil det gå? Hvordan vil det påvirke min produktivitet? Dette er også en fin og litt uvanlig øvelse i selvdisiplin. For å holde en stabil og jevn rytme er man nødt til å legge seg ganske presist (ikke med en differanse på mer enn 10 minutter), samt klare å stå opp etter kun 20-30 minutter!

Under et sånt søvnskjema kan sovetidene være f.eks: 02, 06, 10, 14, 18, 22, og kun 20-30 minutter hver gang, med ca. 3,5 timer våkentid før man må legge seg igjen. På en måte vil det kanskje virke som man sover mer, mens faktum er at man sover langt mindre. Det er dog mulig å se bort fra faste sovetider, og strekke våkenperiodene litt lenger, for så å legge seg først når man føler at man er trøtt. Jeg tror uansett at det kan være lurt å prøve faste tider de første dagene, for å få satt kroppen litt i system, og så kan man evt. avvike fra det faste mønsteret etterhvert, og skreddersy det til kroppens eget behov.

Folk som har prøvd dette før rapporterer om at det tar ca. 1 uke for kroppen å venne seg til denne nye rutinen. Under vanlig søvn tar det rundt 90 minutter å komme inn i REM-stadiet, hvor man opplever drømmer. Går man for lang tid uten å komme inn i REM kan konsekvensene være negative. Men polyfasisk søvn kondisjonerer kroppen til å entre REM nesten umiddelbart. Dog vil dette mest sannsynlig ikke skje i løpet av de første dagene, så man må være forberedt på å føle seg litt sløv i overgangsperioden. Men når man blir vant til dette kan man faktisk føle seg bedre enn før.

I tillegg til en god dose selvdisiplin trenger man en fleksibel timeplan. Dette funker stort sett dårlig for folk i 9-16-jobber. Jeg kan ikke tenke meg at du vil bli spesielt populær hvis du til stadighet må ta deg sovepauser midt under arbeidet. Heldigvis har jeg mulighet til å gjennomføre et sånt eksperiment, og det er nettopp derfor jeg er villig til å gjøre det. Det er visstnok vitkig å ikke gå glipp av noen blunder for at dette skal fungere optimalt.

Folk har blandede resultater med denne sovemetoden. Det rapporteres om høyere energinivå og klarere tenking, samt mer levende og klarere drømmer. Noen har også feilet, som regel fordi de ikke klarte å holde seg til skjemaet, og sov over tiden, etc.

Langsiktige helseeffekter som følge av polyfasisk søvn vet man ganske lite om. Steve Pavlina ser ikke ut til å lide noen nød til tross for at det er 3 år siden han gjennomførte dette eksperimentet. Nå er han riktignok sunnere enn folk flest, og drikker verken koffein eller spiser «død» mat. Målet mitt er å prøve dette i minst 10 dager, så får vi se hva jeg gjør derfra. Hvis jeg føler at dette går på helsen løs, selv etter 10 dager (altså lenger enn den pålagte uken) så kommer jeg sannsynligvis til å gi meg. Hvis jeg derimot opplever positive resultater, som jeg både håper på og regner med, så kommer jeg til å holde det gående på ubestemt tid. Jeg må likevel ta et forbehold om at kanskje jeg kommer til å havne i «feile-kategorien». Jeg har alltid vært godt kjent for å elske søvn, og har aldri vært en morgenfugl. Eneste grunnen til at jeg føler dette er riktig tidspunkt å begynne på, er at jeg har hatt en døgnrytme de siste ukene som ikke har lignet grisen. Jeg er med andre ord vant til å være våken til alle døgnets tider, og har både sovet og vært våken natt og dag. Jeg føler at jeg har bedre utgangspunkt for å gli inn i polyfasisk soving nå, selv om jeg riktignok hele livet har vært vant til å sove i flere timer i strekk, og dette dermed blir en sann utfordring, med tanke på at jeg kun får 20-30 minutters søvn av gangen. Det blir egentlig ganske spennende å se hvordan jeg klarer meg.

Jeg tror det vanskeligste blir å komme i gang. Det å skulle sove på kommando kan sammenlignes med alt annet man gjør på kommando. Det er ikke alltid like lett. En venn av meg uttalte en gang at «det er som å pisse på kommando». Jeg skjønte straks hva han mente, da jeg fikk assosiasjoner til den gangen jeg var på sesjon og vi alle måtte tisse på et lite glass for å ikke slippe unna med noen «gøyale» stoffer i kroppen. De dråpene pleier vanligvis å nærmest fosse ut, hehe, men det var bemerkelsesverdig vanskelig å skulle gjøre det under press, med så mange andre i kø. Nok om det. :)

Problemet mitt er at det er ingenting stabilt med min soverytme. Så det å skulle legge seg, samt klare å sove, til faste tider, blir ikke nødvendigvis lett. Jeg har bestemt meg for at mine sovetider skal være: 01, 05, 09, 13, 17 og 21. Oh yeah. Disse tidene kom jeg frem til fordi de krasjer minst med eventuelle programmer på TV jeg må få med meg. Det at jeg nå er sikret å gå glipp av TV2-nyhetene kl. 21, passer meg egentlig utmerket. 😉

Motivasjonen for å gjøre dette er altså hovedsaklig nysgjerrighet. Dessuten tiltrekkes jeg litt av weird-faktoren ved det hele. Hehe. Hvis jeg begynner å blogge om blomster og fyrstekaker håper jeg inderlig du gir meg en lyd, så skal jeg prøve å få avsluttet eksperimentet ASAP.

Så da ser jeg frem til en 30-40 timer ekstra i uken. Jeg kommer til å blogge om dette til daglig, så sant jeg har noe å meddele. Hvis du har mulighet til å joine meg i dette eksperimentet er det bare å go for it! (Men på eget ansvar!)

Uansett om dette blir en suksess eller en real smell, blir det i hvert fall en artig og utradisjonell læreopplevelse. 😀

Sov godt!

Legg igjen en kommentar