Samfunnets hjernevask del 2: Janteloven

Norge er proppfullt med forkjempere av Janteloven. Kanskje det er derfor så få nordmenn i det hele tatt har hørt om «personlig utvikling». – Personlig utvikling? Høres komplisert ut. Går det an å utvikle seg da? Hva vil andre si? Hva hvis jeg klarer å få til noe bedre enn de fleste andre? Nei huff… Da kommer alle til å hate meg. Det vil jeg ikke. Jeg tror jeg fortsetter A4-livet mitt og holder meg i 9-16-jobben litt til. Det er tross alt tryggest. Ikke så givende, men hey, man kan ikke gå rundt og tro at livet skal være lett heller? Det er jo ikke det! Det får jeg bekreftet på nyhetene hver dag… Osv, osv, du skjønner tegningen. :roll:

Aksel Sandemose skrev i 1933 boken En flyktning krysser sitt spor, og det var her Janteloven ble presentert for første gang. Teksten gir et godt bilde av «menneskets iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», som Sandemose mente var medfødt.

Slik lyder Janteloven:

:evil:

 1. Du skal ikke tro du er noe.
 2. Du skal ikke tro du er like meget som oss.
 3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
 4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.
 5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
 6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.
 7. Du skal ikke tro du duger til noe.
 8. Du skal ikke le av oss.
 9. Du skal ikke tro noen bryr seg om deg.
 10. Du skal ikke tro du kan lære oss noe.

:evil:

Ettersom du er nordmann så burde sjansen være stor for at du har sett disse, eller varianter av disse holdningene hos opptil flere av dine medborgere. Kanskje du selv mener dette om andre?

Hva gjør denne «Janteloven» med oss? Det den gjør, hvis man tillater seg selv å diktere av den, er ganske så destruktivt. Den hindrer deg i å tenke selvstendig, den hindrer deg i å drømme om store oppnåelser, den hindrer deg i å være deg selv, den hindrer deg i å skille deg ut, osv. Du bør for all del ikke tjene mer enn de fleste andre, og du bør heller ikke snike deg inn i medias søkelys for ofte. Aller helst bør du være «normal», ha en 9-16-jobb, leve et A4-liv, tro alt du leser i aviser og ser på nyheter, og pumpe kroppen full av alle de fristende produktene de reklamerer for på TV.

Personlig utvikling vs. Janteloven

Det er ganske åpenbart at personlig utvikling ikke går hånd i hånd med Janteloven. Det er faktisk to motstridende prinsipper. På den ene siden ønsker man å utvikle seg og få et bedre liv, på den andre siden fylles man av sjalusi hvis noen andre oppnår (Gud forby) bedre resultater enn seg selv. Nå er det både medfødt og naturlig å føle diverse former for sjalusi og misunnelse i løpet av livet, og de færreste kan vel med hånden på hjertet si at dette aldri har gjeldt dem. Hvis dette er et problem for deg bør det være noe av det første du prøver å forbedre med deg selv hvis du ønsker å utvikle deg i en positiv retning.

Lær deg å bli glad på andres vegne. Oppfordre andre til å gjøre det beste de kan. Vær en inspirasjon og en støtte til alle rundt deg. Snu sjalusi over til inspirasjon. La deg inspirere når noen gjør et gjennombrudd, enten det er under eller over ditt eget nivå.

Vi er alle i samme båt. Vi har som regel de samme grunnleggende behovene som alle andre. Lær deg å bli glad på andres vegne, og innse at deres suksess er din suksess, og omvendt. Dette er ikke ment bokstavelig, men hvis flere hadde tenkt sånn, hadde vi kommet mye lenger allerede.

Når Janteloven inntreffer

Som oftest inntreffer Janteloven når noen bryter en barriere, oppnår noe stort, skiller seg ut eller får plutselig mye oppmerksomhet. Du kan nesten alltid regne med at det er «høyst ufortjent». Det er urettferdig, uriktig og ikke minst: Ekstremt dårlig gjort mot Jantelovforkjemperne.

Selv har jeg opplevd Janteloven i forbindelse med avisintervjuer, mine skriverier om Law of Attraction og bloggen generelt – fordi denne bloggen skiller seg så voldsomt ut med sitt positive «vissvass» og «besserwisser-vibber». Ja, jeg har blitt anklaget for både å være bedreviter og å ha «ovenfra og ned-holdning«.

Det ironiske er, med fare for å høres blærete ut, at de som klager over dette, på mange måter har rett. Selv tenker jeg på mine skriverier som «ovenfra og bort«. Jeg skriver til folk jeg resonerer med. Jeg skriver til de som kjenner seg igjen i det jeg skriver, og til de som er på samme bølgelengde/nivå (kall det hva du vil) som meg. Jeg skriver også til de som føler de ikke er helt «der» enda, men som likevel syns det er noe riktig med det jeg skriver, og som kanskje er litt nysgjerrig eller interessert. Jeg skriver rett og slett til de som liker å lese det jeg skriver (eller noe av det), og har aldri hatt som mål at alle skal like meg.

Jantelovens hjernevask

Da jeg skulle opprette en blogg med en intensjon om å leve av det, var det noen som sa: «Alle vet at det ikke er mulig å leve av å blogge. Du må være ganske tett i pappen hvis du tror noe annet. Kanskje du kan tjene sånn 200 kroner i måneden – hvis du er heldig». I dag tjener jeg nok til å betale både husleie og regninger takket være bloggen, og etter at jeg begynte med dette, har flere andre kommet på banen og oppnådd resultater enda raskere enn hva jeg gjorde.

