Retningslinjer for produktomtaler på blogg

En av de mange måtene bloggere kan tjene penger på, er ved å skrive produktomtaler. Når det er sagt så er det et par ting du bør huske på for å bevare din integritet. Det er viktig å merke alle betalte innlegg tydelig. Det står nemlig følgende i markedsføringsloven §3:

«Markedsføring skal utformes og presenteres slik at den tydelig framstår som markedsføring.»

For ordens skyld har jeg hentet frem en definisjon av «markedsføring» fra Bokmålsordboka:

«arbeid som blir gjort for å lede varer og tjenester fra produksjon til forbruker, salgsarbeid»

Ved at en produsent/annonsør betaler deg for å skrive om deres produkt eller tjeneste, må dette altså kunne regnes som soleklar markedsføring.

For de av dere som ikke har fått det med seg, har det rast en debatt i media de siste dagene om dette. Det er bra at det settes søkelys på slike ting fordi det på sikt hjelper oss som tjener penger på blogging med å drive virksomheten vår bedre og ta de rette valgene. Selv har jeg alltid merket betalte/sponsede innlegg her på Glabladet, men jeg har forståelse for at ikke alle har hatt mulighet til å sette seg inn i norske lover og regler, for ikke å snakke om kjennskap til at dette i det hele tatt er nødvendig.

For å unngå å havne i medias søkelys som følge av dine produktomtaler (de har det med å blåse fillesaker ut av proporsjoner), kan du skrive noe sånt som dette i begynnelsen av ditt neste betalte innlegg:

«Dette innlegget er en betalt omtale. Hvis du vil ha ditt produkt, tjeneste eller nettside omtalt på [ditt bloggnavn], vennligst se annonsesiden for mer informasjon.»

Så enkelt kan det gjøres. På denne måten holder du deg innenfor norsk lov, samtidig som du øker sjansen for flere betalte omtaler fordi du gjør alle oppmerksomme på muligheten.

Videre bør det nevnes, som jeg har nevnt flere ganger før, at du selvfølgelig må skrive en ærlig og objektiv omtale for å opprettholde din integritet. Hvis hver eneste betalte omtale er overveldende positiv vil folk etterhvert slutte å ta deg seriøst. Her er retningslinjene jeg selv bruker når jeg skriver omtaler:

En god omtale bør besvare disse spørsmålene:

– Hva gjør dette produktet/denne tjenesten?
– Hvordan er dette produktet annerledes enn konkurrentene?
– Hva er bra med dette produktet? (Fordeler)
– Hva er dårlig med dette produktet? (Ulemper)
– Hvem er den ideelle personen for dette produktet?
– Hvor kan vi kjøpe dette produktet?

Skriv sannheten, ingenting er perfekt.

Avslutt omtalen med en oppsummering over positive punkter og negative punkter.

På denne måten kan enhver blogger skrive flotte omtaler med integritet og troverdighet. Det behøver ikke være enten/eller, og enkelte inngrodde pressefolk burde kanskje følge med i tiden og innse at blogging er kommet for å bli, og at svært mange bloggere opptrer minst like troverdig, om ikke mer, enn media ofte gjør.

Så regelen er grei: Har du fått betalt for å skrive om noe på bloggen din skal du gjøre leseren oppmerksom på det. Har du ikke fått betalt for å skrive om noe, selv om det er en «omtale» du skriver, har du ingenting å opplyse om.

Innlegg med affiliate-lenker er et annet tema som er åpent for tolkning og diskusjon, så det kan jeg ta i et annet innlegg.

Spørsmål eller noe som er uklart? Spør i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar