RSS for smarties

Glabladet undervurderer ikke sine leseres intelligens, som du skjønner ut fra tittelen. Glabladet regner med at du ønsker deg et bedre og mer strukturert liv, og hjelper deg derfor med å opplyse om ting som RSS.

For du har kanskje hørt om det, men aner ikke hva det er? Hvis du er en av de som er innom mange nettsider, og da spesielt nettaviser, magasiner eller blogger, og du syns det tar for mye tid å klikke deg rundt på alle disse, bør du lese videre.

Med RSS kan du nemlig samle hele sullamitten på ett og samme sted. Dette betyr at du får opp en melding på din RSS-leser umiddelbart, hver gang din favorittside poster noe nytt. På denne måten slipper du å sitte og trykke febrilsk på oppdater-knappen til f.eks. Dagbladet hvis du venter på en spesiell nyhet, og du dermed samtidig går glipp av alt som skjer på de andre nettsidene. Med RSS kan du faktisk lene deg tilbake og ha full kontroll over alle sidene dine, på et og samme sted.

Det finnes mange forskjellige RSS-lesere, men stort sett er det bare designet som er forskjellen. Hovedfunksjonen er den samme hos alle. Det finnes også både stand alone-lesere og nettbaserte lesere. Velger du en stand alone-leser, må du laste den ned på datamaskinen din, og du vil kun ha tilgang til RSS-feeden din på én maskin. Derfor vil jeg anbefale deg å velge en nettbasert RSS-leser, som du kan logge deg inn på uansett hvor du er i verden.

Personlig har jeg testet Bloglines og Google Reader, og syns sistnevnte er best. Grunnen til det, er ganske enkelt designet og utformingen, i forhold til Bloglines. Men som sagt, de funker alle på samme måte, så dette blir en smakssak.

Hvis du har en Googlekonto fra før, er det bare å trykke på linken ovenfor, og du får direkte tilgang til RSS-leseren. Hvis ikke, fyller du bare raskt ut det som kommer opp, og du vil få tilgang om ikke altfor lenge. Hos Google kan du legge til flere RSS-feeds ved å søke på navnet på siden du vil legge til. F.eks. hvis du vil legge til Glabladet, søker du bare på «glabladet», og trykker på «legg til».

Njaaah… Skeptisk!

Selv liker jeg fortsatt å surfe rundt på den gode gammeldagse måten. Jeg har likevel RSS som en kjekk måte å finne ut om jeg har glemt å sjekke noe. Så, det går fint an å si «Ja takk, begge deler», dersom du har en forkjærlighet for den gode, gammeldagse surfingen.

Og så noen vanlige spørsmål:

– Hvordan kan jeg vite om en side har RSS?

Se etter det oransje RSS-symbolet på siden.

I det grå feltet øverst på Internet Explorer:

rss-ie.jpg

I adresselinjen på Mozilla Firefox:

rss-mf.jpg

– Og dette er helt gratis?

100% gratis og uforpliktende.

– Kan jeg få artikler tilsendt til min epost?

Noen (bl.a. Glabladet) tilbyr RSS via epost. Det jeg har merket meg med denne funksjonen, er at det blir en viss forsinkelse på innleggene. Du får de altså ikke umiddelbart tilsendt til eposten, men gjerne etter noen timer. Men det går jo an å benytte seg av dette alternativet uansett, for å være sikker på å ikke gå glipp av noe. Vil du få Glabladets artikler via epost, trykk her. Glabladet skriver nesten aldri flere enn ett innlegg om dagen, så du trenger ikke bekymre deg for spamming av innboksen, og du kan også avslutte ditt abonnement når som helst. :)

– Hvordan legger jeg til nye RSS-feeds, sa du?

Hvis du f.eks. bruker Mozilla, er det bare å trykke på den oransje RSS-knappen i adresselinjen. Da får du velge hvilket program du vil lese RSS’en i. Dersom du bruker Internet Explorer, kan du også trykke på den oransje knappen, men da kan du bare lese den ved å bruke Internet Explorer som RSS-leser. Noe som selvsagt er greit, hvis det er greit for deg. Glabladet kjører sin RSS via et program som heter Feedburner. Dvs. at når du trykker på Glabladets RSS-reklamer, kommer du inn på denne siden, og herfra kan du enkelt velge hvilken leser du vil bruke.

Flere spørsmål?

Still de i kommentarfeltet. :)

Abonnér på Glabladet via vanlig RSS eller epost.

Legg igjen en kommentar