Det kan virke som at hvis du gjør noe som er utenom å følge strømmen, må du være dum, dust, idiot, tett, godtroende eller hjernevasket. «Sunn fornuft» dikterer oss til å ta en 9-16-jobb, spise på McDonald’s og leve et liv slik man innbiller seg at alle andre gjør det. For så å dø i stillhet.

Jeg synes synd i de som genuint tenker på denne måten… Og lever deretter.

Jeg vet det plager noen at jeg kjører eksperimenter eller setter mål som går imot strømmen. Det minner folk om at de fortsatt har områder å utvikle seg og vokse på, og at de ikke kan slå seg til ro med der de er nå. Dette gjør enkelte pissed. Noen av disse beslutter at den beste måten å håndtere disse følelsene på må være å angripe budbringeren med tullete merkelapper som «ekstremist» eller «bedreviter»… Selv om de egentlig skulle ønske de selv kunne vært på samme sted.

Vet du hva? Jeg har noen av de samme problemene. Jeg kan også bli «pissed» når jeg ser noen gjøre noe jeg tror ikke kan være mulig for meg. Jeg kan også tenke at noen er sprø fordi de går i gang med noe som virker helt vilt og hemningsløst. De minner meg på at jeg har mer utvikling foran meg, og at jeg ikke engang er i nærheten av å oppnå det samme. Det er en utrolig irriterende åpenbaring.

Folk som gjør ting utenom det vanlige er ikke supermennesker. De er vanlige mennesker som gjør uvanlige ting. De har satt høyere standarder enn meg selv. Når jeg blir klar over sånt, har jeg et valg. Jeg kan slå meg til ro med der jeg er, eller jeg kan pushe meg selv til det neste nivået.

Hva Janteloven sier om Jantelovforkjempere

Sannheten er at de som klager høyest når noen gjør det bra, er blant de feigeste menneskene man har i samfunnet. De ser noen gjøre det bra og blir dermed påminnet hvor langt de selv har igjen til å oppnå noe med livet sitt. De skriker «ekstremist» eller «fanatiker», uten å innse at de i samme åndedrag stempler seg selv som «feige». De ser en vekt de ikke kan løfte, så de angriper vekten og kaller den et «monster». Er det vektens feil at den er for tung? Eller er det din egen svakhet som er problemet?

Jeg har selv vært der, så jeg vet hva jeg snakker om. Jeg har selv vært feig. På mange områder er jeg fortsatt feig. Men når tiden ligger til rette for det tar jeg de utfordringene som måtte komme min vei, og satser på å stadig utvikle meg selv og lære noe nytt.

Da jeg gikk i en crappy A4-jobb og leste om rike mennesker, fikk jeg en ekkel følelse av at noe var uoppnåelig og urettferdig. Hvorfor måtte jeg slite der jeg var, mens andre kunne flyte gjennom livet uten en eneste bekymring? Hva skulle til for at jeg kunne komme noen vei? Det tok meg noen år å innse det, men jeg fant altså til slutt ut at dersom jeg virkelig ville komme noen vei her i livet, og gjøre noe jeg trivdes med, hadde jeg ikke annet valg enn å gå mine egne veier. Jeg gikk fra feighet til frihet. Jeg brøt ut av «strømmen» og skapte min egen strøm. Og vet du hva? Det føles noe så inn i ******** mye bedre!

Når du blir klar over en potensiell utfordring i livet ditt kan du ikke klandre den for dens eksistens. Og du kan i hvert fall ikke angripe de som suksessfullt har overkommet den. Bare innse at den utfordringen er der, og ta den når tiden er inne.

Du har makten til å ta de valgene du ønsker i ditt liv. Ikke skyld dine problemer på maten du spiser, sigarettene du røyker, pengene du ikke har eller mulighetene du ikke fikk. Hver dag har du makten til å ta nye valg og fortsette i en annen retning enn du valgte i går. Ingen tvinger deg til å møte opp på den samme jobben, gå på den samme butikken og kjøpe de samme varene, eller holde ut i det samme forholdet. Alt dette er dine egne valg.

«Ekstremistene» befinner seg i livet ditt for å minne deg om det du allerede vet, men ikke føler deg klar for å takle enda; nemlig at du har makten til å løfte livet ditt til et helt annet nivå. Disse vil fortsette å dukke opp i livet ditt for å minne deg om at du tar til takke med mindre enn du er i stand til. Så snart du bestemmer deg for å ikke ta til takke med din nåværende situasjon vil irritasjonen over disse menneskene forsvinne, og de vil bli dine venner, guider og veiledere.

Da er det du som må takle forkjempere av Janteloven. En liten pris å betale når du innser at du aldri har vært lykkeligere, og at du ikke ville hatt det på noen annen måte enn slik du har det nå.

Anti-Janteloven

Anti-Janteloven ble laget av Erling Førland for å sette ord på den motsatte tankegangen. Jeg velger å la Erlings versjon av Janteloven avslutte denne artikkelen.

Anti-Janteloven:

:D

 1. Du er enestående.
 2. Du er mere verdt enn noen kan måle.
 3. Du kan noe som er spesielt for deg.
 4. Du har noe å gi andre.
 5. Du har gjort noe du kan være stolt av.
 6. Du har store ubrukte ressurser.
 7. Du duger til noe.
 8. Du kan godta andre.
 9. Du har evner til å forstå og lære av andre.
 10. Det er noen som er glad i deg.

:D

 

Alle innlegg i «Samfunnets hjernevask»-serien:
Samfunnets hjernevask del 1
Samfunnets hjernevask del 2: Janteloven
Samfunnets hjernevask del 3: Er det lykke du vil ha?

Legg igjen en kommentar